hirdetés

Így takarítsd a kutyaágyat, hogy valóban tiszta legyen

Molnár Enikő

2024. április 23 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb gazdi szeretné, hogy kutyájának kényelmes helye legyen, így nagy valószínűséggel előbb vagy utóbb beszerez neki egy kutyaágyat. Ám az új bútordarabbal extra takarítás is jár.

hirdetés

Sokan lehet, hogy elfeledkeznek arról, hogy néhanapján a kutyaágyakat is ki kell mosni. Pedig ahogyan a saját ágyneműinket is fontos rendszeresen kimosni, úgy a kutyánk pihenőhelyét is lényeges tisztán tartani. Utóbbi egy olyan feladat, amit senki nem örömmel végez el, ám az ágy típusától, méretétől és anyagától függően van, akinek könnyebb, és van, akinek nehezebb dolga van. Sajnos mindkét esetben legalább kéthetente ajánlott kimosni a kutyaágyat, ám ha tudjuk, hogy mit kell csinálni, és kialakítottunk egy rendszert, akkor máris sokkal egyszerűbb dolgunk lesz.

A nagytestű kutyák kutyaágyával lehet, hogy meggyűlik a gazdi baja, főleg, ha nem lehet levenni a huzatot

Mielőtt még bedobnánk a mosógépbe

Kutyánk fekhelye számos kellemetlen dolgot összegyűjthet, így nem csak akkor kell kimosni, amikor már láthatóan koszos. Az AKC (American Kennel Club) azt ajánlja, hogy minden héten mossuk ki kutyánk pihenőhelyét. Ha ez nem megoldható, lehetőleg akkor se várjunk két hétnél tovább. Ám az, hogy hogyan kell kimosni az eb ágyát, számos faktortól függ. Ha szerencsénk van, akkor mosógépben mosható. Ez időt és energiát spórol, így ha még nem ruháztunk be egy kutyaágyba, akkor a vásárlásnál ez is szempont lehet. Ha megtehetjük, érdemes olyat választani, ami könnyen takarítható. Bónusz, ha levehető huzattal (esetleg a külső huzat alatt víztaszító réteggel) van ellátva, de már az is jó, ha azt írja róla a gyártó, hogy mosógépben mosható. (Utóbbi mondjuk csak a kisebb kutyaágyaknál segítség, ha nagy a kutya ágya, és nem lehet levenni róla a huzatot, akkor nem valószínű, hogy egy átlagos otthoni mosógép elbírja.)

Visszatérve az előkészületekhez; mielőtt még vízhez érne a kutyaágy, távolítsunk el róla minél több kutyaszőrt. Ezt legegyszerűbben porszívóval tehetjük meg, de egy gumikesztyű is nagy segítségünkre lehet. Ezután érdemes lehet átnézni az ágy felületét, hogy van-e rajta valamilyen folt. Azt ugyanis jó ötlet lehet a mosás előtt kezelni. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb, kutyaágyakon megtalálható foltokat és az AKC által ajánlott tisztítási módjukat. Ha szeretnénk, használhatunk bolti folttisztítót is, arról viszont mindenképpen győződjünk meg, hogy állatbarát tisztítószert válasszunk.

A legtöbb gyártó ellátja a vevőt a kutyaágy takarításával kapcsolatos információval

Sárfoltok az ágyon

Ez nagy valószínűséggel rögtön szembetűnik, így nem kell a heti/kétheti ágytisztítást megvárni vele. Várjuk meg, míg megszárad a folt, majd porszívózzuk ki az érintett területet. Ezt követően egy nedves, tiszta szivaccsal vagy ronggyal tisztítsuk meg a felületét. Ezután érdemes lehet mosógépben kimosni, ám ha erre nincs lehetőségünk, akkor miután megszáradt a folt helye, porszívózzuk ki újból.

Ürülék az ágyon

Mert ilyen is megtörténhet, nem csak kölyköknél és idős kutyáknál. Ha kakifoltról van szó, akkor a szilárd darabokat távolítsuk el, mielőtt hozzálátunk a tisztításhoz. Ezután keverjünk össze egyenlő arányban ecetet és vizet, majd vigyük fel a területre nyomkodó mozdulatokkal. Hagyjuk egy kicsit állni, majd egy puha sörtéjű kefével (vagy ronggyal) szedjük ki a feloldódott piszkot. Ha kell, adjunk hozzá többet az ecetes tisztítóból. Amikor már sikerült kiszedni a foltot, szórjunk rá szódabikarbónát, és hagyjuk száradni. Amikor megszáradt (ez beletelhet egy éjszakába is), porszívózzuk ki a szódabikarbónát.

Minden kutyánál előfordulhatnak balesetek

A vizeletet először szórjuk le szódabikarbónával, majd hagyjuk állni legalább 5 percet, hogy egy kicsit felszívja a folyadékot. Ezután a korábbihoz hasonló ecetes keverékkel fújjuk le, és hagyjuk újra állni, most legalább 10 percig, ezután itassuk fel a folyadékot az anyagról egy ronggyal. Az AKC ezután azt ajánlja, hogy amikor megszáradt a folt helye, világítsunk rá egy „vizeletdetektorral”. Ez egy UV-sugarakat alkalmazó LED-lámpa, de nem valószínű, hogy mindenki otthonában megtalálható. Ha gyakran bepisil kedvencünk, és sokszor szövetre, akkor érdemes lehet beszerezni egy ilyet, ám ha nincs kéznél, az se baj. A biztonság kedvéért ismételjük meg az ecetes spriccelést és a törölgetést, hogy minél többet ki tudjunk szedni.

Mire figyeljünk, amikor kimossuk a kutyaágyat?

Miután előkezeltük a foltokat, érdemes kimosni a kutyaágyat. Ehhez használjunk állatbarát mosószert, és kerüljük az öblítőket.

Az öblítők kationos tisztító hatású anyagokat tartalmaznak, amelyek potenciálisan olyan zavarokat okozhatnak kedvencednek, mint például nyáladzás, hányás és fekélyek a szájon vagy a nyelőcsövön, illetve láz

– idézi a Daily Paws Tina Wismer, az ASPCA Animal Poison Control Center főigazgatójának szavait.

Ha mindent összekészítettünk, akkor nincs más hátra, mint kimosni a kutyaágyat. Ehhez részletes leírást adunk ebben a cikkünkben.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

folteltávolítás kutyaágy tisztítása kutyabarát takarítás takarítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink