hirdetés

Ha kutyád van, így készülj fel a hidegebb időre

Molnár Enikő

2023. december 1 - Képek: Getty Images Hungary

Elérkezett a hideg, már több helyen havazott is az országban. Ezért fontos, hogy felkészülten várjuk a telet, kutyás szempontból is.

hirdetés

Minden évben elérkezik az idő, amikor elő kell venni a téli kabátokat. Bár az előző szezon elég enyhére sikerült, idén az utóbbi napokból ítélve úgy tűnik, hogy bekeményít az időjárás. Ugyan mi nem vagyunk meteorológusok, de ha megnézzük az előrejelzést, azt láthatjuk, hogy gyakran lesz nulla fok körüli a hőmérséklet, és akkor még csak Budapestet vettük figyelembe. Bár nincs kizárva, hogy az idei tél is enyhébb lesz, de nem árt a felkészültség. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány dolgot, amire érdemes lesz figyelni a hidegebb napok beköszöntével. Ezeket az apróságokat biztos, hogy kedvencünk is értékelni fogja.

Egy kis odafigyeléssel még a hidegebb idő sem állíthat meg minket abban, hogy kedvencünkkel játsszunk a természetben.

Nem minden kutya bírja a hideget

Bizony, bármilyen ellenállóak is tudnak lenni kedvenceink, nem mindegyikük van felszerelve megfelelő védelemmel a hideg ellen. Bár vannak kutyák, akik a térdig érő hóba és a nulla fok alatti hőmérsékletre születtek, nem mindegyikük ilyen szerencsés, és sokuknak elkél egy kabát, vagy legalább egy pulcsi. Ezt a témát nemrégiben feltérképeztük két cikkünkben is. Ha arra vagy kíváncsi, hogy kedvencednek szükség lehet-e extra védelemre, akkor ezt a cikket ajánljuk. Ha pedig nem tudsz dönteni arról, hogy pontosan melyik kabátot válaszd négylábú társadnak, olvasd el ezt az útmutatónkat.

Sok kutya számára a hidegebb idő kutyakabáttal jár.

A mancsok se maradjanak ki

A téli fagyos, jeges talaj vagy éppen a sóval felszórt utak megviselhetik az ebek mancsát. A töredezett talppárnák kényelmetlenséget és fájdalmat okozhatnak, ezért érdemes megoldást találni erre a problémára, hogy megvédjük kedvencünk lábait a kisebesedéstől. Erre egy alternatíva a mancsvédő krém, ami egyfelől hidratálja a bőrfelületet, másfelől pedig zsírréteget képez, így megvédi a környezeti viszontagságoktól. A mancskrémeket nem csak a talppárnák hidratálására szokták használni, sok kutyának problémát jelenthet, hogy a csípős szél miatt az orruk felső része kirepedezik. Ismerjük azt az érzést, amikor kiszárad az ajkunk… Hasonlóan kellemetlen lehet az orr kiszáradása is a kutyáknak. Éppen ezért azt is be szokták kenni balzsammal vagy krémmel. Ehhez érdemes egy olyan krémet használni, ami nem túlparfümözött, mert az nagyon zavarhatja kedvencünket érzékeny szaglása miatt. Legtöbbször egyébként a mancskrémek is alkalmasak a feladat ellátására.

Nem biztos, hogy örülnek a krémezésnek, de így legalább meg tudjuk védeni őket a környezeti viszontagságoktól.

A téli mancsápoláshoz az is hozzátartozik, hogy a kinti kalandok után le kell takarítani kedvencünk talpát, különös figyelmet fordítva a tappancsok közötti szőrre.

Egy hatékonyabb, de több körültekintést igénylő módja a mancsvédelemnek a kutyacipők beszerzése. Egyfelől fontos, hogy jó méretű lábbelit válaszunk kedvencünknek, egy olyat, ami illeszkedik a lábához, nem lötyög rajta, de nem is szorítja. Azért bonyolultabb ez a módszer, mert hozzá kell szoktatni az ebeket a cipő használatához. Ezért ezt érdemes még a szezon elején elkezdeni megismertetni kedvencünket az érdekes ruhadarabbal.

Ha már megszokták a kutyacipőt, még a hidegebb idő sem állhat a szórakozás útjába.

Ne feledkezzünk el a testmozgásról se

A hidegebb idő miatt hajlamosak vagyunk kevésbé aktív életet élni. Hiszen nehéz rávenni magunkat arra, hogy a csontig hatoló hidegben kimenjünk. Ilyenkor gyakran kedvencünk is visszavonultabban éli a mindennapjait és gazdájával bekuckózik az otthon melegébe. De ez nem azt jelenti, hogy nincs szüksége egy kis foglalkozásra. Sajnos a hideg idő miatt kicsit limitáltabbak a lehetőségeink kedvencünk energiáinak levezetésére (főleg, ha magas energiaszintű kutyánk van). Hiszen nem valószínű, hogy órákat fogunk kint tölteni vele a természetben, vagy éppen a kutyafuttatóban, és az is lehet, hogy igazából ő is ugyanannyira haza szeretne menni, ha egy bizonyos fok alá esik a hőmérséklet. Fontos megjegyezni, hogy azért a mozgás nem maradhat el, és ha éppen nem a legnagyobb hóviharban megyünk ki, kedvencünk is biztos örülni fog neki, ha kinyújtóztathatja egy kicsit a végtagjait. Emellett számos beltéri elfoglaltság áll rendelkezésünkre, amivel le tudunk foglalni egy átlagos kutyát. A téli időszak jó lehet az alapok átismétlésére, új trükkök tanulására, esetleg új készségek elsajátítására. Ne felejtsük el a szórakozást se, és ha éppen ráérünk, játsszuk egy kicsit kedvencünkkel. Ide kattintva kiváló ötleteket találsz, amivel lakáson belül is lefáraszthatod kutyusod akár mentálisan, akár fizikailag.

benti elfoglaltság hidegebb idő kutya hidegben kutya mancs ápolás kutyacipő kutyakabát kutyaruha mancsápolás mancskrém téli aktivitás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink