hirdetés

Sáros mancsnyomok, csepegő bunda, hazahordott falevelek: így tartsd tisztán „kutyás otthonodat” ősszel és télen

Szénási Szimonetta

2022. december 8 - Képek: Getty Images Hungary

A csapadékos idő beköszöntével némiképp macerásabbá válik a kutyasétáltatás is. Hogy otthonod ebben az időszakban is szép tiszta maradjon, fogadd meg tanácsainkat!

hirdetés

Az eső, a sár, később a hó, na meg a kedvenced bundájáról csöpögő nedvesség is hatalmas káoszt tud eredményezni a házban. Az alábbi praktikákkal megelőzheted a rumlit (vagy legalábbis csökkentheted a „károkat”.)

1.) A bútorok védelmében

Ha kutyád szőre vizes lesz, az őt is zavarja, ezért igyekszik mihamarabb megszárítkozni – ha nincs más opció, akár a bútorokban. Hogy ne a párnák, a szőnyeg vagy a kanapé huzata bánja az akciót, tedd rendbe te kedvencedet! A legjobb, ha rendszeresítesz erre egy külön törölközőt, amit séta előtt ki is készítesz, hogy kéznél legyen.

2.) Sáros tappancsok

Ahogy a bunda, úgy a mancsok is átnedvesednek, ráadásul sárosak is lesznek a kintlét alatt. Utóbbi foltjait takarítani sok idő, és a kényesebb textíliákból nem is lehet nyom nélkül eltávolítani a szennyeződést.

Erre szintén megoldás lehet a hazaérkezés utáni gyors szappanos lábmosás, illetve az is, ha cipőt adsz kutyusodra. Hideg időben ezzel a megfázástól, a jég okozta sérülésektől, illetve a csúszásmentesítő vegyszerektől, útsótól is véded.

3.) Plusz lábtörlők

Kutyásként érdemes beszerezned egy-két extra lábtörlőt is, hogy befele menet minél több lehetőségetek legyen lepotyogtatni a begyűjtött sarat, leveleket és egyéb, nem házba való dolgot. Emellett ezek a víz jó részét is felszívják.

4.) Praktikus választások

Nem csak az őszi-téli hónapokban érdemes megfontolni azt a tanácsot, hogy a kutyád által kedvelt helyekre válassz strapabíróbb berendezési tárgyakat és kiegészítőket.

Egy kényes szövésű ágytakaróba könnyen beleakadhat a jószág karma, neked pedig fájni fog a szíved a tönkrement matériáért. Ellenben egy vastag pamut vagy vászon anyag sokáig ellenáll a négy láb nyüstölésének.

Ugyanígy érdemes átgondolni, milyen szőnyeget, kanapéhuzatot, díszpárnát veszel, hiszen igazán kár lenne, ha az ezekért való aggódás, és esetleges bosszankodás miatt sérülne a kedvenced és közted levő kapcsolat.

5.) Moss gyakrabban!

Ha meg is szárítod kutyád szőrét, és a tappancsait is lemosod, mégis előfordulhat, hogy nedves marad a bundája, vagy valahol marad rajta némi sár vagy más kosz. Emiatt érdemes kicsit gyakrabban kimosnod a fekhelyét és a takaróját. Egyrészt, hogy tiszta legyen, másrészt a friss illat miatt is.

kinti kutya kutyabarát takarítás kutyaszőr takarítás otthon takarítás tisztaság

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink