hirdetés

Komoly baj lehet ebből a rossz szokásból – ez az eszköz segíthet

Szénási Szimonetta

2023. május 21 - Képek: Getty Images Hungary

Sok gazdának okoz problémát, hogy kedvence túl mohó. Ez a táltípus a számukra lett kitalálva!

hirdetés

Egészen biztosan láttál már a webáruházak kínálatában vagy a boltok polcain egy elsőre szokatlan külsejű, leginkább labirintusra vagy valamilyen ügyességi játékra hasonlító tányérfajtát. Nos, eláruljuk: ez az úgynevezett habzsolásgátló tál, amely, mint nevéből is következik, a túlzottan falánk ebek megfékezésére szolgál.

Meg kell dolgozni a falatokért

A speciális kialakításnak köszönhetően a habzsolásgátló tálból nem olyan könnyű kiszedni az ételt. Az útvesztőknek, akadályoknak vagy kanyarulatoknak (kialakítástól függően) köszönhetően kedvencednek bizony meg kell dolgoznia minden egyes finom falatért. Na, azért nem kell sajnálni a kutyit, hiszen az ő érdekét szolgálja az elnyújtott etetés. A túlzott mohóság ugyanis számos egészségügyi kockázatot rejt!

Hányás, emésztési gondok és elhízás

Ha nálatok is gondot okoz a falánkság, akkor nagy valószínűséggel átélted már azt a helyzetet, mikor négylábúd szinte egy szempillantás alatt tüntette el tálkája tartalmát, majd röviddel ezután szinte változatlan formában köszönt vissza az étel. A habzsolás miatt túl hamar jut be egyszerre sok étel a gyomorba, ami megterhelő lehet. Emiatt pedig a szervezet inkább megszabadul tőle. A gyakori hányás tehát egy intő jel, hogy kutyád túl gyorsan eszik.

A folytonos túlterhelés pedig az állat emésztésének sem tesz jót. A mohó ebek többnyire rágás nélkül – vagy alig megrágva – nyeldekelik az ennivalót. Az így bejuttatott táplálék feldolgozása pedig sokkal nagyobb feladat a gyomornak.

A falánkság olyan szempontból is problémás, hogy a kutya hajlamos lesz túlenni magát. Olyan szempontból szerencsésebb a helyzet, mint az embereknél, hogy esetükben a gazda szabályozza az adagot, így csak annyit kap, amennyit elé tesznek. Ám ahol két vagy több négylábút is tartanak, ott előfordulhat, hogy a mohó jószág a sajátja után megpróbálja a többiekét is elhappolni. A túletetés pedig elhízáshoz vezet, aminek közismerten sok negatív egészségügyi következménye van: szívpanaszok, ízületi problémák, cukorbetegség jelentkezhetnek, de a túlsúly növeli a légcsőszűkület és egyes rákos megbetegedések kialakulásnak kockázatát is – hogy csak néhányat említsünk a terjedelmes listából!

Szintén megnő a félrenyelés kockázata is, ami – mondanunk sem kell – életveszélyes, így emiatt is jobb, ha önmérsékletre tanítod négylábúdat!

Mit tehetsz?

Ha neked is nagyon falánk a kutyusod, és hajlamos túl gyorsan enni, akkor megoldást jelenthet az említett habzsolásgátló tál. Emellett az is jó taktika, ha inkább többször adsz neki kevesebbet enni, ezzel megelőzve a gyomorpanaszokat.

Abban az esetben pedig, ha több háziállatod van, és fennáll az esélye annak, hogy a falánk jószág megpróbálja kitúrni a többieket, inkább maradj a közelben, és felügyeld a táplálkozást.

elhízás etetés evés fulladás habzsolás habzsolásgátló kutyatál kutya fulladás tünetei kutya habzsol kutyatál mohóság túlsúly

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink