hirdetés

Miért őrülnek meg teljesen a kutyák fürdés után? Ezért futkároznak fel-alá a lakásban

Ferenczi Deborah

2022. július 26 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb kutya - még akkor is, ha magát a műveletet nyugodtan tűri - megőrül fürdés után. Viselkedésük hasonló az úgynevezett zoomies jelenséghez, de ezt egészen más okozza.

hirdetés

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon pontosan milyen impulzus váltja ki ezt a cselekedetet, és mi bolondítja meg ennyire a kutyusokat fürdés után? Az alábbiakban erre a kérdésre keressük a választ.

Nem minden kutya szeret fürödni.

Mi állhat az eszeveszett rohangálás hátterében?

Vannak, akik zoomies-nek hívják ezt a különös futkározást, azonban a tudományos neve a FRAPS  vagyis a frantic random activity periods. Ez a kifejezés is arra utal, hogy ez egyfajta stresszlevezetés számukra, melyet a fürdő okozott. Így mikor végre kiszabadulhatnak a kellemetlen szituációból, szinte teljesen megőrülnek, hogy végre szabadok, és a rohangálásnak köszönhetően felszabadítják az addigiakban felgyülemlett felesleges energiájukat. Azonban fontos tudni, hogy annak ellenére, hogy valóban ez a leggyakoribb oka ennek az önfeledt futkározásnak, mégsem az egyetlen. Ugyanígy reagálhatnak annak érdekében, hogy:

  • visszakapják a saját illatukat
  • megpróbáljanak megszáradni
  • felszabadítsák az elfojtott energiákat
  • megpróbáljanak megszabadulni a fülükben lévő víztől

Miért akar kiszabadulni a kádból?

Érdekes módon a legtöbb kutya, köztük az egyébként vízimádó állatok is, borzasztóan nagy stresszként tudják megélni a fürdetést. Éppen ezert érdemes az ebben a cikkben leírt praktikákat alkalmazni, annak érdekében, hogy egy kicsit kellemesebb legyen az élmény. Viszont ez magyarázat arra, hogy amikor végre kiszabadulhatnak ebből a kellemetlen szituációból, akkor önfeledten rohangálnak fel-alá az otthonodban, hiszen végre szabadnak érzik magukat. Ilyenkor adrenalin szabadul fel a szervezetükben, amit kénytelenek sebtében levezetni.

Az alábbi videóban egy vicces összeállítást mutatunk erről a folyamatról. 

Miért akarja visszanyerni a kutya az illatát fürdés után?

Szintén megindokolhatja ezt a jellegű viselkedést az is, hogy a kutyusok mindenképpen vissza szeretnék nyerni a természetes szagukat. Hiszen lehetnek bármennyire is illatosak a kutyasamponok, egészen biztos, hogy sokkal jobban szeretik a saját természetes szagukat. A hempergés, nyalogatás, rohangálás mind ezt segíti.

A fürdés utáni megőrülés segít megszáradni

Hacsak nem szárítod meg automatikusan fürdés után a kutyusodat, akkor valószínű, hogy nedves szőre zavarni fogja. Ez pedig éppen elegendő indok arra, hogy a futkározás által próbálja megszárítani a testét.

fürdetés otthon kutya fürdetés kutya fürdetése otthon kutya rohangál zoomies

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!