hirdetés

A nedves fű a kutyák egyik legnagyobb ellensége: elmondjuk, miért

Hangai Lilla

2024. április 24 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor az eső elmossa a régi illatokat és újakat tár a kutyák elé, ne csodálkozzunk azon, hogy egyes kedvencek majd megőrülnek azért, hogy belevessék magukat az élvezetekbe a természet vagy a futtató lágy ölén. Ekkor azonban sokan igen kellemetlen hatásokkal is szembesülnek.

hirdetés

Mutatjuk máris, milyen befolyással van a vizes fű a kutya egészségére.

A kutya és a vizes fű kapcsolata

Egy kellemes, hosszú eső valóban képes elmosni a levegőben lévő polleneket, ezáltal csökkentve a pollenkoncentrációt, az allergiások azonban jól tudják, hogy a hevesebb viharok pont az ellenkezőjét váltják ki. Ahogy dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa az allergiaközpont.hu-nak elmagyarázta: a heves esőzés, zivatar hatására azonban a pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét. Az ép pollentől eltérően a kisebb részecskék már elérhetik a tüdő mélyebb részeit is, emiatt hevesebb allergiás reakciót és súlyosabb asztmás rohamokat válthatnak ki.

A kutyák esetében is egyre többször diagnosztizálnak pollenallergiát, asztmát. Amikor az allergiás ebek a nedves fűben gázolnak, a lábaik és a hasuk is közvetlenül kapcsolatba kerül ezekkel az irritációt okozó pollenekkel. Ennek hatására megfigyelhetjük, hogy a kutya többet és intenzívebben nyalogatja ezeket a testrészeket, hiszen viszketnek.

Ahogy dr. Chris Brown állatorvos írja honlapján, hogy a növények felszínén lévő nedvesség tovább ront a helyzeten. Azok a növényi fehérjék ugyanis, amelyekre a kutya érzékeny, feloldódnak a vízben, és teljes mértékben képesek beborítani a bőrt. Ezenkívül a nedvesség fel is puhítja a bőrt. Ennek következtében a fű és egyes gazok könnyebben okoznak mikrosérüléseket, amelyek utat engednek az allergéneknek.

Ha tehetitek, a nedves időn maradjatok az úton

Nagyon fontos tehát, hogy viharok és esőzések után kiemelt figyelmet fordítsunk az allergiás, asztmás ebekre, de azokra is, akiknél egyelőre nem diagnosztizáltak ilyen problémát. (Az allergia és az asztmai is kialakulhat az évek során, hogy most az eb nem érintett, az nem garancia.) A fent részletezett tünetek megjelenése mindenképpen megér egy állatorvosi látogatást!

Mit tehetsz a probléma elkerülése érdekében?

A legegyszerűbb és legbiztosabb módszer, hogy nedves, párás időben kerülitek az olyan útvonalakat, ahol bujább a növényzet. Ha erre nincs lehetőség, az is nagyon sokat segíthet, ha gyorsan, de alaposan lemosod a kutya lábát és pocakját a séta után. A legjobb, ha ehhez egy nyugtató, kíméletes kutyasampont, vagy kifejezetten allergiás ebeknek kifejlesztett hipoallergén lemosót használsz.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

allergia allergiás kutya asztma asztmás kutya eső kutya esőben vihar

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink