hirdetés

Semmibe vesz, nem tisztel a kutyád? Cesar Millan szerint ez a megoldás

Buzgó Csilla

2021. január 20

Nincs olyan eb, akit a csodálatos kutyadoki ne tudna rávenni arra, hogy tisztelje őt. Vajon mi a titka?

hirdetés

A szeretet, a bizalom és az odaadás mellett a jó kutya-gazdi kapcsolat egyik alappillére a tisztelet. Néha azonban kétségessé válik annak megléte.

Mik a jelei annak, hogy a kutyád nem tisztel téged?

Az alábbi apró jelzések nem kizárólag a szeretet vagy a tisztelet teljes hiányát jelzik, ám érdemes elgondolkodnod azon, hogyan lehetne kettőtök együttműködését hatékonyabbá tenni.

  • eléd furakodik, amikor az ajtón ki- vagy beléptek
  • felébreszt álmodból csak azért, mert úgy tartja kedve
  • kéretlenül felugrál rád, semmibe veszi a személyes teredet
  • figyelmen kívül hagyja a kéréseidet, többszöri felszólításra sem reagál
  • folyamatosan húzza a pórázt séta közben
  • hágó mozdulatokat tesz rajtad
  • az ismerőseiddel feltűnően kedvesebb, mint veled általában
  • mérgesen morog ételkunyerálás közben
  • volt már agresszív veled, csak mert elvárásaid voltak vele szemben

Légy nyugodt, magabiztos!

Sokan félreértik a kutyasuttogó módszerét, és a falkavezérségről azt gondolják, hogy a dominancián és a megfélemlítésen alapul. Ez nagy tévedés! Cesar Millan szerint a tisztelet első lépcsője a bizalom. Ha egy kutya csak félelemtől vezérelve “tiszteli” a gazdáját, az előbb-utóbb vissza fog ütni az eb agresszív viselkedése által.

Kezdd azzal, hogy tudatosan formálod saját érzelmi állapotodat, amikor a kutyáddal foglalkozol, hiszen ő azonnal megérzi a kaotikus energiákat. Egy nyugodt és magabiztos vezető mellett az eb biztonságban, védve érzi magát, ezért pedig hálás lesz.

Állíts fel egyértelmű szabályokat!

A kutya soha nem azt várja el, hogy hagyják őt rosszalkodni. Ha így viselkedik, az már annak a kifejezésmódja, hogy nem tudja, mi a feladata, hol a helye a falkában, ez pedig belül frusztrálttá teszi őt. Ilyenkor gyakorta csak feszegeti a határokat, mert gazdájától nem kapja meg a megfelelő útmutatást, ám amint ez rendelkezésére áll, örömmel teljesíti “falkavezére” kívánságait. Az azonban lényeges, hogy ezek korrekt és helyesen kommunikált utasítások legyenek.

Add meg neki is a tiszteletet!

Sok gazdi ott akad el, hogy nem tudja, hogyan éreztethetné kedvencével azt, hogy tiszteli, szereti őt. Már az első találkozás is nagyon jelentőségteljes. Cesar a “semmi szemkontaktus, érintés vagy beszéd” elvet vallja, amikor megismerkedik egy ebbel. Megadja a kutyának a szükséges teret ahhoz, hogy illata, testtartása alapján meghatározza magában a gondolatait, érzéseit vele kapcsolatban. Hagyja, hogy ő közeledjen felé először, nem erőszakolja rá magát az állatra.

Ez a taktika akkor is hasznos lehet, ha olyan kutyussal állsz szemben, aki nem egészen úgy üdvözli az embereket, ahogy az szerintük illendő volna. Ilyenkor figyelemre vágyik, amit addig nem szabad megadni neki, amíg nyugodtan, számodra elfogadhatóan nem kezd viselkedni.

Kommunikálj testbeszéddel!

Cesar egyik gyakran alkalmazott nevelési módszere a testtel történő blokkolás. Ilyenkor bárminemű agressziótól mentesen kizárólag a testével akadályozza a kutya mozgását pl. akkor, amikor nem akarja, hogy felugorjon oda, ahová nem kéne.

Rajongói körében talán a legismertebb gesztus a “tssz!” hanghatás és mellé az ujjakkal történő nyakbökés. Nem agresszív vagy fájdalmas jel, de tudatja az ebbel, hogy rossz döntést hozott. Ugyanilyen lényeges, hogy legyen egy pozitív megerősítésre vonatkozó jelzés is, ilyen pl. a klikker és a jutalmazás.

(Képek: Getty Images Hungary)

Cesar Millan domináns kutya engedelmességre nevelés kutya nevelése kutyasuttogó tisztelet viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink