hirdetés

Mit tegyél, ha a kutyád félrenyelte az ételt? Így siess a segítségére!

Ferenczi Deborah

2022. február 16 - Képek: Getty Images Hungary

Sok kutyára jellemző, hogy az étel habzsolása közben félrenyel. Ilyenkor persze a gazdi hirtelen azt sem tudja, mit cselekedjen. Az alábbiakban ebben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

hirdetés

Abban az esetben, ha a kutya nagyon gyorsan falja az ételt, a félrenyelés és a levegő lenyelése is fenyegetheti, ami komoly emésztőrendszeri problémákhoz vezethet. A rágás nélkül lenyelt ételdarabok megakadhatnak a torokban, ez pedig nagyon veszélyes helyzetet teremt.

Milyen jelei vannak annak, ha fullad a kutya?

Amennyiben az eb félrenyelte az ételt, akkor az alábbi jelek utalhatnak erre:

  •  kapkodva veszi a levegőt
  • a fogínye és a nyelve kékes színűvé válik, hiszen a légzése gátolt
  • megpróbálja felköhögni a félrenyelt tárgyat (a hirtelen jelentkező, erőteljes köhögés a legjellemzőbb tünet)

Mit tegyek, ha fullad a kutyám?

A komoly fulladás esetén az egyetlen módszer, amely segíthet, a Heimlich-fogás, melyet attól függően kell alkalmaz, hogy mekkora a kutyád. Nagytestű kutya esetén mindenképpen térdelj le a kutya mögé úgy, hogy közben átkarolod a hasát. Ezek után az embereken alkalmazott módszer szerint szorítsd ökölbe a kezedet, majd azt fogd át a másikkal. Fontos, hogy oda helyezd, ahol a has elkezdődik, de a szegycsont véget ér. Majd határozott mozdulatokkal gyakorolj előre irányuló nyomást, mindezt pedig ismételd meg 3-5 alkalommal egymás után. Kisebb testű kutya esetén hasonlóképpen járj el, csak itt érdemes a mellkasodhoz támasztanod vagy a hátára fektetned a négylábút, hogy megfelelően tudd pozicionálni a nyomást.

Az alábbi, angol nyelvű videóban nagytestű ebnél mutatják meg, pontosan milyen mozdulatra van szükség:

Miért habzsol a kutya?

Elsősorban ki kell zárni minden egészségügyi okot. Ugyanis elképzelhető, hogy ezt a jelenséget cukorbetegség vagy hormonális problémák, például Cushing-kór okozza. Egy új gyógyszer szedése is állhat a háttérben, aminek mellékhatásai közé tartozik a fokozott étvágy. De az is előfordulhat, hogy bélparaziták élnek kedvenced emésztőrendszerében, amelyek megfoszthatják őt az alapvető tápanyagoktól, és növelhetik az éhséget, ami hosszútávon habzsoláshoz vezethet. De lehet ennek pusztán pszichológiai oka is, mint például, hogy kölyökkutyaként versenyeznie kellett alomtársaival az élelemért.

Hogyan vedd rá, hogy lassan egyen?

Ha nincs egészségügyi oka a habzsolásnak, akkor érdemes olyan etetőtálra beruházni, mely adagokba osztja szét az ételt, ezzel automatikusan lelassítva az étkezés folyamatát. Segíthet az is, ha naponta többször kis adagokban eteted kedvencedet. Érdemes lehet valamilyen játékba is elrejteni az ételt, így izgalmasabbá tenni a folyamatot.

Fontos tudni, hogy a Heimlich-fogás csakis akkor alkalmazható, ha teljesen biztos vagy abban, hogy a kutya idegentest okozta félrenyelés miatt fuldoklik. Ellenkező esetben komoly sérülést okozhatsz neki. Így elsőként mindig azt ellenőrizd, hogy a szájába került-e az, amit el kellett távolítani.

félrenyelt kutya fullad a kutya gyorsan eszik a kutya habzsolás habzsolásgátló kutyatál Heimlich-manőver

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!