hirdetés

Milyen típusú a kutyád? Mutatjuk, melyik kutyatál a legideálisabb a tökéletes etetéshez

Pető Blanka

2022. április 20 - Képek: Getty Images Hungary

Bár egyszerűnek tűnik, az áruházban állva mégis elbizonytalanodhatunk, hogy melyik a legjobb választás a kutyatálkák közül. A következő cikkben végigvesszük, hogy mik az előnyeik és hátrányaik a különböző anyagból készült tálaknak, illetve, hogy kedvencünknek melyik kialakításra van szüksége.

hirdetés

A kutyatartás egyik legalapvetőbb kelléke a tál. Bár kiválasztását nem kell túlgondolni, azért jobb tisztában lenni azzal, hogy milyen fajtái vannak és melyik kutyának melyik a legmegfelelőbb. A főbb szempontok ilyenkor az eb mérete, fejének formája és fülének hossza, valamint az sem mindegy, hogyan eszik.

Mekkora legyen a tál?

Érdemes kiszámolni, hogy nagyjából mennyi táplálékra van szüksége kedvencünknek. Ez természetesen fajtafüggő. Ha ez megvan, a tál űrtartalmát érdemes az étel négyszeresével egyeztetni. Így például ha az eb egy marék tápot szokott esténként megenni, akkor a tálka négy marék táptól teljen meg teljesen. Ennek oka, hogy a kutya kényelmesen hozzáférjen a táphoz az edény felborítása vagy ide-oda taszigálása nélkül is.

Milyen legyen a formája?

Ha a kutyánk orra lapos, fülei pedig rövidek, inkább alacsonyabb falú tálat válasszunk számára. Ha viszont hosszú arcszerkezettel rendelkezik, és/vagy fülei hosszúak, érdemes magasabb tálat venni. Léteznek kifejezetten hosszú fülű kutyák számára készített etetők, amelyek fala sokkal magasabb és felfele szűkül, így az eb füle nem lóg bele az ételbe, hanem a tál két oldalán kívül marad. Ez sokat segíthet, hogy megóvjuk kedvencünket a fülébe ragadó szennyeződéstől, amit ráadásul nem mindig leányálom kitakarítani.

Milyen tál kell habzsoló kutyák számára?

Azoknak a kedvenceknek, akik falják az életet, érdemes a habitusukhoz igazítani a tálat is. Erre az esetre léteznek olyan etetők, amelyek alja nem egyenes, hanem akadályok nehezítik meg az étel megszerzését. Ilyen akadályozó lapot külön venni is lehet, hogy a sima kutyatálból habzsolás-ellenit csinálhassunk.

Egy ehhez hasonló evéslassító tál megakadályozza, hogy kutyád habzsoljon. Ezáltal csökken a gyomorcsavarodás kialakulásának esélye.

Mire jó a dőlésszög és a magasság?

Alapvetően azt szolgálja, hogy rendesen ki lehessen belőle enni az ételt, és ne maradjanak maradékok a tálka sarkaiban, amikhez a kutyák nem férnek hozzá rendesen. Ez sok takarítást megspórolhat nekünk.

Egészséges kutyáknál nem szükséges megemelni a tálat, ám ha mégis megtesszük, nagyjából 15 centivel kell a marmagasság alatt elhelyezni. Idősebb, nehezen mozgó kutyusoknál ajánlott ezt megtenni, hogy kevésbé legyen megterhelve a nyak, váll, hát és azok ízületei. Erre kaphatóak különböző állványok is.

Milyen legyen az etetőtál anyaga?

A boltok széles kínálatot biztosítanak a kutyatálak anyagát illetően is. Általában megtalálhatunk műanyag, fém és kerámiatálakat. A műanyagok bár gyakran olcsóbbak, nem számítanak a legjobb megoldásnak. Gyakran kell őket cserélni, mivel a használat utáni sérülésekben könnyen megtapadnak a baktériumok, amiket nem lehet eltávolítani. Törékenyek is, a kutyák könnyen szétrághatják őket, illetve ha megfagy esetleg bennük a víz, valószínűleg meg fognak repedni.

A legpraktikusabb anyag talán a fém, mivel nagyon sokáig jó állapotú maradhat, könnyű, tisztítása egyszerű, valamint árban is a középkategóriát képviseli. Legszebb tálak viszont egyértelműen kerámiából készülnek. Ezeknek előnye és egyben hátránya is, hogy nehezek. Bár rendeltetésszerű használattal nem sérülékenyek, viszont könnyen törnek, szóval figyelni kell, hova helyezzük, és mindenképpen érdemes egy alátétre tenni, hogy ne lehessen könnyen eltolni. Az alátét egyébként minden táltípusnál hasznos, mert nem csak az edényt tartja egy helyben, hanem könnyebben is takarítható le róla a szétcsepegett víz, illetve étel.

Ezen pontok végiggondolásával már te is ki tudod választani a legmegfelelőbb tálkát kutyusodnak. Természetesen a piac folyamatosan változik, és mindig jelennek meg különlegességek, mint például a szökőkutas itatótál. Ha valami ilyen extrára vágynál, akkor mindenképpen legjobb döntés, ha az eladóhoz fordulsz.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

evéslassító kutyatál habzsolásgátló kutyatál kerámia kutyatál kutya etetése műanyag kutyatál nemesacél kutyatál tál

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink