hirdetés

Így ismerheted fel, ha alfakutyád van: 5 jel, ami elárulja

Buzgó Csilla

2020. november 11

Bizonyára büszkeséggel töltene el, ha bebizonyosodna, hogy olyan szerencséd volt, hogy pont a falka krémjéből sikerült kutyát választanod.

hirdetés

Ugyan a kutyák a háziasítás során rengeteg szempontból változtak a vadon élő farkasokhoz képest, ösztönös hierarchiájuk nyomai még ma is bennük élnek. Sokan erre a tényre alapozzák a nevelési módszereiket, ám a falkavezér-elvet számos kritikusa érti félre és támadja.

Egy farkascsapatban épp olyan funkciója van a különböző “rangoknak”, mint a szerepeknek egy embercsaládban. A közösség gördülékeny működésének fenntartásáért hozzák létre őket, nem azért, hogy egyik vagy másik falkatársat pusztán agresszióból, az elnyomás élvezetéért háttérbe szorítsák.

Mi az alfa szerepe a falkában?

Az alfák általában párban élnek, és többnyire csak ők szaporodhatnak. Nem feltétlenül a legrobusztusabb és legerősebb egyedekre kell gondolni, inkább azokra, akik képesek a csapat jóléte szempontjából ideális döntéseket hozni. Őket segítik a béták, akikre afféle udvartartásként, tanácsadókként érdemes gondolni. Az alfák vezetik a vadászatokat, mindig ők esznek először a zsákmányból, illetve övék a legjobb alvóhely is. Nézzük, milyen jelekből ismerheted fel, hogy kutyád vezéregyéniségnek született:

Mindenből kiharcolja magának a legjobbat

Neki a legfinomabb falat kell, és természetes, hogy ő eszik először, ha több kutyával verseng az első adag ételért. Megszerzi magának a legkényelmesebb helyet a kanapén, és a te kegyeidért való viaskodásban is a többiek fölé kerekedik. Jellemző, hogy szeret minél magasabb helyeken időzni, hogy szemmel tarthassa territóriumát.

Mindig első szeretne lenni

Amikor sétálni indultok, igyekszik eléd furakodni az ajtóban, hajlamos húzni a pórázt, és a futtatóban általában a csapat élén szalad. Alapvetően nem etikus és praktikus egy kutyacsoportban behódolásra kényszeríteni egy természetéből fakadóan vezető beállítottságú kutyát, mert emiatt esetleg még agresszívebbé válhat. Azonban kettőtök közül neked kell meghúznod a határvonalakat, és a személyiségét nem sértve, de egyértelműen közölnöd kell vele, hogy mi elfogadható, és mi nem.

Nem kifejezetten barátkozó típus

Ha társai közé engeded, inkább elvárja, hogy mások közeledjenek hozzá, ő szeret a saját dolgával törődni. Néha megfigyelhető, hogy a domináns ebek félreérthető hágómozdulatokat tesznek egy fajtársuk testére ágaskodva, de ezt sem a vonzalom vezérli: így mutatják ki felsőbbrendűségüket.

Nem rejti véka alá a véleményét

Ha egy másik állat vagy akár ember felidegesíti, morog, esetleg vicsorog vagy oda is kap, és megugatja azokat az illetéktelen behatolókat, akik a területére merészkednek. Az alfakutyára jellemzőek lehetnek a birtoklási agresszió egyéb típusai is: ételét, játékait, sőt, gazdáját is vehemensen védelmezheti.

A tettlegességtől sem riad vissza

Sajnos következetlen nevelés, vagy akár a véletlen folytán is előfordulhat, hogy társaságban az eb nem képes kontrollálni dühét, és rátámad másokra. Ez a viselkedés természetesen azonnali korrekcióért kiált, és ha egyedül nem boldogulsz, mindenképpen keress fel egy képzett kutyatrénert!

(Képek: Getty Images Hungary)

agresszív kutya alfakutya falka farkas kutya alfahím viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!