hirdetés

Mire utal a pöttyös kutyanyelv? Az oxigénhiányon túl mást is jelenthet

László Enikő

2020. október 23

Néhány kutyának csupán a genetika miatt jelennek meg sötét pöttyök a nyelvén. De érdemes résen lenni, mert akár betegségre is utalhat az elszíneződés.

hirdetés

Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, ha egy kutya nyelvén lilás foltok jelennek meg. Egyeseknél ez teljesen természetes. Pontosabban 38 fajtánál fordul elő viszonylag gyakran, hogy nyelvük foltokban vagy akár teljes mértékben lila vagy kék. Ilyen eb például a csau csau vagy a shar pei is.

Általánosságban véve a spicc féléknél, ősi fajtáknál, retrievereknél, szettereknél fordul elő gyakran. A hiperpigmentáció okozza, olyan ez náluk, mint az embereknél az anyajegyek, szeplők. Ha a te kedvencednek is ilyen a nyelve és nem szerepel a listán, nem feltétlen kell arra gyanakodni, hogy nem fajtatiszta, hiszen bármilyen kutyánál előfordulhat, csak kisebb eséllyel. Habár a keverékek nyelve is gyakran foltos, attól még nem biztos, hogy az alábbi fajták a felmenői.

Népszerű fajták, akikre jellemző a foltos vagy kék nyelv:

A csau csauk, shar pei-ek rózsaszín nyelvvel jönnek a világra, ami később bekékül. Idős korra sok ebnél megfigyelhető, hogy a foltok nagyobbak lesznek, gyarapodnak. De érdemes figyelemmel kísérni kedvenced nyelvét, mert egészségügyi problémára is utalhat a hirtelen felbukkanó folt.

Oxigénhiány, cianózis

Az egyik leggyakoribb egészségügyi ok, amitől elkékül a kutya ínye, ajka, nyelve. Az oxigénhiány felléphet baleset vagy betegség következtében is. Okozhatja egy hirtelen megrántott fojtó nyakörv, hiperventilláció, de akár szívférgesség, súlyos légzőszervi vagy érrendszeri megbetegedés is. Ha oxigénhiányt észlelsz kedvenceden, azonnal keresd fel vele az állatorvost, mert akár az élete is múlhat rajta.

Szájüregi rák

Ha kedvenced szájüregében dudorra vagy színbeli elváltozásra leszel figyelmes, az akár a rák egyik jele is lehet. A genetikai okokból kialakuló foltok nem türemkednek ki a kutya nyelvéből, ínyéből. A pötty utalhat jó- vagy rosszindulatú daganatra. Amennyiben észleled ezt kedvenceden, mindenképp mutasd meg az állatorvosnak.

Gyakran vizsgáld át kutyád száját

A gyakori fogmosás nem csak azért jó, mert megelőzi, lassítja a fogkövesedést és eltávolítja a lepedéket. Ezáltal rendszeresen közel kerülsz kedvenced szájüregéhez és könnyebben észreveszed az apró elváltozásokat. Ha pedig észreveszel egy dudort vagy foltot, ami korábban nem volt ott, a biztonság kedvéért ajánlott megmutatni azt az állatorvosnak is.

(Képek: Getty Images Hungary)

foltos nyelv kék nyelv kutya nyelve foltos kutya nyelve kék kutyanyelv kutyanyelv fekete folt oxigénhiány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink