hirdetés

8 tisztítószer, amit nem szabadna a kutyád közelében használnod

Kövess Péter

2024. június 4 - Képek: Getty Images Hungary

Young woman sitting near the table with cleaning products at home and her little dog is sitting on the table too.

Kétszer is gondold meg, hogy a kutya közelében milyen tisztítószerek használata mellett döntesz, számos elterjedt termék ugyanis mérgezést okozhat.

hirdetés

Ha van kutya a háznál, a megfelelő tisztítószerek vásárlása nem könnyű feladat. Olyan terméket kell választanod, ami elég erős ahhoz, hogy megszabadulj a szennyeződésektől és a kórokozóktól, de ne legyen káros kedvenced egészségére.

A kutya körül használt tisztítószerek különféle egészségügyi problémákat okozhatnak

Ezek a tisztítószerek károsak a kutya számára

Íme, nyolc tisztítószer, amelyet a szakemberek szerint nem szabad a kutyád körül használnod, különben komoly kockázatnak teheted ki.

1.) Fehérítő

A kutyáknak nagyon érzékeny a szaglásuk, az olyan durva vegyszerek pedig, mint a fehérítő, mérgezőek lehetnek számukra. Éppen ezért használata során kedvencedet érdemes lehet átköltöztetned egy másik helyiségbe. Figyelj oda arra is, hogy kutyád a tárolóhelyen se férhessen hozzá a vegyszerhez.

2.) Ammónia

Számos takarítószer, amelyet makacs szennyeződések eltávolítására szánnak, vagy baktériumölő hatással rendelkezik, ammóniát tartalmaz. Ez nagyobb koncentrációban káros az emberekre és a háziállatokra egyaránt.

Az ammóniát tartalmazó termékek bőrirritációt, égési sérüléseket, légúti és neurológiai problémákat okozhatnak.

Az ilyen takarítószerek gyakran a gyerekekre nézve is veszélyesek, mivel az ammóniával tisztított felületeken, például a padlón vagy az asztalok és ablakok közvetlen közelében játszanak.

Nem árt elolvasni, hogy a kiszemelt termék milyen összetevőket tartalmaz

3.) Lefolyótisztítók

Az olyan erős bázisú anyagok, mint a lefolyótisztítók, maró hatásúak, és súlyosan károsíthatják a bőrt, a szemet, a nyálkahártyákat, illetve a gyomor-bél rendszert – figyelmeztetnek a szakemberek.

4.) Sütőtisztítók

A sütőtisztítókról szintén elmondható, hogy maró hatásúak és károsak a kutyákra. Ha kedvenced véletlenül érintkezne velük, sürgősen fordulj állatorvoshoz.

5.) Szőnyegtisztítók

A szőnyegtisztítók glikol-étereket tartalmaznak, amelyek rendkívül ártalmasak mind az emberekre, mind a kutyákra. Olyannyira, hogy akár vese- vagy tüdőkárosodást, valamint leukémiát okozhatnak.

6.) WC-tisztítók

Ezek gyakran fehérítőtartalmúak, ami – ahogy a fentiekből is kiderül – nagyon káros a kutya számára. Az ilyen tisztítószereknek való kitettség hányáshoz, szédüléshez, tájékozódási zavarhoz vagy akár gégeödémához is vezethet.

7.) Konyhapulttisztítók

A konyhapultra használt tisztítószerek potenciálisan veszélyesek. Ahhoz, hogy egészségügyi problémát okozzanak, nem is feltétlenül kell, hogy a kutya felmenjen a konyhapultra. A spray formájában kapható termékek káros összetevői a levegőn keresztül is kedvenced vizestáljába juthatnak.

Kockázatos lehet, ha a kutya melletted van a takarítás során

8.) Öblítők

Az öblítőszerek kationos vegyületek tartalmaznak, amelyek rendkívül károsak a kutyák egészségére. Olyan panaszok forrásai lehetnek, mint a nyáladzás, a hányás, a száj- és nyelőcsőfekély és a láz.

Ha kutyát tartasz, nem csak a tisztítószerekkel kell óvatosan eljárnod, fontos, hogy körültekintően válaszd meg szobanövényeidet is. Ebből a cikkünkből megtudhatod, hogy kedvenced szempontjából mely növények mérgezőek.

kutya mérgezés takarítás tisztítószerek veszélyes

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!