hirdetés

Mire utal, ha rossz a kutyád lehelete? A túl sok rágás is okozhat problémát!

László Enikő

2021. december 20

A kellemetlen szájszag viszonylag gyakori jelenség, de nem mindig ártalmatlan. Lehet, hogy csupán egy kis ételmaradék ragadt kedvenced fogai közé, de súlyos betegségek is állhatnak a háttérben.

hirdetés

Ha kutyád szájszaga kellemetlen, érdemes leellenőrizni fogai állapotát. A probléma azonban nem mindig látható szabad szemmel, olykor nem is a szájban keresendő. A rendszeres fogmosással, rágással és megfelelő étrenddel jelentősen csökkentheted az egészségügyi problémák kialakulásának esélyét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen kizárnád azokat. Mire utalhat kutyád rossz lehelete?

A rossz lehelet oka nem csak a szájban keresendő.

Fogkő és fogínysorvadás

Az egyik legkézenfekvőbb, leggyakoribb oka a kellemetlen szájszagnak a fogkő. Sajnos sok eb igen keveset rág, a rágás pedig a kutyák fogmosása. Gyakran kapnak pépes, aszpikos ételeket, amik elfogyasztásához szinte nincs is szükségük fogaikra. A nedves táplálék pedig megtapad azok felszínén, lepedék, majd fogkő képződik belőle. Ennek felszínét baktériumok borítják, melyek fogínygyulladáshoz, rossz lehelethez, fogmeder-gyulladáshoz és akár a fogak elvesztéséhez is vezethetnek.

A fogkő közelről.

Fogak túlzott használata

Ma már számos biztonságos rágójátékot kapni kutyák számára. Ezek nem sértik fel a szájpadlásukat, fogínyüket és még tisztítják is fogaikat. A csontok kerülendők, főleg, ha hőkezeltek. Könnyedén megakadhatnak a négylábúak torkán, felsérthetik szájuk belsejét és beleiket is. Idős korban a fogak túlzott használata is veszélyes lehet, hiszen túlkopás alakulhat ki. A túl sok kemény csont vagy nem megfelelő rágóka hatására nagymértékben kophat a fog felszíne és a fogbélüreg szabaddá válik. Ez a folyamat rendkívül fájdalmas, a fogbél pedig könnyen el is fertőződhet. Ekkor a fájdalom megszűnik, de idővel tályogok alakulhatnak ki. Ez is okozhatja a kutyák rossz szájszagát.

Májbetegség

A máj betegségei rengetegféle tünetet produkálhatnak, hiszen sok dolog okozhat problémát a szervben. Hányás, hasmenés, székrekedés, puffadás, bőrproblémák, sárgaság, nyáladzás, szorongás, letargia a gyakori szimptómák, hogy csak néhányat említsünk. A rossz lehelet is utalhat májproblémára. Ha a kellemetlen szájszag a fenti tünetek valamelyikével párosul, lehetséges, hogy kedvenced májbeteg. Mindenképp érdemes állatorvossal kivizsgáltatni.

Cukorbetegség

A diabétesz az inzulin hiánya miatt alakul ki, vagy azért, mert a szervezet nem reagál arra megfelelő módon. Étkezés után az emésztőrendszer nem tudja kellőképpen lebontani a szükséges tápanyagokat, többek között a glükózt. A cukorbeteg kutyák szájszaga gyakran acetonos vagy édeskés szagú. A probléma korai felismerése nagyon fontos, hiszen a megfelelő kezelés mellett kordában tartható.

A cukorbeteg kutyák gyakran túlsúlyosak.

Vesebetegség

Veseelégtelenség során a vese képtelen fenntartani a szervezet folyadék és elektrolit egyensúlyát. Ennek következtében szervműködési zavarok léphetnek fel. A heveny veseelégtelenség egyik jellemző tünete a vizeletszagú lehelet. A betegség olykor egy annál súlyosabb egészségügyi problémával is társulhat, ezért fontos, hogy az állatorvos kivizsgálja kedvenced.

Idős kutyák lehelete

Sokszor hallani, hogy az idős kutyák lehelete kellemetlen és a gazdák betudják ezt az öregkor velejárójának. Ez azonban rossz ötlet. Az időskor egyáltalán ok arra, hogy kedvenced szájszaga rossz legyen. Valamilyen egészségügyi probléma húzódhat a háttérben, amit ki kell vizsgálni. Sokan félve viszik el fogkőeltávolításra kutyájukat, hiszen ahhoz altatás szükséges és félő, a négylábú nem ébred fel. Az állatorvosok azonban általában arra biztatnak, hogy a gazdák vigyék el kedvenceiket idősebb korban is. Hiszen a fogproblémák nagymértékben rontják az életminőséget, sokszor járnak erős fájdalmakkal. A kezelés előtt érdemes kivizsgáltatni kedvencedet, így az orvos meg tudja állapítani, altatható-e.

Az időskor nem indokolja a kellemetlen leheletet!

A fentiek mellett még számos más oka is lehet kutyád rossz leheletének. Különböző gyomor-, bél- és szájüregi problémák, reflux, az orrjáratok és a tüdő betegsége is okozhatja. Minden olyan kór mellé társulhat, ami a szájban problémát okoz, például gyulladást, fekélyeket, tályogokat. Nagyon fontos, hogy kedvencedet állatorvos is megvizsgálja, ha feltűnően kellemetlennek találod szájszagát. Az is lehet, hogy csupán egy kis ételmaradék ragadt fogai közé és ez okozza a bajt. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd és ápold kutyád száját és fogait.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei cukorbetegség cukorbetegség tünetei fogkő fogkőeltávolítás idős kutya kutya betegségei kutya büdös száj kutya fogazat kutya fogínygyulladás májbetegség rágás rossz lehelet veseelégtelenség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink