hirdetés

Az asztma 5 figyelmeztető tünete a kutyáknál: a szapora légzéstől a teljes étvágytalanságig

Ferenczi Deborah

2022. április 15

Az asztma nem tartozik a kutyák leggyakoribb betegségei közé. Ám ha légzési problémákat tapasztalsz kedvencednél, akkor ez is állhat a háttérben. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legalapvetőbb jeleket, amelyek erre utalnak.

hirdetés

A kutyák esetében az asztmát a legtöbb esetben a tüdőből mélyen feltörő csúnya köhögés, és emellett jelentkező légzési nehézségekről lehet felismerni. Ezt a betegséget kiválthatja komolyabb stresszhelyzet, esetleg allergia, de súlyosabb esetekben akár szívbetegség okán is jelentkezhet.

Mi alapján ismerhető fel az asztma?

A legszembetűnőbb jel a köhögés, illetve a különböző, szinte már fulladásos tünetek viszonylag rendszeres jelentkezése. Ám számos más tünet is előfordulhat. Az alábbiakban összegyűjtöttük ezeket:

Amennyiben ezeket tapasztalod a kutyusod esetében, azonnal fordulj állatorvoshoz, ugyanis az oxigénhiány kezelés hiányában az állat fulladásával és elhalálozásával is járhat.

Az asztma kezelése

Amennyiben már csak a gyanúja is felmerül annak, hogy asztma áll a háttérben, akkor feltétlen fordulj állatorvoshoz, ugyanis a megfelelő kezelés kiválasztása és mihamarabbi elkezdése elengedhetetlenül fontos a felépüléshez. Szerencsére napjainkra már nem jelentenek halálos veszélyt az ilyen légúti megbetegedések. Ahhoz, hogy pontos diagnózist tudjanak felállítani, az orvosok melkasi röntgent használnak, ezáltal kiszűrik a más eredetű tüdőbetegségeket. Amennyiben valóban asztma a diagnózis, akkor gyógyszeres kezelésre van szükség, de súlyosabb esetben akár injekciósorozat is szóba jöhet. Az asztma fennállta komoly odafigyelést és rendszeres vizitet igényel, de ettől függetlenül jól karban tartható.

Milyen kutyák veszélyeztettek?

Fajtától teljesen függetlenül jelenik meg, sokkal inkább életkorhoz köthető megbetegedés. A leggyakrabban a kifejezetten fiatal, vagy középkorú kutyáknál fordul elő. A már eleve valamilyen tüdőrendellenességgel született van időközben megbetegedett ebek esetében is sokkal nagyobb a kockázata megjelenésének. Fontos tudni, hogy az asztma megfelelő kezelés esetén nem halálos, mégsem gyógyítható teljesen, csupán szinten tartható. Így a gazdinak rendszeres állatorvosi konzultációkra és komoly odafigyelésre kell berendezkednie.

(Képek: Getty Images Hungary)

allergiás kutya asztma asztmás kutya betegség tünetei furcsán köhög a kutya kutya asztma kutya fullad

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink