hirdetés

Így válassz jól kutyaruhát – több a lehetőség, mint gondolnád

Molnár Enikő

2023. november 18 - Képek: Getty Images Hungary

Nem csak mi fázhatunk a hidegben- a tél közeledtével egyre aktuálisabbá válhat a kutyaruha kérdése, de nehéz lehet eldönteni, hogy éppen melyiket válasszuk a sok közül.

hirdetés

Régebben nem volt „divat” a kutyaruha, kutyakabát pedig végképp nem, ezért sokan máig úgy gondolják, hogy pénzkidobás felöltöztetni kedvenceinket. Hiszen „régen is kint voltak a hideget, havat és a szélsőséges időjárást elviselve, és semmi bajuk nem volt”. Igen ám, de azok a kutyák erre a klímára lettek tervezve. Gondoljunk csak a magyar kutyafajták kinézetére. A legtöbbjüknek (főleg azoknak, akik egész napokat töltöttek a terepen az év minden évszakában) egészen gyapjas, dupla rétegű bundája van, ami arra lett tervezve, hogy védelmet nyújtson a hideg és a meleg ellen. De manapság már mindenfelé megtalálhatóak a legkülönfélébb kutyafajták, és könnyen lehet, hogy éppen olyan ebet tartunk, aki nincs felkészülve a szélsőséges klímára. Bármi is legyen az oka annak, hogy extra rétegen gondolkodunk, a kutyaruhák nagyon hasznosak lehetnek, főleg, ha az alkalomnak és kutyának megfelelően választunk.

Egy kistestű, rövid szőrű kutyának már ősszel is kellhet kutyakabát.

Hogyan válasszunk kutyaruhát?

A kutyaruhák széles választéka elérhető a boltokban, és igazán nehéz lehet kiválasztani, hogy melyik lenne alkalmas kedvencünknek. Ha még nem döntöttük el, hogy egyáltalán kell-e kedvencünknek kutyaruha, ajánljuk ezt a cikkünket, ahol részletesen felvázoljuk, hogy milyen faktorokat érdemes figyelembe venni. Egy kis ízelítő belőle, hiszen a mai témához is fontos: sokat számít a kutyánk kora, mérete, szőrzete és az adott időjárás. Az időjárás alatt nem csak a hőmérsékletre gondolunk. Nekik is legalább annyira kellemetlen lehet a hideg időben megázni, mint nekünk. Sőt, a szél is ugyan úgy csontig hatolónak tűnhet egy vékonyabb bundával.

Fontos, hogy megfelelő méretű kutyaruhát válasszunk kedvencünknek, hogy kényelmes legyen a viselet. Természetesen a ruha anyagától is függ, hogy mennyire kell rásimulnia a kutya testére. Egy pulcsinál jobb, ha illeszkedik az eb testéhez, míg egy télikabátnál, ami merevebb anyagból van nem baj, ha van 1-2 terület, ahol szabadabban mozoghat. Mindenképpen olyan legyen a kutyakabát, ami nem limitálja kedvencünket a mozgásban, illetve nem zavarja őt a létezésben. A díszítőelemek funkcionalitás szempontjából például teljesen fölöslegesek, és sok kutyát zavarhatnak (mondjuk a kapucni, szőrme, lógó cuccok).

Szerencsére ezt a kutyust látszólag nem hatja meg a szőrme (nem is olyan tolakodó a dekoráció), de egyes ebeket zavarhat.

Milyen lehetőségeink vannak?

Manapság már pulcsitól kezdve egészen a legextrémebb időre tervezett télikabátokig mindenféle kutyaruhát megtalálhatunk a boltokban, így a választék kifejezetten széles.

  • Légáteresztő, vékony kutyakabát, esőkabát: Ha még nincs kifejezetten hideg, de erősen fúj a szél, vagy esik az eső, ez egy jó választás lehet. Nincs benne plusz melegítő anyag, de megvéd a csapadéktól, hogy ne ázzon bőrig a kutyus.
  • Kutyapulóver: Leginkább a kistermetű kutyáknál, vagy a rövid szőrű kutyáknál van értelme, akik már 15 fokban is képesek fázni. Ez nem védi az esőtől, ellenben melegen tartja egy hosszú sétán száraz, átmeneti időben.
  • „Softshell” kabát: Több, mint a pulcsi, kevesebb, mint a télikabát. A softshell kabátok általában vízlepergető anyagból készülnek, de nem védik a kutyát a nagyobb esőzésektől vagy a havazástól. Ellenben melegebbek, mint a legtöbb pulóver, és általában úgy készülnek, hogy hámként is funkcionálhassanak. Puhábbak, és jobban illeszkednek, mint a télikabátok, így hasznos kis kabátok lehetnek száraz vagy harmatos időben.
Kutyáink se szeretnek bőrig ázni. Ha ki kéne választani, hogy melyik az az egy kutyakabát, ami a leghasznosabb lehet, az esőkabát lenne a nyertes.
  • Télikabátok: Ha már hidegebbek a napok, és hosszabb sétára megyünk (mondjuk a városon kívül), akkor mindenképpen érdemes lehet beszerezni egy télikabátot. Jobban tartják a hőt, általában melegebbek, mint a sima kabátok, nagyobb felületet takarnak, és legtöbbször teljesen vízállóak. Hiszen számítani kell arra, hogy nagyobb havazással vagy több csapadékkal találkozunk a téli hónapokban. Ha kedvencünkkel aktívak maradunk a hideg évszakokban is, és azok közé az ebek közé tartozik, akiknek kell a kutyakabát, mindenképp érdemes beszerezni egy télikabátot.
  • Kutyaoverál: A kutya teljes testét védi a hideg ellen (még a lábakat is, egészen a bokáig) és természetesen vízálló. Ez a szintű védelem ritkán kell, de vannak ebek, akiknek szüksége van rá. Gondoljunk a kistestű kutyákra, akik hamarabb kihűlnek, vagy a sima szőrű kutyákra, akiknek a bundája szinte semmilyen védelmet nem nyújt a hideg ellen.
Bár ez nem egy meleg kutyaoverál, hanem egy extrább esőkabát, jól demonstrálja, hogy hogyan kell elképzelni ezeket a ruhadarabokat.

Mindig mérlegeljünk

Még mielőtt megvennénk valamelyiket, vagy bevásárolnánk mindegyikből, érdemes átgondolni, hogy mire van szükségünk, milyen körülményeink vannak, mi kell a kutyánknak. Ha nem megyünk el kedvencünkkel téli túrákra, akkor lehet, hogy egy kutyaoverál mondjuk túlzás. Ha gyakran hosszú órákon keresztül kint vagyunk vele, ha esik, ha fúj, lehet, érdemes beszerezni egy komolyabb kabátot. Ha esőben vagy hóban nem megyünk sehova, de a hideg nem akadályoz minket, akkor lehet, hogy nem kell csapadékálló felszerelés, de egy jól szigetelő, meleg kabát igen. Ha fázósabb kutyánk van, megtörténhet, hogy érdemes többféle kutyaruhát beszerezni számára, főleg, ha télre is tervezünk hosszú sétákat. Egy pulcsi az őszi, szárazabb időre, egy vízálló kabát a csapadékosabb időre, esetleg egy télikabát a téli fagyra (már ha lesz még olyan idén).

eső esőkabát hideg hóesés kutyakabát kutyaoverál kutyapulóver kutyaruha softshell kabát télikabát

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink