hirdetés

Így soha ne vidd sétálni a kutyádat, pláne nyáron: életveszélyes

Szénási Szimonetta

2024. június 12 - Képek: Getty Images Hungary, Az Én Kutyám

Sokszor írunk arról, milyen fontos a rendszeres, biztonságos sétáltatás kedvenceink számára. Most egy elrettentő példát hoztunk, amely a nyári időszakban különösen kockázatos.

hirdetés

Miként korábban, a séta közbeni telefonozás témakörét taglalva kiveséztük, a közös kimenőnek nemcsak praktikus, de egészségmegőrző, valamint kapcsolaterősítő okai is vannak. Amikor kedvenced séta közben szimatol, azzal tréningezi az agyát, kielégülnek az alapvető ösztönei, továbbá a séta közbeni interakciók a szociális készségeit is erősítik. Ezenfelül a veled, az imádott gazdival töltött idő kincs! Ugyanakkor a mobilozást, illetve egyéb, figyelemelterelő tevékenységeket a balesetmegelőzés miatt is mellőzni kell. Ha mindezeket tudod, és be is tartod, annak módfelett örülünk!

A rövid orrú kutyák, köztük a francia bulldog is rosszabbul viseli a meleget / Fotó: Az Én Kutyám

A közös móka életveszélyessé válhat: így ne vidd a kutyát sétálni

Ám nem minden állattartó ilyen körültekintő, és megesik, hogy a sétáltatásnak olyan módját választja, ami veszélyes mind rá, mind a kutyára. Szemtanúi voltunk egy esetnek, amikor az illető fekete labradorját elektromos rolleren utazva sétáltatta. Több probléma is van ezzel!

Egyrészt egyáltalán nem biztonságos. Miközben a gazda vezet (mert a rollert is kormányozni kell, ügyelve közben a forgalomra és a járókelőkre), nem tud kellő figyelmet szentelni az állatnak.

A nagy melegben a megszokott sétamennyiség is megterhelő lehet kedvencednek, a forró beton pedig égetheti a mancsait

Másrészt a jármű túl gyors lehet a kutyának. Főként a mostani, már igencsak nagy melegek idején nem ajánlott túlmozgatni az ebeket. Ahogy számos alkalommal figyelmeztettünk rá, ez jelentősen megnöveli a hőguta kockázatát. Miként beszámoltunk róla, tavaly egy kis labdázás ért tragikus véget, és a gyerekekre bízott négylábú életét már nem sikerült megmenteni. Nyáron a mozgás kritikus kérdés, fokozottan kell figyelni arra, mikor viszed ki kedvencedet, ahogy azt is mérlegelni kell, mennyi az elegendő mozgás.

Ezúttal is egy ifjú gazda vezette az állatot, méghozzá a tűző napon. Óriási kockázat! Ráadásul a fekete bundájú ebek a statisztikák alapján még hamarabb túlhevülnek a napon, érthető okból.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Mérlegelni kell

Mielőtt bárki félreértené, nem ítélkezni szeretnénk, hiszen valószínűsítjük, hogy a fiatal bele sem gondolt, hogy ezzel veszélynek teszi ki kedvencét. Egyszerűen csak jó ötletnek gondolhatta, hogy így indul útnak a kutyával. Sokkal inkább figyelemfelhívásnak szánjuk az esetet, hogy mit nem szabad csinálni, amikor sétálni visszük a kutyát.

Ide kattintva megismerheted az említett hőguta tüneteit, ahogy azt is részletezzük, mi a teendő baj esetén.

hőguta kutyasétáltatás nyár nyári veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!