hirdetés

Hitted volna? Valóban kisebb az esélye ennek a betegségnek, ha kutya van a családban

Ványik Dóra

2023. június 24 - Forrás: Getty Images Hungary

Sokan nem is gondolnánk, de a kutya- vagy macskatartás megelőzheti olyan légúti betegségek kialakulását, mint az asztma. A titok a háziporban rejlik.

hirdetés

Gyakran előfordul, hogy a gyermeket váró párok elbizonytalanodnak, hogy vajon jó-e, ha a pici és a kutya, macska együtt nő fel. A legtöbben azért aggódnak, hogy a meglévő házikedvenc rosszul viseli, ha megérkezik az új családtag. Pedig nemhogy félni nem kell, de számos remek hatása van a gyerekre, ha kutya vagy macska van a környezetében. Többek között az asztma ellen is megvédheti az apróságot

Egyéves korig alakulhat ki az asztma elleni védelem, ha kutya van a családban

A PLOS One nevű tudományos folyóiratban nemrégiben közöltek egy tanulmányt, amelyben az állattartás és az asztma kialakulása közötti kapcsolatot vizsgálták. A japán gyerekek körében végzett kutatás eredménye az volt, hogy felére csökken az asztma kialakulásának esélye, ha a kicsi macskával vagy kutyával együtt nő fel. A védelem kialakulása hasonló volt a kutyák és a macskák esetében is, ám a kutatók azt tapasztalták, hogy ha cica van a háznál, akkor a gyermek bármely életkorában ki tud alakulni a védettség, addig ez a kutyák esetében a csecsemő egyéves koráig igaz.

A kutya és a macska tartása is jót tesz a gyerekek testi, lelki egészségének

A házipor lehet a titok nyitja

Az asztma és az állattartás közötti összefüggést a Kaliforniai Egyetem kutatói is vizsgálták. Eszerint a házipor – amely nagyban felel az asztma kialakulásáért – összetétele megváltozik, ha kutya is van a háztartásban.
A gyermekkori asztmáért felelős baktérium ugyanis a háziporban található meg, illetve a betegség kialakulásáért ezen baktériumok összetétele felel. A macskát vagy kutyát tartó háztartásokban azonban másfajta baktériumfajok találhatóak a háziporban.

A házipor összetétele változik: így véd a kutya az asztma ellen

A kutatók úgy találták, hogy ezek a mikrobák a gyomor-bél traktusban megtelepednek, és olyan immunreakciót váltanak ki, amely védelmet nyújt az asztmáért is felelős RSV-vírus ellen. Az RSV gyerekkorban gyakran okoz légúti fertőzést, amely súlyos tünetek esetén akár az asztma kialakulásáért is felelhet.

 

asztma egészség gyerek kutya macska

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink