hirdetés

Ezért mártóznak meg a kutyák azonnal a pocsolyában

Hangai Lilla

2024. április 26 - Képek: Getty Images Hungary

Valószínűleg számodra is ismerős a helyzet, hogy a séta egészen addig teljesen ideális, míg kedvenced bele nem merül a feje búbjáig egy szimpatikus pocsolyába. Ráadásul valószínűleg pont közvetlenül a fürdetés után.

hirdetés

A jelenség általános, szinte minden négylábú csinálja, a gazdik számára azonban igencsak sok fejfájást okozhat. Főleg akkor, ha az okát sem tudjuk. Amennyiben azonban tisztában vagyunk a mozgatórugókkal, talán könnyebb megelőzni vagy elfogadni a viselkedést. Lássuk hát, miért vonzódik minden kutya a pocsolya nyújtotta örömökhöz!

A kutya ezért vonzódik a pocsolya nyújtotta örömökhöz

Egyszerűen izgalmas

A legtöbb kutya számára a csobbanás, pancsolás, fröcskölés igazi élvezet, amelyre a vízi vadászkutyák sokkal fogékonyabbak lehetnek, de igazából bármelyik eb. Gondolj csak bele, olyanok, mint a gyerekek, aki imádnak a kádban vagy a medencében csapkodni és fröcskölni.

Hűsítő

Főleg nyaranta a kedvencek minden lehetőséget megragadnak arra, hogy lehűtsék kicsit felhevült testüket. Pláne egy hosszabb séta vagy intenzívebb játék után.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A rejtett indok

Az előző két pont valószínűleg a legtöbbeknek nem mondott újat, de a teljesség kedvéért ezekre is ki kellett térnünk. Van azonban egy ősi ösztönöktől vezérelt indok, amely a legtöbb kutyában munkál. Ahogy a Ragadozó című 1987-es filmben Arnold Schwarzenegger karaktere mocsárral bekenve rejti el magát a Predator érzékszervei elől, úgy a kutyák is sárral bekenve magukat elérik, hogy megszabaduljanak mindenféle mesterséges szagtól, és így kevésbé legyenek mind a ragadozók, mint a prédák számára felismerhetőek.

Ahogy dr. Chris Brown állatorvos is magyarázza cikkében: „Prémes barátaink bár modern kutyák, génjeik alapján még mindig 98%-ban farkasok. Így elméjük nagy része továbbra is ugyanúgy működik. Tehát ha nemrégiben egy erős illatú samponnal fürdettük meg őket, vagy parfümöt permeteztünk rájuk, az azonnal szembemegy az ösztönös igényükkel, hogy beleolvadjanak a környezetükbe. Ellenkező esetben minden fontos társas interakciójuk – a terelő, sőt a vadászösztön is – szinte lehetetlenné válik.”

Mintha csak tudná, hogy a gazdi nincs elragadtatva a döntésétől

Ez lehet a megoldás

Bár már léteznek kifejezetten a kutyák számára gyártott kölnivizek és samponok, balzsamok, melyek az embereknek szánt termékek aromáival vetekszenek mind intenzitásuk, mind a választott illatalapanyagaik alapján, mi azt javasoljuk, hogy az előbbit egyáltalán ne használd, vagy csak nagyon ritkán, nagyon különlegese alkalmakkor. Az utóbbiból pedig válassz illatmentes vagy nagyon enyhén illatosított verziót.

Ha pedig ezek ellenére is a pocsolyában köt ki frissen fürdetett jószágod, próbálj kevésbé neheztelni rá. Az ösztönök szólítják, nem téged akar idegesíteni.

Ide kattintva pedig megtudhatod, azt viszont miért nem szabad egyáltalán hagyni, hogy a kutya a pocsolyából igyon.

fürdetés kutya fürdetése kutya sétáltatása pocsolya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!