hirdetés

Heimlich-fogással mentette meg gazdája életét egy golden retriever: nem városi legenda, megtörtént eset

Szénási Szimonetta

2022. augusztus 18 - Képek: YouTube

Ha azt mondanám, egy kutya Heimlich-fogással mentette meg fuldokló gazdája életét, és te nem hinnéd el, egy percig sem hibáztatnálak. Pedig Toby, a rendkívül okos golden retriever valóban így vált világhírűvé!

hirdetés

Debbie Parkhurst nem kevesebbet, mint az életét köszönheti Tobynak, a lenyűgözően okos golden retrievernek, aki Heimlich-fogással mentette meg az asszony életét.

Debbie Parkhurst és életmentő kutyája, Toby. / Fotó: YouTube

Egy pillanat alatt megvolt a baj

Az eset idején a 45 éves Debbie éppen almát evett, mikor az egyik falat megakadt a torkán. A gyümölcsdarab akkora volt, hogy beszorult, és elzárta a légutakat.

Az asszony ismerte a Heimlich-féle manővert, így megpróbálta azt saját magán alkalmazni. Ököllel a mellkasát is többször megütötte, de egyik módszerrel sem járt sikerrel.

Toby azonnal cselekedett

A fuldokló asszony nagy szerencséje, hogy mellette volt kétéves kutyája, Toby. A fiatal, ám rendkívül okos jószág látta gazdája tusakodását, és azonnal cselekedett. Hátsó lábára állva a földre lökte Debbiet. Ezt követően a kutya elkezdett erőteljesen ugrálni rajta.

Toby hőstettéért elnyerte Az év kutyája címet./ Fotó: YouTube

Az év kutyája

Ennek hála az almadarab elmozdult, így az asszony ki tudta azt köhögni. A történet szerencsésen végződött, ugyanis a hölgynek néhány zúzódáson kívül semmi baja nem esett, hála szemfüles kedvencének.

– Szó szerint mancsnyom formájú zúzódások vannak a mellkasomon. Még mindig egy kicsit rekedt a hangom, de egyébként jól vagyok – nyilatkozta az eset után az asszony, majd hozzátette:

Azt mondják, a kutyák nyomot hagynak a szíveden. Nos, Toby szó szerint ezt tette.

– A doktor azt mondta, hogy valószínűleg nem lennék itt Toby nélkül. Akárhányszor ránézek, folyton azt ismételgetem, „csodálatos vagy” – tolmácsolta kezelőorvosa szavait Debbie.

Toby hőstettének köszönhetően elnyerte Az év kutyája címet.

életmentés Heimlich-manőver hős kutya hős kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink