hirdetés

Kutyasétáltatás a hidegben: erre figyelj, hogy ne betegedjen meg kedvenced

Kövess Péter

2023. december 22 - Képek: Getty Images Hungary

A hidegben való kutyasétáltatásnak megvannak a maga szabályai. Állatorvos mondja el, mire érdemes figyelned, hogy a séta nehogy betegséggel végződjön.

hirdetés

A zord, télies időjárás nemcsak téged visel meg, kedvenced szervezetét is kikezdheti. Ezért is elengedhetetlen, hogy nagy hidegben idején a kutyasétáltatás megfelelő, az állat számára biztonságos keretek között történjen.

A nagy hidegben a kutyasétáltatás bizonyos kockázatokkal jár.

Erre figyelj a kutyasétáltatásnál a hidegben

Dr. Bodó Andrea állatorvos kiemelte, a fiatal, idős, illetve kisebb termetű vagy rövidebb szőrű kutyák érzékenyebbek a hidegre. Őket célszerű fokozatosan hozzászoktatni a megváltozott körülményekhez, úgy, hogy minden alkalommal egy kicsit több időt töltötök a szabadban.

Ha nagyon hideg van, vagy a bentihez képest jelentős a hőmérséklet-különbség, akkor a szobakutyákat érdemes lehet a séta előtt felöltöztetni.

Fontos még, hogy a kutya indulás előtt kapjon inni. Már csak azért is, mert jobb, ha a séta során nem iszik a pocsolyák vagy a kültéri csapok, kutak hideg, gyakran szennyezett vizéből.

A szobakutyákat érdemes lehet felöltözteni.

Innen tudhatod, hogy valami nem stimmel

„A hideg levegő (és víz) lehűti a kutya nyálkahártyáját, ezért csökken a helyi védekezőképessége. Ennek következtében megnövekszik a felső legúti megbetegedések jelentkezésének esélye” – figyelmeztet az állatorvos.

Ha azt látod, hogy a kutya remeg, toporog, akkor valószínűleg fázik. Ilyenkor jobb hazamenni, és befejezni a sétát. Amennyiben kedvenced köhög, fehér habosat öklendezik, akkor már lehet, hogy késő. Ez már kialakult felső légúti gyulladásra utalhat.

Ez esetben érdemes csökkenti a kint tartózkodás idejét és intenzitását. Javasolt rövidebb, könnyű sétákat tenni.

Ha a tüneteket fertőzés okozza, kerülni kell más kutyákat!

Ha a kutya fázik, jobb hazamenni!

Amikor különösen hideg van, vagy jeges, havas az út, az állatorvos szerint indokolt lehet kutyacipőt is adni a kutyára, hogy védje a mancsait a fagyástól. Ez megóvhatja attól is, hogy az esetlegesen felsózott utak kimarják talppárnáinak érzékeny bőrét.

Eddig tartson a séta

Univerzális, percre pontos szabály erre nem létezik. Egyes ajánlásokban azt írják, hogy a mínuszok idején a kutya legfeljebb 5 percet töltsön kint. Ha viszont 0 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, akkor már egy 10 perces séta is beleférhet.

Ebben a cikkünkben Celsius-fokra lebontottuk, milyen fajta kutyának körülbelül hol húzódik a hideghatára.

hideg kutya kutyasétáltatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink