hirdetés

Így tisztítsd a kutya etetőtálját: praktikus tippek gazdiknak a fertőzés megelőzésére

Buzgó Csilla

2021. március 31

Egyáltalán nem mindegy, milyen tisztítószerekkel kezeled rendszeresen kedvenced evőeszközeit, illetve az sem, milyen módon teszed ezt.

hirdetés

Azt gondolhatnád, hogy mivel a kutyák gyomorsava sokkal erősebb az emberénél, játszi könnyedséggel bánik el olyan kórokozókkal, mint a Salmonella vagy a Listeria baktériumok. Érdekes, hogy bár az ebek emésztőnedvei nagyjából százszor erősebbek az emberéinél, kémhatásuk étkezés közben akár pH 1.0 alá is süllyedhet, egyes esetekben sajnos hiba csúszik a működésükbe.

Amikor az eb immunrendszere vagy emésztése valami miatt nem tökéletes, sajnos ő is megfertőződhet azokkal a kórokozókkal, amik akár az emberre is veszélyesek lehetnek. A csökkent védekezőképesség kialakulhat gyógyszerek mellékhatásainak köszönhetően, illetve emésztőrendszeri gyulladás, parazitafertőzés, hasnyálmirigy-probléma, vagy egyéb módon létrejött felszívódási zavar miatt is.

Milyen tálat érdemes választanod kedvenced számára?

Rengetegféle étkezőedénnyel találkozhatsz a kisállatfelszerelések piacán. Ma már gyakorlatilag bármilyen igényt kielégítő kialakításban elérhetőek kutyatálak. Létezik habzsolásellenes, magasított, összecsukható, önadagoló etető, és még sorolhatnánk. A három legnépszerűbb alapanyag a kerámia, a műanyag (lehetőleg BPA-mentes) és a rozsdamentes acél.

Bár mindenkinek egyéni igényeihez szabottan érdemes vásárolnia, a legtöbb szakértő az acéltányérokat ajánlja, mert ezeket a legkönnyebb tisztítani, törhetetlenek és strapabíróak.

Sok kutyus sajnos igen vehemensen falja az eledelét, s a sorozatos ütődések, billentések, falhoz verések a törékeny anyagból készült tálakban mikrorepedéseket eredményezhetnek. Ezek kiváló búvóhelyet szolgáltathatnak a kórokozók számára, pláne, ha a tál nincs rendszeresen és hatékonyan kifertőtlenítve.

A műanyag termékek használatával kapcsolatban legtöbbször a szervezetbe kerülő káros anyagok problémája merül fel. Egyes kutyusok szeretik rágcsálni a tálukat, az apró darabok rendszeres lenyelése pedig árthat az egészségüknek. Emellett a műanyagból nedvesség és hő hatására kioldódó vegyületek negatívan befolyásolhatják az állat agyműködését, keringését és hormonrendszerét.

Hányszor érdemes naponta kitisztítani kutyád tányérjait?

Száraztápos tál: a nap utolsó étkezése után egyszer
Nedves élelemnek fenntartott tál: minden étkezés után fertőtlenítendő
Itatótál: napi egyszer tisztítandó

Így mosogasd el a különböző típusú tálakat!

Ha mégis a műanyag vagy a kerámia mellett döntenél, amennyiben lehet őket mosogatógépben mosni, az a legjobb megoldás. Ha nem, vagy nincs mosogatógéped, a szokásos mosogatást megspékelheted klórtartalmú vagy klórmentes fertőtlenítőszerek előírásszerű használatával. Utána természetesen alaposan, többször öblítsd át az edényt, közben dörzsöld tiszta vizes – csak a kutyatálhoz rendszeresített – szivaccsal, hogy a vegyszerek által képzett filmréteget maradéktalanul eltávolítsd!

Ha acéltálkája van kedvencednek, próbálj olyan szivacsot használni, ami hatékonyan távolítja el a szennyeződéseket, viszont nem sérti fel az edény felszínét! Fertőtlenítéshez meleg vizes-ecetes, vagy hideg vizes-fertőtlenítőszeres oldatot használj! Csírátlanításhoz természetesen forralhatod is a tálakat, vagy ha rendelkezésre áll, beteheted őket a mosogatógépbe.

(Képek: Getty Images Hungary)

evéslassító kutyatál habzsolásgátló kutyatál kerámia kutyatál kutyatál tisztítása műanyag kutyatál nemesacél kutyatál rozsdamentes acél kutyatál

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink