hirdetés

A láz súlyos állapot: csak így mérheted meg a kutya valós testhőmérsékletét

Hangai Lilla

2024. május 7 - Képek: Getty Images Hungary, Az Én Kutyám

Ahogy az emberek, úgy a kutyák is lehetnek lázasak. Amikor az eb elkezd furán viselkedni, és úgy gondolod, hogy esetleg beteg, érdemes lehet még az előtt megmérni a lázát, mielőtt kérnél az orvoshoz egy időpontot.

hirdetés

A PetMD és a VCA Animal Hospital állategészségügyi oldalak cikkei alapján tárgyaljuk meg a következőkben, miből állapítható meg, hogy egy kutya lázas, és hogyan kell megmérni a testhőmérsékletét egy ebnek.

A lázas kutya letargikus lehet, akárcsak mi, emberek ebben az állapotban / Fotó: Az Én Kutyám

Mi értünk láz alatt, és mikor tekinthető lázasnak a kutya?

Egy egészséges kutya testhőmérséklete körülbelül 38 és 39 ̊C között van. Azért a viszonylag nagy eltérés, mert a végső szám nagyban függhet a szőrzettől, és attól, hogy az eb milyen klímában nőtt föl. És persze az is tényező lehet, hogy a négylábún mekkora a zsírréteg, éppen mennyire izgatott, valamint hogy milyen korú, és milyen a környezet hőmérséklete. Aranyszabály azonban, hogy ha a kutya testhőmérséklete tartósan 40 ̊C fölé, vagy 37,2 ̊C alá megy, akkor mindenképpen orvoshoz kell vinni. Az előbbi esetében lázról van szó, az utóbbi esetében kihűlésről. A kihűlésről itt olvashatsz részletesebben.

Láz akkor jelenik meg, ha az állat alapbetegsége, általában egy fertőzés (bakteriális, vírusos, gombás) arra kényszeríti az immunrendszerét, hogy reagáljon. A tünet – merthogy a láz maga nem egy betegség, hanem tünet – további gyakori oka a gyulladásoknak és az autoimmun betegségeknek.

Hipertermia, vagyis túlhevülés esetében is megnövekedhet a kutya testhőmérséklete, melyet ha nem orvosolnak azonnal, vagyis ha nem viszik normális tartományba az eb testhőjét, annak végzetes következménye is lehet. A túlhevülésről ebből a cikkünkből tájékozódhatsz.

Amikor egy eb testhője 39,5 ̊C fölé emelkedik, az állat zihálva próbálja lehűteni magát. Egyértelműen letargikussá válik, és az ételt is elutasíthatja. A 41 ̊C feletti testhőmérséklet súlyos, életveszélyes hatással lehet a kutya szervezetére, mivel a szervek ilyenkor már túlmelegszenek, és elkezdenek leállni.

A megemelkedett testhőmérsékletet a kutya lihegéssel próbálhatja kompenzálni

Így állapítható meg, hogy egy kutya lázas

Az emberektől eltérően a kutya homlokának megérintése nem segít ebben az esetben, sőt, a közhiedelemmel ellentétben az orruk hőmérséklete sem mérvadó. A legbiztosabban egy hőmérővel tudjuk megállapítani, hogy lázas-e a kutya. Mivel testhőmérséklete a nap folyamán változhat, így akkor érdemes mérni a nap során többször, amikor felébred, vagy tartósan nyugalmi helyzetben van.

Segítségünkre lehetnek még a következő megjelenő tünetek is:

  • gyengeség és letargia;
  • csökkent étvágy;
  • érdektelenség;
  • zihálás;
  • csillogó szemek;
  • borzongás.

Attól függően, hogy mi okozza a lázat, a kutyánál megjelenhet hányás, hasmenés, vizelési nehézség, fül- vagy fogfájdalom, illetve sántaság is.

A mérést a következőképpen végezd:

  • A legpontosabb adatokat a kutya végbelébe helyezhető lázmérővel kaphatjuk. Hogy kényelmesebbé tedd a folyamatot, a hőmérő hegyére kenj fel valamilyen síkosító anyagot. Lehet ez vazelin vagy szűz kókuszolaj is.
  • Ideális esetben van valaki, aki megtartja ilyenkor neked az ebet, hogy az akció időtartama alatt ne mozoghasson. Ez nem egy kellemes folyamat, igyekezz nyugodtan és gyengéden viselkedni.
  • Helyezd a lázmérőt az eb végbélnyílásába körülbelül 2,5 cm-re, majd az eszköz leírása szerint tartsd bent addig, amíg kell, vagy amíg az nem sípol.

A homlokon vagy hónaljban használható testhőmérséklet-mérők nem olyan pontosak, és mint láthatod, egyfoknyi különbség is nagyon sokat jelenthet a kérdésben.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Ha lázas a kutya, így cselekedj

Ha kedvencednek enyhén magas a láza, de eszik és iszik rendesen, valamint ürít is a szokott módon, akkor elég, ha telefonálsz a rendelőnek, és megosztod az orvossal az eb jelenlegi állapotát, majd kérsz egy időpontot kivizsgálásra. Ha azonban nem eszik, letargikus és hány, kérj sürgősségi ellátást!

Ha nem betegség hatására alakul ki a láz, hanem a hipertermia esete áll fenn, szintén azonnali sürgősségi ellátására van szükség. A magas hőmérséklet több szerv elégtelenségéhez és potenciálisan halálhoz vezethet, ha nem kezelik megfelelően. Időközben megpróbálhatod otthon hűteni a kutyát fürdővel, ventilátorral, de arra ne kényszerítsd, hogy nagy mennyiségű hideg vizet vegyen magához.

Amennyiben az eb hőmérséklete 40 ̊C fölött van, azonnal sürgősségi ellátást kell kérni, főleg, ha levertséget, hidegrázást, hányást vagy egyéb súlyos tüneteket tapasztalsz.

Semmiképpen se adj a kutyának emberek számára készült, vagy egy esetleges előző betegségből megmaradt gyógyszert! A nem megfelelő, vagy hibás dózisban adagolt készítmény az állat halálát is okozhatja!

Ha már olyan sokat beszéltünk a hűtésről, akkor az ajánlóban hozunk egy nagyon hasznos cikket. Olyan hűtési technikákról olvashatsz benne, melyek a legnagyobb jóindulat ellenére is hőcsapdává válhatnak.

kutya lázas kutya lázmérés lázas a kutya lázas kutya lázmérés lázmérő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink