hirdetés

Miért fontos a rangsor a családban? A kutyádnak is jót tesz, ha tudja, hol a helye

László Enikő

2020. október 25

Sokat hallani, hogy a kutyák a családra falkaként tekintenek, ahogy őseik, a farkasok is tették és teszik is a mai napig. Ehhez hozzátartozik a rangsor felállítása, hogy mindenkinek meglegyen a maga helye. Miért jó ez mindkettőtöknek?

hirdetés

A kutyaviselkedés-szakértők tábora két nagy részre oszlik. A behavioristák a nevelés során az eb mancsába helyezik a gyeplőt.  Nem törekednek állandó kontrollra, hiszen az, hogy az ember a főnök, a legtöbb négylábú számára magától értetődő. A régimódibb felfogás a rangsorelmélet, falkaelmélet. Eszerint, ha kutyával élsz együtt, fontos, hogy kialakuljon egy családon belüli rangsor. Ennek pedig legfontosabb része az, hogy te legyél a falkavezér és ne az eb. Nem csupán arról van szó, hogy ennek hiányában agresszív, támadó módon lép fel idegenekkel szemben. Arról is, hogy úgy érzi, neki kell mindig őrt állni, ébernek lenni és megvédeni családját. Ez pedig – hacsak nem kifejezetten őrző-védő a kedvenced – nem az ő feladata, de erre később kitérünk. Minden gazdának szíve joga eldönteni, milyen elvek alapján neveli kutyáját. A következőkben a rangsorelméletet preferálóknak mutatunk betekintést a módszer alkalmazására.

Sok kutyafajta őrző-védő vagy jelzőkutyának lett kitenyésztve.

Néhányan nem értenek egyet azzal, hogy a kutya állandó kontroll alatt legyen. A rangsor felállítása – a tévhitekkel ellentétben – azonban nem erről szól. Számára is egészségesebb, ha ismeri a határokat, ha a gazda következetes. Ez nem azt jelenti, hogy az állat minden percét szabályozzák és gazdája folyamatosan irányítja.

Ősi ösztönök

A kutya farkas ősei is falkában éltek, és az ebekben is benne van ez az ösztön. A falka tagja mindenki, aki a háztartásban lakik, legyen az egy macska vagy egy gyerek. Nagyon fontos, hogy kedvenced tudja, te vagy az alfa. Enni adsz neki, gondozod, ápolod, megvéded a bajtól. A te utasításaidat kell követnie, a saját érdekében. Minden veled együtt élő embernek magasabb szinten kell elhelyezkednie a kutyánál, még akkor is, ha az egy gyerek. Neki is szót kell fogadnia, ugyanúgy követni az utasításait, mintha csak te mondanád neki.

A falkavezérség a legtöbb esetben magától értetődő módon kialakul, hiszen tudja, tőled kap enni, inni, te gondoskodsz róla. Fontos, hogy nem kell a kutyát a nap minden percében kontroll alatt tartani, mert az szorongást idézhet elő nála.

Ha több kutya él egy háztartásban, nem szabad beleszólnod a rangsor alakulásába. Elintézik ezt maguk között, és te is hamar láthatod, melyikőjük dominánsabb. Még az is előfordulhat, hogy a macska kerül ki győztesnek.

Az egy csoportba verődött kóbor kutyáknál is megfigyelhető a falkaszellem. Egy egységet képeznek, aminek az élén a hím (kan) és a nőstény (szuka) alfa áll. Mindenkinek megvan a maga feladata, amit a csapat érdekében el is végez. A vezér mindig a legügyesebb, legrátermettebb, legegészségesebb példány, akire bármikor támaszkodhatnak a többiek. Ő pedig védelmezi őket.

Amikor a kutya a fejedre nő

Néhány házi kedvenc egyértelműnek tekinti, hogy te vagy a falkavezér. A dominánsabb egyedeknek, fajtáknak azonban meg kell ezt mutatni. Bizonyos kutyák, például a cane corsok igénylik az erőskezű, határozott gazdát. Enélkül könnyen elkanászodhatnak és a gazda fejére nőhetnek. Főleg a nagytestű, temperamentumos kutyákkal kell megismertetni már kölyökkorban a határokat. Ne feledd, kedvenced akár kárt is okozhat másban, ha nem tudod megfelelően kontrollálni. Ez pedig nem az ő hibája, hanem a tiéd.

Nemkívánatos viselkedés

Sokan nem is gondolnák, de amikor a kutya szinte minden járókelőt megugat, aki csak elmegy a kerítés előtt, akkor általában azért teszi, mert jelezni akar nekünk és meg akar tőlük védeni. Ez pedig nem az ő feladata. Ebben az esetben azt gondolja, hogy ő az alfa, meg kell védenie és figyelmeztetnie kell téged. Persze ha csak ritkán csinálja ezt, akkor lehetséges, hogy tényleg olyan embert érzékel, aki nem biztos, hogy jóban sántikál.

Az őrző-védő ebeknél más a helyzet. Ők arra lettek kitenyésztve, hogy őrizzenek, figyeljék a portát. Legtöbbjüknek ez a vérében van és csak akkor ugatnak, amikor valóban szükséges. Attól, hogy az ő feladatuk a védelem, még tudják, hogy te vagy a falkavezér, hiszen ez csak egy rájuk kiosztott ­„feladat”.

Ezzel szemben egy csivava, aki egész nap ugat, nem őrző-védő, maximum jelzőkutya. A folytonos ugatásról a jó szomszédi viszony és saját érdekedben is indokolt leszoktatni. Gondolj csak bele, a lakásodba se szereltetnél olyan riasztót, aki folyton téves riasztásokat ad. Pontosan ugyanez a helyzet a kutyával is. Hogy ezt megértse, meg kell tanulnia a falkában betöltött szerepét is.

Másik kényes helyzet, amit oly sokan láttunk már különböző kutyaneveléssel foglalkozó műsorokban. Tipikus eset, amikor a gazda lehuppan a kanapéra, leül mellé a párja, a kutya pedig azonnal odakap, hiszen senki sem közelítheti meg szeretett gazdáját. Ez a szituáció gyakran este a hálószobában is megtörténik, amikor az eb az ágyba sem engedi be a másik embert. Az ilyen eb nem ismeri a rangsort. Nem tudja, hogy nem szabad így viselkednie senkivel, akit gazdája elfogadott, maga mellé engedett, esetleg együtt is él vele.

Egy olyan kedvenc, aki tudja, hogy te vagy a falkavezér, sokkal nyugodtabb. Nem stresszel folyamatosan, hogy vélt dolgoktól megvédjen, folyamatosan készenlétben legyen. Egy nyugodt és kiegyensúlyozott kutya mentális egészségéért sokat tehetsz azzal, ha tudatosítod benne a helyes rangsort.

(Képek: Getty Images Hungary)

dominancia domináns kutya kutya dominancia jelei kutya falkavezér kutya rangsor nevelés rangsor

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!