hirdetés

„Anya, én leszek a legjobb kutyakiképző a világon!” Cesar Millan beteljesítette gyerekkori álmát

Buzgó Csilla

2021. február 25

A világhírű kutyasuttogó koldusból királyfivá válásának történetét rengeteg munka, nélkülözés, kitartás és elszánt törekvés kísérte. Most te is betekintést nyerhetsz különös és inspiráló múltjába.

hirdetés

César Felipe Millán Favela 1969. augusztus 27-én született Mexikó Culiacán városában. Nagyapja kutyákkal teli farmján cseperedett fel, így korán megtanulta, hogyan bánjon ezekkel a csodás jószágokkal. Később, amikor már világhírű kutyatrénerként nyilatkozott egy interjúban, elmondta, mennyire meglepte, hogy Amerikában szinte sehol sem látni póráz nélküli kutyát.

A Sinaloa állambeli farmon ugyanis több tucatnyi eb futkározott szabadon, így nem lehetett arra támaszkodni, hogy engedetlenség esetén a pórázt hívják segítségül. Működőképes, kifinomult kommunikációs módszerekre és határozottságra volt szükség, amit Cesar hamar el is sajátított.

Tehetségének köszönhetően gyorsan kitűnt társai közül, akik El Perrerónak, azaz kutyafiúnak szólították. Millan kissrácként nem repesett a becenévért, hiszen ő akkoriban valami sokkal trendibb hivatást képzelt el magának. Énekes, színész, vagy – s ebből látszik, milyen vad környezetben nőtt fel – drogdíler akart lenni. Még nem sejtette, hogy egy nap az egyik legmenőbb hivatássá teszi a kutyakiképzést az emberek szemében.

Amikor Lassie-nek és Rin Tin Tinnek köszönhetően végleg beleszeretett a kutyák világába, megkérdezte édesanyját, szerinte lehet-e belőle a világ legjobb kutyaidomára. Erre az asszony azt felelte: „Bármire képes vagy, amit csak akarsz!”

A siker odaát várta a kutyasuttogót

Egy december 23-i napon, 21 éves korában a kutyasuttogó eldöntötte, hogy az Egyesült Államokba utazik, és mikor szülei rájöttek, hogy hajthatatlan, édesapja szinte az utolsó pesóját is odaadta neki. Cesar Millan nagyjából 100 dollárnak megfelelő összeggel a zsebében indult neki a határnak, ahol kenőpénzként az összeset oda kellett adnia egy őrnek, aki feketén engedte át.

Millan napokig fedél, nyelvtudás és pénz nélkül élt San Diego utcáin, féldolláros hotdogokat evett, és egy felüljáró alatt aludt. Egy nap végül rámosolygott a szerencse, mert sikerült munkát szereznie egy kutyakozmetikában az egyetlen épkézláb angol nyelvű mondattal, amit megtanult: “Jó napot, van önöknél felvétel?”

Cesar Millan 2005-ben

Tehetségének híre hamar szárnyra kelt

A szalonban úgy érezték, kincset találtak az ügyes fiatal fiú személyében, aki olyan nagy termetű, agresszív kutyákat is képes volt kezelni, akiknek ápolását addig kénytelenek voltak visszautasítani. Cesar a kozmetikában töltött időszak után Inglewoodba költözött, ahol csoportos kutyasétáltatást vállalt. Lassacskán ismertté vált a környék lakóinak körében, akik ámulva nézték, hogy akár egy tucat ebbel is egymaga elbír probléma nélkül.

Első ügyfelei között volt Will Smith és felesége, Jada Pinkett Smith, akik támogatni kezdték, és biztosítottak számára egy egyéves angol nyelvtanfolyamot.

Az álmok valóra válnak

A kutyasétáltató biznisz végül annyira beindult, hogy Cesar össze tudott szedni annyi pénzt, melyből megnyitotta kutyapszichológiával foglalkozó központját Los Angelesben. 2002-ben már az L. A. Times hasábjain cikkeztek róla, a sztorira pedig természetesen a filmesek is rákaptak.

A csodálatos kutyadoki című realityt végül a National Geographic Channel kezdte vetíteni 2004-ben, a műsor pedig nézők millióit szegezte a képernyők elé több mint 80 országban. A tévés sikert meglovagolva Millan több könyvet is írt, melyek felkerültek a New York Times bestseller listájára.

A siker eljött, de mélypontot is hozott

A kutyasuttogó létrehozott egy non-profit alapítványt is, a The Millan Foundationt, melynek célja, hogy a bántalmazott és elhagyott kutyáknak jobb életet biztosítson, és az embereket megtanítsa arra, hogyan bánjanak négylábú barátaikkal. Munkáját számos díjjal ismerték el pályafutása során.

Magánéletét több törés is megnehezítette: 2010-ben elpusztult Daddy, a pitbull terrierje, aki 16 évig volt társa és segítője, valamint ugyanabban az évben vált hivatalossá válása, ami miatt mély depresszióba esett, és öngyilkosságot is megkísérelt.

Lelkierejének és elszántságának köszönhetően azonban sikerült leküzdenie saját démonjait, és kimászott az érzelmi hullámvölgyből. Néhány hónappal a szakítás után megismerkedett Jahira Dar színésznő-stylisttal, akivel 2016-ban be is jelentették eljegyzésüket.

Cesar Millan és Jahira Dar

– Az életem akár egy film: van benne komédia, dráma, akció, és még nem tudom, mit tartogat a következő rész. Mindenesetre boldoggá tesz, hogy megoszthatom a történetemet az emberekkel. Remélem, inspirálni, motiválni fog mindenkit. Nem számít, honnan jöttél, a lényeg, hogy ne veszítsd el a reményt! Bármi történjék is, soha ne add fel!

– biztatta közönségét egy interjú során a csodálatos kutyadoki.

(Képek: Getty Images Hungary)

a csodálatos kutyadoki Cesar Millan Cesar Millan élete cesar millan könyv érdekességek kutyasuttogó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!