hirdetés

Ha ezt a 13 dolgot tapasztalod a kutyán, azonnal tárcsázd az orvost!

Szénási Szimonetta

2024. június 7 - Képek: Getty Images Hungary

A gyors cselekvés ez esetben szó szerint életmentő, mert az állapot pillanatok alatt válhat kritikussá.

hirdetés

A naptár szerint is megérkezett a nyár, így fontos, hogy beszéljünk egy olyan veszélyről, amely évről évre állatok életét követeli: ez pedig a hőguta. Mivel a tájékozottság, mint oly sokszor, ebben a helyzetben is megmentheti kedvenced életét, így fontos a felkészültség egyrészt a megelőzés, baj esetén pedig az eredményes segítségnyújtás miatt.

Nem kell komolyabb aktvitás sem ahhoz, hogy egy kutya túlhevüljön nyáron

Nem csak a forró kocsiban hevülhet túl a kutya

Az már szerencsére (és reményeink szerint) köztudott, hogy sem embert, sem állatot nem hagyunk a bezárt autóban egyetlen percre sem! A jármű utastere még enyhébb kinti hőmérséklet esetén is pillanatok alatt levegőtlen katlanná válik. Az arra érzékenyebbek (akár emberekről, akár házi kedvencekről legyen szó), például szívbetegek, vérnyomásproblémákkal küzdők, kutyák között pedig a brachycephal, vagy köznyelviesen rövid orrú kutyák, mint a bulldogok vagy a mopszok, hamar életveszélyes állapotba kerülhetnek. Rajtuk kívül a fekete szőrű ebek vannak nagyobb veszélyben, a színük okán.

Ugyanakkor az autón kívül is túlhevülhet a kutyád, még olyan hétköznapi tevékenységek során is, mint a sétálás vagy egy kis labdázás. Mint beszámoltunk róla, tavaly sajnos épp abból lett tragédia, hogy a gyerekek kivitték a kertbe játszani a rájuk bízott kedvencet. De az is elegendő, ha úgy hagyod a kertben, hogy nem biztosítasz számára árnyékos menedéket és friss vizet.

Friss víz és fedett, árnyákos menedék mindig legyen a kutyának!

Az alábbi tünetek jelentkezésekor haladéktalanul vidd árnyékba, de még jobb, ha légkondicionált helyiségbe a kutyát, és kezdd el hűteni. Mivel a hőguta percek alatt válik kritikus állapottá, így mihamarabb orvoshoz kell juttatni az állatot. Így miközben megkezded a hűtést, tárcsázd is az orvost, és a lehető legrövidebb időn belül juttasd el a rendelőbe kedvencedet.

A hőguta tünetei

 1. tapintásra meleg test;
 2. bágyadtság, letargia;
 3. csendesség;
 4. reakciók hiánya;
 5. nyálcsorgás;
 6. vörös íny;
 7. hányás;
 8. kitágult pupillák;
 9. heves szívverés;
 10. instabil mozgás (szédülésre utal);
 11. roham(ok);
 12. ájulás;
 13. kóma.

A felsorolt tünetek közül nem feltétlenül mind jelentkezik, és bár általában a súlyosságuk fokozódik, ez nagyon gyorsan bekövetkezhet. Emiatt úgy tűnhet, hogy kedvenced minden előjel nélkül, egyik pillanatról a másikra lett rosszul, esett össze, vagy vesztette el az eszméletét. Sajnos a hőguta következtében, főleg szakszerű segítségnyújtás hiányában, az állat életét vesztheti.

Amellett, hogy a nyári hónapokban kiemelten figyelsz négylábú társadra, nem árt felkészültnek lenned a hűtési technikákat illetően. Fontos, hogy a rosszul alkalmazott vizes törülköző hőcsapdává válhat, így csak tetézi a bajt! Helyette ide kattintva olvasd el, mik a legfrissebb ajánlások az állatorvosok részéről.

autó brachycephal kutya fekete kutya hőguta hűtés meleg nyár nyári veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!