hirdetés

Kutyasétáltatás esőben: ezért veszélyesek a pocsolyák

Mádi-Krezinger Cintia

2023. december 11 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor kint hideg van és szakad az eső, az embernek nem sok kedve van kimozdulni otthonról, és szívesebben töltené az idejét a kanapén bekuckózva. Ám gazdiként a rossz idő nem lehet kifogás: a kedvencedet esőben és fagyban is ki kell vinned sétálni a vécézés és a megfelelő mennyiségű testmozgás biztosítása érdekében.

hirdetés

Eső és hideg esetén fontos, hogy extra óvintézkedéseket tegyél a kedvenced biztonságáért és egészségének megőrzéséért. Hiszen a rossz idő nemcsak nekünk, embereknek okoz kellemetlenséget; négylábú barátainknak sem mindig öröm. Annak érdekében, hogy a zord körülmények ellenére a közös séta a lehető legkomfortosabb legyen, összegyűjtöttük, mire kell odafigyelned elindulás előtt, közben és után.

Figyeld a hőmérsékletet

A nyári hőségben egy kis csapadék még jól is eshet a kedvencednek, ám ha a higany szála a nulla felé jár, a kutyádnak is kell a plusz védelem. Gondoskodj róla, hogy az állat fajtájának megfelelő öltözetben induljatok útnak. Ebből a cikkünkből tájékozódhatsz, vajon kell-e a kutyádnak kabát, itt pedig tanácsokat találsz a legmegfelelőbb ruhadarab kiválasztásához.

Ha a kutyád vonakodik a kabátok viselésétől, ám fajtája megkívánja az öltözetet, pozitív megerősítéssel és jutalomfalatokkal igyekezz megtanítani őt a megfelelő öltözet felvételére.

Válassz megfelelő pórázt, hámot vagy nyakörvet

Az átázott póráz, nyakörv vagy hám kellemetlen lehet a kutyának, ezért érdemes a téli időszakban vízálló darabokat választani. Emellett mivel csapadék esetén romlanak a látási viszonyok, javasolt, hogy a kutya által viselt kiegészítőkön legyenek fényvisszaverő felületek a jobb láthatóság érdekében.

Vedd figyelembe a kedvenced fajtáját

Ahogy a kutyakabát-kérdésben is mérvadó az eb fajtája, úgy azt is meghatározza, mennyire bírja az esőt, havat. A vastag bundájú, hidegkedvelő fajták, mint a szibériai husky, a berni pásztorkutya vagy az alaszkai malamut jobban alkalmazkodnak a hideg, csapadékos időjáráshoz.

A rövid szőrű fajták, mint az angol agár vagy a magyar vizsla azonban több védelmet igényelnek. Télen a vízálló, vastag kutyaruha nélkülözhetetlen a számukra, de az enyhébb évszakokban is javasolt az esőkabát.

Van, akinek meg se kottyan a zord idő.

Tervezd meg az útvonalat

Bár a kutyáknak fontos a rutin és a kiszámíthatóság, előfordulhat, hogy az időjárási viszonyok miatt változtatni kell a megszokott sétaútvonalon. Sőt, az is megtörténhet, hogy hirtelen rosszabbodik az idő, és hamarabb kell hazaindulnotok, esetleg menedéket keresnetek. Alaposan gondold át, merre induljatok, és ne akkor akarjatok egy új erdei ösvényt felfedezni, amikor lóg az eső lába.

Tartsd távol a kutyát a pocsolyáktól

Egyes kutyáknak a pocsolyák nagyon csábítóak lehetnek egy kis pancsolásra, ám számos veszélyt rejthetnek. Egy mélyebb, koszos tócsában éles tárgyak, törött üvegek és egyéb, sérülést okozó dolgok bújhatnak meg. Emellett a pangó víz olyan baktériumok és paraziták gyűjtőhelye is lehet, amelyek komoly betegségek kialakulásához vezethetnek.

Egy alapos törlés, és a kedvenced máris boldogabb lesz.

A sétát követően szárítsd meg a bundáját

Hazaérve fontos, hogy alaposan töröld meg a kedvenced bundáját és mosd meg a lábait. Fordíts különös figyelmet az ujjak közti területekre, hiszen ott könnyen megül a nedvesség, ami gombás fertőzéshez vezethet.

Ha a kutyád szőre nagyon vizes, hajszárítót is használhatsz, de ügyelj rá, hogy alacsony fokozatra állítsd, nehogy véletlenül megégesd az állatot.

A megbetegedések elkerülése mellett az állat mosdatása és szárítása a jól ismert ázott kutya szag mielőbbi megszüntetésében is segít. Ha szeretnél többet tudni kedvenced helyes fürdési rutinjáról, például, hogy milyen gyakran és mivel szabad fürdetned, ebben a cikkünkben dr. Bodó Andrea állatorvos ad választ a kérdéseidre.

kutya esőben kutya sétáltatása télen kutyasétáltatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink