hirdetés

Ha így próbálod hűteni a kutyát, az hőcsapdává is válhat

Szénási Szimonetta

2023. augusztus 14 - Képek: Getty Images Hungary

A hőguta az egyik leggyakoribb nyári egészségügyi probléma, ami gyakran a kutya életébe kerül. Megfelelő és időben elkezdett ellátással azonban sok esetben még megmenthető a beteg. Erre hívták fel az állattartók figyelmét az orvosok, összegezve, mik az elsődleges teendők túlmelegedés esetén.

hirdetés

A Royal Veterinary College (RVC) VetCompass csoportjának új tanulmánya szerint a hőgutát elszenvedő kutyák még a kelleténél is többet szenvedhetnek az elavult elsősegélynyújtási gyakorlat miatt. Emiatt felhívást intéztek a gazdák felé, részletezve a legújabb ajánlásokat. Ez a legkorszerűbb gyakorlat a hőguta ellátása terén.

Csak a gazdák töredéke tudja, mit kell tenni

Az RVC, a skóciai Rural College és a Vets Now sürgősségi állatorvosi ellátást nyújtó szervezet állatorvosai és tudósai 886 brit állatorvosi rendelő adatait vizsgálták 2016 és 2018 között, kifejezetten a hőguta miatt bekerült esetekre fókuszálva. Összesen 856 ebet vittek orvoshoz hőguta tüneteivel.

Mint kiderült, közülük kevesebb mint az esetek negyedében (21,7%) kezdte meg a gazda az állat visszahűtését. A korszerű módszert pedig ezeknek a kutyatartóknak is csak a negyede ismerte, míg a többiek jórészt elavult technikával igyekeztek csökkenteni kedvencük testhőjét.

De mit értünk korszerű, és mit elavult technika alatt? Egyáltalán mikor kell elkezdeni hűteni a hőgutát kapott kutyát? Erre is megkaptuk a választ!

Már a hőguta gyanúja esetén is azonnal el kell kezdeni hűteni az állatot!

Hűteni azonnal és a lehető leghatékonyabban kell

Kezdjük az utóbbi kérdés megválaszolásával: ha kedvenced hőgutát kapott, vagy akár csak a gyanúja felmerül, az első és legfontosabb teendő, hogy el kell kezdeni visszahűteni a testhőmérsékletét. Csak ezt követően indulj vele orvoshoz, ugyanis a hőguta akár percek alatt is az állat halálát okozhatja, így nincs idő késlekedésre!

Most pedig vegyük sorra, mik a legújabb ajánlások a hűtési technikákat illetően! Mint a szakemberek írják, a korábban javasolt vizes törölközőbe bugyolálás mára elavultnak számít, mivel kevésbé eredményes. Helyette a vízbe merítést, valamint a párologtató hűtést javasolják, támaszkodva az American College of Veterinary Emergency and Critical Care’s Veterinary Committee on Trauma 2016-ban közzétett ajánlott irányelveire.

Tehát az ajánlott hűtési módszerek fiatal, egészséges kutyák esetében a hideg vízbe merítés, míg idősebb vagy valamilyen alapbetegséggel élő jószág esetében a kutya hőmérsékleténél hűvösebb vízzel való leöntése, valamint ventilátor, légkondicionáló vagy esetleg a szél erejének kiaknázása együttesen (ez az úgynevezett párologtató hűtés.)

Mint kiemelik, bár a hideg víz használatát korábban nem javasolták, helyette inkább langyosat, ám az ezirányú vizsgálatok nem mutattak semmiféle kockázatot sem a kutyák, sem a humán orvoslás esetében.

A humán gyógyászatban a langyos víz használatával kapcsolatos hasonló mítoszokat eloszlatták a kiterjedt kutatások, amelyek bizonyították, hogy a hideg vízbe merítés és a párologtató hűtés a leghatékonyabb kezelési módok a hőguta esetén.

A vizes törölköző hőcsapda lehet, ha rosszul csinálod

Az ajánlott hűtési technikák kapcsán megkérdeztük dr. Balatonyi Lilla állatorvost is, aki további hasznos gyakorlatokat javasolt. Egyrészt kiemelte, hogy a vízbe merítés esetén fontos, hogy a kutya feje soha ne kerüljön víz alá!

Másrészt kiemelte, hogy a vizes törölköző is lehet hatékony, de csak akkor, ha azt sűrűn cseréled az állaton. Máskülönben nagyon gyorsan felmelegszik, és így igazi „hőcsapda” keletkezik alatta. Tehát ha nincs más eszköz a kezed ügyében, akkor vizes ruhával is hűtheted kedvencedet, de azt sokszor cseréld frissen vizezettre, hogy valóban csökkentse a hőt, és ne tovább melegítse a beteg testét.

Ne engedd, hogy kedvenced túl sokáig legyen a napon, és a séta se tartson túl sokáig!

Ezeken kívül a doktornő a tappancsok és a fülkagyló nedvesítését, illetve hűtését tanácsolta mint nagyon effektív módszert, amiket otthon is be lehet vizezni, illetve le lehet slagozni. A vékony textilbe vagy törölközőbe tekert jégakku vagy jégzselé is hatékony. Ezt a hasra, a tappancsokra vagy a belső comba kell helyezni.

„Először hűtsd, csak utána szállítsd”-elv

Ismételjük, és ezt a tanulmány szerzői is több alkalommal hangsúlyozzák, hogy először hűteni kell az állatot, csak ezt követően orvoshoz vinni!

A kutyatulajdonosok számára a legfontosabb üzenet az, hogy gyorsan hűtsük le a kutyát, bármilyen rendelkezésre álló vízzel, feltéve, hogy a víz hűvösebb, mint a kutya. Minél tovább marad a kutya testhőmérséklete emelkedett, annál nagyobb kár keletkezhet a szervezetében. Ezért minél hamarabb megállítható a hőmérséklet-emelkedés és megkezdhető a hűtés, annál jobb

– hívta fel a figyelmet Emily Hall, az RVC állatorvosi képzésének előadója és a tanulmány vezető szerzője.

Mint Dan O’Neill, az RVC társállat-epidemiológia docense és a tanulmány társszerzője egy korábbi kutatás nyomán rámutatott, az enyhébb hőmérséklettel összefüggő egészségügyi problémák miatt kezelt kutyák 97%-a túlélte, míg a súlyos hőséggel összefüggő hőguta miatt orvoshoz kerülő jószágoknak csak a 43%-a maradt életben. Ahogy fogalmaz, az adatok nagyon egyértelműek: már a túlmelegedés enyhe jeleinek észlelésekor elkezdett azonnali hűtés életet menthet.

Nagyon lényeges információ, hogy a tanulmányban szereplő hőgutás esetek idején a napi hőmérséklet mediánja, azaz középértéke 16,9 °C volt. Tehát a hőguta korántsem csak a nyári kánikula idején veszélyes; tavasszal és ősszel is történhet baj kedvenceddel!

Hozzáteszi, hogy ha melegben végzett bármiféle aktivitás során a gazda észreveszi, hogy kedvence jobban liheg, nehezebben kap levegőt, elfekszik, mozgása lassul vagy furcsa lesz, akkor azonnal függessze fel a tevékenységet. Ilyenkor vigye árnyékba vagy hűtött helyre az ebet, majd itassa meg és kezdje el lehűteni. Utána pedig hívja fel az állatorvost a további teendők végett.

Az alábbi tünetek jelentkezhetnek (külön-külön, de akár egyszerre több is) hőguta esetén:

  • tág pupillák,
  • felgyorsult lihegés, szapora légzés
  • hányás,
  • hasmenés,
  • gyors szívverés,
  • vörös nyelv, sápadt íny,
  • besűrűsödött nyál,
  • szédülés,
  • remegés, rángás,
  • ájulás, kóma.

Amennyiben ezeket tapasztalod, azonnal cselekedj a leírtak szerint!

állatorvos hőguta hűtés kutya hűtése nyár nyári veszélyek túlmelegedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!