hirdetés

Innen tudhatod, ha túl forró az aszfalt a kutyus lábának

Molnár Enikő

2023. július 20 - Képek: Getty Images Hungary

Nem titok, hogy nyáron át kell gondolni, hogy mikor vigyük ki kedvencünket egy sétára. A megfelelő időpont kiválasztása kulcsfontosságú lehet kutyánk egészségének megőrzésében.

hirdetés

A nyári meleg több fronton is megterhelő lehet kedvencünk számára. Egyfelől a kánikula veszélyt jelenthet a szervezetére, és megnő az esélye a hőgutának. Másrészt a forró beton komoly fájdalmat okozhat a kutyáknak, hiszen a talpuk kifejezetten érzékeny. Azon kívül, hogy kellemetlen, az aszfalt akár 50-60 fokra is felmelegedhet, és égési sérüléseket okozhat. Ezt meg lehet előzni, de ha mégis megtörténik a baj, érdemes tudni, hogy hogyan kezeljük.

Megfelelő időpont választása

A legjobb módja annak, hogy megvédjük kutyánkat a forró beton fájdalmaitól az a megelőzés. Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha jól időzítjük a sétákat. Lehetőség szerint reggel vagy estre menjünk ki, és ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl meleg az út kedvencünk talpa alatt. Ha „csak” a kertbe engedjük ki kedvencünket, akkor is biztosítsunk neki elegendő árnyékos területet, hogy lehűlhessen.

Öt másodperces szabály

Öt másodperces szabály nem csak a leesett ételeknél létezik. Találkozhatunk olyan videókkal, melyben ezt ajánlják arra, hogy megtudjuk, mennyire forró a talaj. Vannak, akik 7, vannak, akik 10 másodpercet mondanak, de ez már igazából részletkérdés. Ez egy jó irányelv minden kutyagazdinak, akinek nincs lehetősége arra, hogy ne betonon sétáltassa kedvencét, vagy éppen nem tudja kivinni korán, de egy egészségügyi sétára szüksége van az ebnek. Ilyenkor tesztelhetjük az aszfalt hőmérsékletét a saját bőrünkön, hogy megtudjuk, milyen érzés lehet rálépni kutyánknak. Ha 5 másodpercig a betonon tudjuk tartani a kezünket, és nem érezzük forrónak, bántónak vagy túl melegnek, akkor nagy valószínűséggel kedvencünk tappancsának se lesz semmi baja, ha rálép.

Ilyen forró lehet az aszfalt

Kutyacipő

Bár nem a legkényelmesebb kedvencünknek, ha van valami a lábán, a kutyacipők a nyári mindennapok hasznos kiegészítői lehetnek. Válasszunk olyan cipőt, ami biztosítja kedvencünk mancsainak a szellőzést, de meg is védi a forró talajtól. Egy jó minőségű kutyacipő akár túrázáshoz is megfelelő lehet, nehezebb terepen védi kedvencünk tappancsait a sérülésektől.

Hogyan szoktassuk hozzá a cipőkhöz?

A szoktatás általában lassú folyamat, és érdemes kis lépésekkel, de konzisztensen előre haladni. A kutyacipő esetében ez azt jelenti, hogy miután kiválasztottuk a megfelelő méretet (hiszen mi se szeretjük, ha nem illeszkedik a lábunkhoz tökéletesen a cipő), és hazavittük az új szerzeményt, ismertessük meg vele a kutyánkat. Tegyük ki a földre, hogy kedvencünk körbejárhassa, megszagolhassa a cipőket. Ha már megszokta őket, vegyünk kézhez egy adag jutalomfalatot, és adjuk rá az egyik mancsára a cipőt, hagyjuk rajta néhány másodpercig, majd vegyük le róla, és jutalmazzuk.

Időigényes feladat ez, de nem szabad elkapkodni. Miután már ez a folyamat se jelent problémát kedvencünknek, hagyjuk rajta az egy cipőt hosszabb ideig. Ha ezt az akadályt is sikeresen vette, akkor lassan, egyenként haladva eljuthatunk odáig, hogy fenn van mind a négy cipő kedvencünkön. Ezután hasonlóan lassan, egyenként haladva biztosítsuk a cipőket, mindeközben jutalmazzuk kedvencünket, ha nyugodtan viseli a helyzetet. Ne kapkodjunk, és ne erőltessük. Ha már magabiztos a cipőkben, hagyjuk rajta, és játszunk vele egy kicsit bent, hogy megszokja a viselésüket.

Kezelés

Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk kezelni a sérülést, érdemes tudni, hogy milyen tünetei vannak, illetve milyen fokozatokról beszélhetünk. Fontos megjegyezni, hogy nem csak a forró aszfalt okozhat sérüléseket. A szélsőségesen hideg körülmények, illetve a sózott aszfalt is könnyedén hasonló, ha nem súlyosabb problémát forrása lehet. Annak ellenére, hogy ez most nem aktuális, érdemes megjegyezni a téli időszakra is.

A kutyák tappancsa érzékeny lehet, ezért érdemes bizonyos körülmények között kutyacipőn elgondolkodni.

A mancssérülés általános tünetei:

 • Sántítás
 • Séta megtagadása
 • Elszíneződött, szokásosnál sötétebb tappancsok
 • A terület túlzott nyalogatása vagy rágása
 • Hólyagosodás
 • Hiányzó bőr

Ha az égési sérülés enyhe (tehát nincs hólyagosodás, repedezés vagy elfertőződés), akkor otthon is kezelhetjük, a következő lépéseket követve:

 • Hideg borogatással (nem jegessel vagy túl hideggel, csak hűvössel) kezeljük az érintett területet
 • Töröljük szárazra a felületet
 • Óvatosan fertőtlenítsük a tappancsokat
 • A mancsra rálógó szőrt óvatosan távolítsuk el (nem szükséges, de plusz lépés lehet a fertőzés megelőzése érdekében)
 • Kössük be a mancsokat (vagy adjunk rájuk zoknit), hogy kedvencünk ne tudja nyalogatni a talpát
Egy enyhe égési sérülést akár otthon is kezelhetünk, de súlyosabb esetben keressünk fel állatorvost.

Ha a helyzet nem javul másnapra, vagy úgy látjuk, hogy kutyánknak fájdalmai vannak, esetleg nem tudjuk eldönteni, hogy enyhe vagy súlyos a sérülés, keressük fel az állatorvosunkat. Ő nem csak további tanácsokkal fogja tudni ellátni a gazdit, hanem ha szükségét érzi, fájdalomcsillapítót is biztosít az ebnek.

A mancsok védelme nem szezonális kérdés, fontos, hogy egészségesek legyenek, hiszen a fájó tappancsok a mozgásban is akadályozhatják kedvencünket. Ha plusz figyelmet szeretnénk szentelni kutyánk lábainak, akkor érdemes lehet mancskrémet is beszerezni. Ez amellett, hogy hidratál, ellenállóbbá is teheti a tappancsokat.

égési sérülés forró beton kutya mancs ápolás kutya mancs fájdalom kutyacipő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink