hirdetés

Aranyszínű, barátságos és hosszú életű: miért ennyire kedvelt fajta a golden retriever?

Csupor Erik

2022. július 22 - Képek: Getty Images Hungary

A golden retriever. Egy kutyafajta, aki szinte mindenkiből pozitív érzelmeket vált ki, még azokból is, akik egyébként nem lelkesednek a retrieverekért! Ez a fajta filmek százaiban szerepelt, ami megalapozta népszerűségét, ami töretlen, sőt emelkedett is az elmúlt évtizedekben. Miért ennyire népszerűek és miért választják egyre többen ezt a fajtát leendő kedvencüknek?

hirdetés

A golden retrieverek múltjával kapcsolatban hosszú ideig makacsan tartotta magát az az elképzelés, hogy egykoron orosz cirkuszi kutyákat kereszteztek skót és angol retriever fajtákkal, és ilyen módon alakították ki őket. Az 1950-es évek végén azonban váratlanul rábukkantak Lord Tweedmouth, a fajta kialakítója elveszettnek hitt korabeli jegyzeteire. Ebből az derült ki, hogy a tulajdonában álló sárga retrievert keresztezte egy akkoriban Skóciában élő spánielfajta (a Tweed vízispániel) egyik reprezentánsával, és így alakította ki a mai golden retriever ősét. Ezt a fajtát vadászkutyának szánta, elsődleges feladata a meglőtt szárnyasok begyűjtése volt, főként vizes, lápos területeken. Napjainkban vadászatra egyre kevésbé használják, ellenben időközben az egyik legnépszerűbb családi kutyává vált az angolszász területeken.

Egy nagyra nőtt gyerek, aki gyorsan tanul

A golden retriever egy rendkívül kedves, barátságos, maximálisan emberközpontú kutyafajta. Gyakran fogalmaznak úgy, hogy egy nagyra nőtt gyermek lelke lakik benne. Jellemzően a rosszindulat vagy az agresszivitás legkisebb jele sem található benne, sem más kutyák, sem pedig az emberek irányába, és itt nem csak a gazdákról van szó. Igazi pozitív gondolkodó, legfőbb személyiségjegye a megfelelni akarás. Szinte mindent megtesz és megtanul annak érdekében, hogy gazdáját boldoggá és elégedetté tegye. Ha diákokról beszélnénk és nem kutyákról, talán a pozitív értelemben vet stréber lenne a legalkalmasabb karaktere jellemzésére. Megfelelési kényszere miatt a golden retriever könnyen és gyorsan képezhető a karakteréhez illő feladatokra.

Ez a kedves, nyugodt kutya a saját személyiségéhez hasonló trénerrel jön ki leginkább. Hozzá a megértő, barátságos és pozitív képzési módszerek illenek. A keménység és durvaság nagyon távol áll ettől a fajtától és nem is célravezető. Rajong a gazdáért, lelkes és elkötelezett, szinte elolvad a pozitív visszajelzésektől és dicséretektől. Amire nem képezhető és egyáltalán nem alkalmas, az az őrző-védő munka. Ez a fajta minden az udvarban megjelenő idegent kitörő lelkesedéssel fogad, és ezen karaktere miatt nem lehet változtatni.

Rengeteg szőr, hosszú élettartam

A golden retriever jellemzően 25-35 kilogramm közötti súlyú, magassága átlagban 50-60 centiméter. Szőre színe a krém színűtől a sötét aranyszínig terjedhet, bundája középhosszú, ami nem lehet göndör, testén jellemzően egyenes, lábán, mellkasán, hasán és farkán hullámos. Aljszőrzete nagyon vastag és vízzel, viharral szemben ellenálló. Gyakran és sokat vedlik, szőrzete rendszeres karbantartása erősen ajánlott, de nem egyszerű feladat.

A golden retriever testméretéhez képest meglepően hosszú életű kutyafajta, jellemző élettartama 13-15 év. De nem ritkán előfordulnak 16-18 éves egyedek is, ami valóban kuriózum egy ekkora méretű kutyánál. Körükben a könyökízületi diszplázia, ritkán az epilepszia és az örökletes szürkehályog fordul elő esetenként, ezekre érdemes elkérni a szülők szűrési papírjait kölyökvásárláskor. Más ismert vagy jellemző betegségük nincs, általában egészséges fajtának nevezhető.

Óriási mozgásigény, ideális kezdő kutyásoknak is

A golden retriever vadász múltjából adódóan imád mozogni, jönni-menni, tevékenykedni, bolondozni, futni a gazdával, labdázni, és természetesen különösen elemében érzi magát a vízben és víz közelében. Ezt a kutyát rendszeresen mozgatni, futtatni kell, ennek hiányában nem lesz boldog, befelé fordulhat. Tartása kertes házban ideális, de a lakásban élés körülményeit is könnyen megszokja, a reggeli és esti séták nélküli életet azonban nem. Megfuttatása nem nagy feladat, hiszen más kutyákkal barátságos a kutyafuttatóban, verekedésekbe, erőfitogtatásba nem áll bele.

Nyugodtan nevezhető azon kevés kutyafajták egyikének, aki kezdő kutyásoknak is őszintén ajánlható, hiszen átlagon felüli kedvességével és alkalmazkodási képességével majdnem minden, a gyakorlatlan gazda részéről elkövetett hibát tolerál és elfogad. Ez általában nem jár semmilyen negatív következménnyel. Egy golden retriever, még ha neveletlen is, soha nem fog más kutyát megtámadni, postásokat üldözni, a legmerészebb csínytevése is maximum egy galamb meggondolatlan üldözése lesz. Itt természetesen azért azt is meg kell említenünk, hogy annak, aki őt választja, nem szabad elfelejtenie: ez a rendkívül életvidám fajta akkor lesz boldog, ha gazdája közelében lehet és sokat mozoghat. Mindezek hiánya ezt a szinte megrendíthetetlenül pozitív személyiségű fajtát is negatív irányba változtathatja meg.

Csupor Erik golden retriever legnépszerűbb kutyák népszerű kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink