hirdetés

Ezért pánikol be sok kutya fürdés közben – videón a legdrámaibb ebek

Szénási Szimonetta

2023. június 7 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyád utál fürdeni, és már a törölköző látványától is menekül? Nincs vele egyedül, ami sovány vigasz, ám léteznek olyan praktikák, amelyekkel meg tudod szerettetni vele – és el is áruljuk azokat!

hirdetés

Vannak olyan kedvencek, akik imádják a vizet, legyen szó szabadtéri pancsolásról vagy egy kellemes fürdőről. Míg más négylábúakat a világból ki lehet kergetni már a törölköző látványával is. Az utóbbira hoztunk pár aranyos példát, a videók mellett pedig arra is kitérünk, miként tudod megszerettetni jószágoddal a fürdetést.

Fontos, hogy a kutya számára pozitív élmény legyen a fürdés.

Ellenállás és dac az utolsó pillanatig

Ahogy az alábbi felvételen láthatod, a kis pomerániai törpespicc szinte pánikba esik, amint gazdája kiejti a fürdés szót. A kádban már teljesen eluralkodik rajta a pánik, és közben olyan arcokat vág, amiket nem lehet mosoly nélkül kibírni!

De ezen a videóválogatáson is jól látszik, micsoda kétségbeeséssel tudják fogadni a kutyák a fürdés hírét. Van, aki behúzott farokkal, szobormereven áll ellen, és szó szerint úgy kell bevonszolni a fürdőszobába, mások az utolsó pillanatig igyekeznek búvóhelyet találni a kínzás elől, egyesek pedig panaszosan adnak hangot a nemtetszésüknek.

A víz hőmérséklete és a rossz tapasztalatok is állhatnak a háttérben

Mindezek a teátrális megnyilvánulások valóban megmosolyogtatóak, de ha belegondolunk, hogy a reakciók alapján nekik valóban milyen rossz élmény lehet a folyamat, akkor érdemes átgondolni, mit lehetne másképp csinálni.

Előfordulhat, hogy kutyádnak korábban rossz tapasztalatai voltak a fürdéssel kapcsolatban. Túl hideg vagy meleg volt a víz, szokatlan volt neki a kád csúszós felülete, esetleg csípte a sampon a szemét… Számos oka lehet az ellenállásnak. Vegyük sorra, milyen praktikákkal tudod megszerettetni kedvenceddel a fürdetést!

A víz hőmérséklete nagyon fontos: ne legyen se túl hideg, se túl meleg!

1.) Legyen pozitív élmény a kutya számára a fürdés

Hogy valóban örömmel induljatok neki a tisztálkodásnak, fontos, hogy négylábúdat megerősítsd abban, hogy a fürdés jó dolog! Kedvesen bíztasd, és adhatsz neki jutalomfalatot is, ha együttműködő.

2.) Sose legyél türelmetlen a kutyával!

Szorosan összefügg az előző ponttal, hogy sose legyél türelmetlen, pláne ne kiabálj kedvenceddel! Lehet, hogy nagyon időigényes bekönyörögni a kádba, pláne, ha megmakacsolta magát, de ha ilyenkor durva vagy vele, akkor csak megerősíted azt, hogy a fürdés egy olyan rossz helyzet, ami elől jobb elmenekülni.

3.) Ellenőrizd a víz hőmérsékletét!

Sem a túl hideg, sem a túl meleg víz nem fog jól esni a kutyának. Mindig ellenőrizd a fürdővíz hőmérsékletét, menet közben többször is, hiszen a bojlerből jövő, sőt gyakran a vezetékes víz hője is változik a zuhanyzás során!

4.) Egy csúszásgátlóra is szükség lehet

Mint írtuk, előfordulhat, hogy az állat számára szokatlan a kád felülete. Ha beteszel egy csúszásgátlót, azzal stabilabbá, egyben biztonságosabbá teszed számára a terepet.

5.) Játékkal a nyugalomért

A fürdés idejére adj valamilyen játékot kedvencednek, amivel elfoglalhatja magát, míg te rendbe teszed.

6.) A zajok is zavarhatják

Megesik, hogy a kutyát nem is maga a fürdés, hanem az azzal járó szokatlan zajok és illatok zavarják. A csapból zubogó víz, a zuhanyrózsa spriccelése és a különféle vegyszerek és tisztálkodási szerek elkeveredő szaga szokatlan és kellemetlen lehet a számára. Ha úgy sejted, ez is probléma lehet, akkor próbáld a lehető legnyugodtabb körülményeket megteremteni a számára. Például egy vödör segítségével kiválthatod a zuhanyzást, és ha már fürdés előtt megtöltöd, akkor a csapot sem kell folyatnod.

7.) Csak kutyáknak készült termékeket használj!

Nem véletlenül gyártanak kifejezetten kutyák számára sampont, illetve különféle bőr- és szőrápoló termékeket! Ezeknek az összetétele nem irritálja az állat bőrét és szőrét, helyette ápolja azokat. Ráadásul a többségüknek az illata sem olyan erőteljes, éppen azért, hogy ne zavarja az állatot. Sose használj emberi kozmetikumokat, mert azok irritációt, esetenként allergiát válthatnak ki, ráadásul csíphetik az állat szemét. Mindezek miatt pedig csak tovább romlik a fürdetéshez való viszonya.

Reméljük, tudtunk segíteni a tanácsainkkal, ha pedig van személyes tapasztalatod a témában, azt oszd meg velünk kommentben a közösségi oldalainkon!

fürdés fürdesd a kutyát fürdetés fürdetés otthon kozmetika kutya fürdetés kutya fürdetése kutyakozmetika tanácsok videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!