hirdetés

Miért ül a kutyád a helyedre, amikor felállsz? 3 dolog, amit így akar jelezni számodra

Hangai Lilla

2022. augusztus 13 - Képek: Getty Images Hungary

Minden gazdinak ismerős lehet az a szituáció, amikor az esti sorozatozás közben kiugrik a konyhába még egy kis nasiért, majd visszaérve a blöki ott kuporog a helyén. Hogy kedvenced viselkedése domináns, ideges vagy egyszerűen csak a ragaszkodását szeretné ezzel kifejezni, azt testbeszéde könnyen elárulja.

hirdetés

Ha kedvenced vezetőként tekint rád, akkor minden körülmények között tiszteletben tartja a kedvenc helyedet. Ilyen esetekben, ahogy visszatérsz, valószínűleg azonnal felpattan, hogy újra elfoglald a vezetőnek járó trónust. De mi a helyzet akkor, ha nem? A trónfoglaló viselkedést három kategóriába soroljuk, úgy, mint a jó, a rossz és a csúf. Vágjunk is bele!

A jó: a ragaszkodás jele

Négylábú barátaink abszolút társas állatok, amit még őseiktől, a falkában élő farkasoktól örököltek, így nem csoda, ha mindig tartozni szeretnének valahová. A háziasított kutyák biztonságának forrása az ember. Az illatod az egyik kedvencük az egész világon, így nem is csoda, hogy imádnak az ágyadban aludni, a helyedre ülni, vagy a szennyesedben turkálni.

A kutyák hihetetlenül intelligens állatok és nagyon gyorsan felveszik a gazdáik szokásait és megértik a rutinjainkat. Ismerik azokat a helyeket a házban, amelyeket gyakran használsz. A helyedre ülve nemcsak az energiádban és az illatodban szeretnének elmerülni, de védik is a területedet. Gondolj erre úgy, hogy így őrzi helyed biztonságát, míg vissza nem érsz. Be kell vallanunk, ettől teljesen elolvadt a szívünk!

A rossz: szeparációs szorongás

A szeparációs szorongás sok félreértett tünetet produkálhat a kedvenced viselkedésében. Menhelyi, bántalmazott kutyusoknál nagyon gyakori jelenség lehet. Ha a helyfoglalósdin kívül azt tapasztalod, hogy rendszeresen a lakásba piszkít, sokat ugat és nyüszít, fel-alá járkál, megrongálja a bútorokat vagy folyamatosan menekülő üzemmódban van, valószínűleg szorong kedvenced.

Ezen kitartó munkával nagyon sokat lehet segíteni. A pánik akkor uralkodik el az ilyen kutyusokon, amikor elhagyod a lakást. Azt gondolják, sosem térsz majd vissza és újra letaglózza őket a magány. Ha van rá lehetőséged, érdemes fokozatosan hozzászoktatni kedvencedet az egyedülléthez. Először csak pár percre, majd egy órára, később több órára hagyd magára. Amikor elmész otthonról, mindig viselkedj nyugodtan és higgadtan. Simogasd meg, beszélj hozzá, köszönj el tőle. Nagyon jó ötlet még, ha hagysz ott neki néhány fejlesztő játékot is, amivel elfoglalja magát és nem emészti az unalom. Ha úgy érzed, hogy ezek nem segítenek, érdemes szakember tanácsát kikérned!

A csúf: a dominincia jele

Ez sűrűn előfordul például akkor, ha a családban több blöki is van, bántalmazott kutyusról van szó vagy újonnan érkezett a családba. Lehetséges az is, hogy béta kutyusod öntudatra ébred és igyekszik a vezető szerepét a magáévá tenni. A domináns magatartást onnan ismerheted fel, hogy ebben az esetben a testbeszéd agresszívebb és territoriálisabb. A testtartás védekező lehet, esetleg kísérheti ugatás, harapás. Kedvenced így próbálja megtalálni a helyét a családban, vagyis a falkában.

Ha ilyen magatartást tapasztalsz négylábú barátodon, azt semmiképpen sem szabad félvállról venni. Az teljesen normális, ha a kutya időnként territoriális viselkedést mutat, de az agresszív ugatás, odakapás, harapás nem elfogadható, főleg, ha gyermek is van a családban. Mindenképpen javasoljuk, hogy vedd fel a kapcsolatot egy szakértővel, aki segít korrigálni az eb viselkedését. Ha elég magabiztosnak érzed magad az otthoni tanításhoz, a helyes viselkedés konzisztens, pozitív megerősítése nagyon nagy segítség lehet. Így kutyád megérti majd, hogy a falkában harmónia van és nincs szükség agresszivitásra, hogy biztosítsa a helyét.

Az azonban nagyon fontos, hogy a család összes tagja megfelelően tisztában legyen a kutyus állapotával és a sikeres tréning ismérveivel!

alfakutya bántalmazott kutya bántalmazott kutya nevelése családi kutya dominancia fejlesztőjáték kutya alfahím kutya dominancia kutya dominancia jelei kutya ember kapcsolat kutya ember kommunikáció kutya embert utánoz kutya ragaszkodása kutya szeparációs szorongás kutya viselkedése miért ragaszkodik a kutya szeparációs szorongás legyőzése tréning

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink