hirdetés

Kutyákra leselkedő nyári veszélyek: nem csak a hőség árthat nekik!

László Enikő

2021. június 11

A meleg, nyári időjárás sok kellemes elfoglaltságot és közös élményt nyújthat a kutyás gazdik számára. De van néhány veszélyes tényező, ami beárnyékolhatja a boldog nyári napokat.

hirdetés

Nyáron sajnos nem csak a rekkenő hőségtől kell tartani, és védeni tőle kutyádat. Számos más tényező is veszélyes lehet négylábú társad számára. Mutatjuk, mik a leggyakoribb problémák, amikre érdemes figyelned.

Móka a vízben

Sok gazdi szereti magával vinni kutyáját is a nyaralásra, ami gyakran a vízparton esedékes, hiszen egy kellemes fürdőzésnél nincs is jobb a strandon vagy a medencében. Azt azonban mindenképp vedd számításba, hogy kutyádat (ha még nem tetted volna meg) fokozatosan szoktasd hozzá a vízhez, ismerd azzal kapcsolatos viszonyát. Egyes ebek imádják a vizet, mások azonban kevésbé. Ha kedvenced az utóbbiak táborát erősíti, érdemes beszerezned egy kutyák számára készített mentőmellényt és ügyelj a fokozatos hozzászoktatásra is.

Kerüljétek a gazos területeket

A toklász a kutyás gazdik egyik fő ellensége. Ez a gyakori gyomnövény tavasztól őszig szinte bárhol felbukkanhat, és akár észrevétlenül befúródhat kutyád bundájába vagy mancsába. A szúrós toklász nyáron érik be igazán, így ebben az időszakban a legveszélyesebb. Ha beleszúródik kedvencedbe, az igen nagy fájdalommal jár számára, sokszor pedig észre sem lehet venni, annyira belefúródott a talppárnák közé. Lehetőleg kerüljétek a területeket, ahol ezek felbukkanhatnak, séta után pedig mindig nézd át az eb mancsait, szőrzetét és füleit is.

Az élősködők szezonja

Bár a rettegett élősködők, azaz a kullancsok és a bolhák már egész évben jelen vannak, nyáron kimagaslóan elszaporodnak. A rendszeres és kombinált védekezés ekkor a legfontosabb. Emellett azt se feledd, hogy érdemes minden séta után átvizsgálni kedvencedet. Az apró paraziták ugyanis rendkívül veszélyesek lehetnek! De a szúnyogoktól is fontos, hogy védve legyen kutyád, mert a vérszívók terjesztik az ebek egyik legveszélyesebb betegségét, a szívférgességet.

Darazsak és méhek

A fent említetteken kívül még két rovar jelenthet veszélyt kedvencedre: a darazsak és a méhek. Csípésük igen fájdalmas lehet, védekezni pedig nem nagyon lehet ellenük. Ha látod, hogy kutyád utánuk kapkod, ne engedd neki, hívd el onnan. De nem a csípés a legrosszabb, amit okozhatnak. Ha az eb allergiás rá, az akár az életébe is kerülhet. Amennyiben még nem csípte meg méh vagy darázs kutyádat, az eset után alaposan tartsd szemmel vagy vidd állatorvoshoz, hátha allergiás rá. Hogy mi ilyenkor a teendő, arról bővebben írtunk egy korábbi cikkünkben.

Hasmenés a nyaralás alatt

Fontos, hogy ha kutyáddal mész nyaralni, vidd magaddal szokásos eledelét (ne ott akarj vásárolni egyet). Ez mindenképp olyan legyen, amihez hozzá van szokva, hiszen a hirtelen tápcsere hasmenést okozhat nála. Ha főzöl rá, és nem tudod megoldani, hogy fagyasztva vigyél magaddal szokásos ételéből, érdemes az utazás előtti hetekben egy minőségi száraztáphoz fokozatosan hozzászoktatni, hogy utazáskor ne érje váratlanul emésztőrendszerét az új eledel.

Rendszeres hidratálás

Mindig gondoskodj róla, hogy kutyád számára legyen megfelelő hőfokú és mennyiségű víz. Érdemes olyan tálat használni, amit nem tud könnyen felborítani. Helyezd állandó, árnyékos helyre vagy tartsd a lakásban, ahol kutyád bármikor hozzáférhet. Szükség esetén néhány jégkockát is helyezhetsz a tálba. Ne feledd, a kiszáradás akár az életébe is kerülhet! Ha hosszú útra készültök, érdemes beszerezni egy hordozható itatót, kutyák számára készített kulacsot, amiből bármikor ihat kedvenced.

Gondolj a kóbor állatokra is! Helyezz ki kapud elé egy kis tálkában vizet, lehetőleg árnyékos helyre. Néhány korty akár az árva kutya vagy macska életét is megmentheti a forróságban!

Kutyád is leéghet a napon

Bizony a kutyák is képesek leégni a napon. A meztelen kutyafajtákat érdemes naptejjel bekenni, hiszen az ő bőrük nagyobb mértékben van kitéve a káros sugaraknak, mint bundás társaiké. De utóbbiak esetében is lehetséges nap okozta sérülés. A fülek és az orrok könnyen leéghetnek, ami rendkívül fájdalmas lehet az ebek számára. Mindegy, hogy szőrös vagy szőrtelen, egy kutyának sem jó, ha a közvetlen tűző napon tartózkodik a nyári forróságban.

A hőguta elkerülése

Kutyádnak mindig legyen árnyékos, hűvös helye, ahová bármikor behúzódhat. A hőguta elkerülése érdekében több mindent is tehetsz, például kialakíthatsz kedvencednek egy kis medencét vagy használhatsz hűtőmatracot is. Fontos, hogy a jellemző tüneteket azonnal felismerd, és rögtön cselekedj, ha gond lenne! Sose legyen kutyád a tűző napon, mindig legyen lehetősége hűvösebb helyre húzódni. Autóba pedig soha, semmilyen indokból nem szabad zárni (még lehúzott ablakkal sem) egy élőlényt!

Kíméld a mancsokat

Nem lehet elégszer felhívni arra a gazdik figyelmét, hogy csak kora reggel és sötétedéskor vigyék kedvenceiket sétálni. A forró aszfalt megégetheti az állatok mancsát, ezzel nagyon súlyos és fájdalmas sérülést okozva. Ha sétálni indulsz, érintsd meg a betont, aszfaltot. Amennyiben kezednek ez túlságosan meleg, kutyád lábainak is az! Ilyenkor várj még a sétával.

(Képek: Getty Images Hungary)

darázscsípés élősködők hasmenés hőguta kiszáradás kutya a vízben leégés nyaralás nyári veszélyek toklász veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink