hirdetés

Meglepő, miért ilyen népszerűek a rövid orrú kutyák: állatorvos mondta el a problémákat

Szénási Szimonetta

2023. december 8 - Képek: Getty Images Hungary; Az Én Kutyám

A bulldogok és más, nyomott orrúként is számon tartott kutyafajták igen népszerűek. S mint az ELTE tanulmányából kiderült, ennek olyan oka van, ami tudat alatt hat ránk.

hirdetés

Arról, hogy a különféle brachycephal, azaz a köznyelvben lapos arcúnak vagy nyomott/rövid orrúnak is nevezett kutyafajták listavezetők a kedvencek számát illetően, sokszor írtunk már. A francia bulldog talán a legkelendőbb a piacon. Ez azért is meglepő, mert az ilyen típusú kutyák számos egészségügyi problémával küzdenek, amit a nagy kereslet miatti szaporítás csak súlyosbít. Ha ez köztudott, miért akarnak mégis olyan sokan ilyen négylábút maguknak? Az ELTE etológusai megválaszolták a kérdést. Dr. Luvszandagva Dzsargalszajhan, ismertebb nevén Zsargal doktor, a nyomott orrú kutyák szakértője pedig elmagyarázta a fajtákat érintő problémák okait.

Mint egy édes kisbaba

Az ELTE Etológiai tanszékének kutatásából kiderült, hogy az említett kutyák sokkal gyakrabban veszik fel a szemkontaktust a gazdájukkal. Ezzel pedig szülői érzéseket keltenek benne.

„Egy problémamegoldó feladatban a rövid orrú kutyafajták, mint például az angol vagy a francia bulldogok hajlamosabbak gyakrabban gazdájukra nézni, mint közepes orrhosszú társaik, ami »segítségkérő« viselkedésnek értelmezhető” – idézik a tanulmányt az ELTE TTK Biológiai Intézetének oldalán.

„A feladatmegoldás során fellépő nehézségek és a szemkontaktus keresése a gazdákban »csecsemőszerű« viselkedés benyomását keltheti, ami részben magyarázhatja e fajták népszerűségét annak ellenére, hogy jól dokumentáltan számos egészségügyi problémával küzdenek” – magyarázzák a kutatók.

A francia bulldog hazánkban a legnépszerűbb fajta.

Bulldogok vs. mudik

Ujfalussy Dorottya, az MTA-ELTE „Momentum” Társállat Kutatócsoport tagja és kollégái azt vizsgálták, hogyan viselkedik 15 angol és 15 francia bulldog 13 mudihoz képest feladathelyzetben. Az állatoknak három, jutalomfalatot rejtő dobozt kellett kinyitniuk. A csavar az volt, hogy az edények különbözőképp nyíltak, valamint azokat véletlenszerű sorrendben tették a résztvevők elé. A kutyáknak 2 percük volt teljesíteniük a kihívást úgy, hogy a gazdájuk és a kísérletvezető is ott álltak a hátuk mögött.

Mind az angol, mind a francia bulldogok jelentősen kevésbé voltak sikeresek a dobozok kinyitásában, mint a mudik (93 százalékkal ritkábban sikerült kinyitniuk a dobozt). A mudik gyorsabbak is voltak, mint a sikeres bulldogok; egy perc elteltével a mudik körülbelül 90 százaléka már kinyitotta a dobozt, míg a bulldogoknak csak körülbelül 50 százaléka. A mudikhoz képest azonban az angol és francia bulldogok jelentősen többször (4.16-szor illetve 4.49-szer nagyobb valószínűséggel) néztek vissza az emberekre, mint a mudik.

Ebből a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy a brachycephal fajtáknak ez a fajta segítségkérő, gyámolításra szoruló magatartása erősíti a gazdájukkal való szociális köteléket.

Érdekes felvetés, amire jelen vizsgálat nem tért ki, hogy vajon ezek a fajták genetikailag hajlamosak-e arra, hogy jobban függjenek az embertől, vagy a gazdák feléjük tanúsított viselkedése ösztönzi őket erre a viselkedésre?

Egészségügyi problémák hosszú sora

Az ősszel megrendezett DOGZ konferenciánk egyik előadója dr. Zsargal, a brachycephal típusú fajták szakértője volt, aki nagy alapossággal ismertette ezeknek a kutyáknak a jellemző betegségeit.

A neves szakember nemcsak mélyrehatóan foglalkozik az ilyen típusú fajtákkal, de maga is tartja őket immár 28 éve. Jelenleg 6 kutya gazdája. A több évtizedes tapasztalatból kifolyólag nagy rálátása van ezen fajták alakulásának. Mint megtudtuk, régen korántsem voltak ilyen rossz állapotban ezek a kutyák, mint manapság. Ennek magyarázata a már említett szaporításban keresendő.

Ahogy dr. Zsargal is megerősítette, a megrövidült arcorri rész különösen tetszik az embereknek, így mostanra igazi divatfajtákká váltak mind a brachycephal – az említett francia és angol bulldog, a mopsz és a boxer tartoznak ide –, illetve az újabb keletű, brachycephal-jellegű fajták is.

Az egészségügyi problémák sorolását megelőzően a doktor előrebocsátotta, hogy valamennyi fajta esetében létezik egészséges vérvonal. Ám a hatalmas kereslet miatt gyakran ellenőrizetlen körülmények közül származó nagyszámú egyed bizony számos panasszal küzdhet.

Ezek az alábbiak:

  • felső légúti szűkület (BOAS) a túl szűk orrnyílás és légcső, valamint a megnyúlt lágy szájpadlás következtében;
  • a szemeket érintő  brachycephalic ocular syndrome (BOS);
  • a csigolyákat érintő ortopédiai problémák, amelyek bénuláshoz vezethetnek;
  • különféle bőrbetegségek, például az orr hiperkeratózisa (kiszáradása);
  • fogászati panaszok;
  • emésztési gondok;
  • szaporodási nehézségek (megtermékenyítési gondok, császármetszés).

S mint az orvos rámutatott, sajnos ezek közül több csak az idő előrehaladtával jelentkezik, és gyakorta 3-4-féle probléma is érint egy-egy kutyát.

Ebben a cikkünkben részletesebben tárgyaltuk a felsorolt egészségügyi panaszokat, így ha kedvencedet érinti valamely probléma, vagy csak érdekel a téma, érdemes elolvasnod.

Mik az intő tünetek?

Először is a legjobb, ha csak megbízható, leinformált helyről vásárolsz kutyát. Ez alapvető fontosságú bármely fajta esetében. Másodsorban a lapos arcú fajtáknál még figyelmesebbnek kell lenned az esetleges intő tünetekre. Ezek lehetnek a horkolás és a túl hangos szuszogás (amik sokak szerint cukik, ám valójában nagyon kellemetlenek az állatnak!), a bőrelváltozások, a lépcsőzés mellőzése, a merev testtartás és a megváltozott viselkedés, amelyek fájdalomra utalhatnak, valamint ha játékra vagy az etetőtálra támasztott fejjel alszik, ami tipikusan a refluxos kutyák önorvoslása.

A meleg idő nagyon veszélyes a számukra

Gazdaként azzal is számolnod kell, hogy az ilyen típusú kutyák az említett problémák miatt rendkívül rosszul viselik a meleget, és ezalatt nemcsak a nyári kánikulát, de már a 20°C-ot meghaladó enyhébb hőmérsékletet is értjük. A hőguta sokkal nagyobb arányban fordul elő a körükben, mint más fajták esetében.

Szeretnél igazán felkészült gazdi lenni? Akkor olvasd el ezt a cikkünket, majd nézd meg a videót, amelyben dr. Zsargal mutatja meg, mi kerüljön az elsősegélydobozba.

angol bulldog boxer brachycephal kutya brachycephal szindróma dr. Luvszandagva Dzsargalszajhan ELTE francia bulldog kutatás mopsz rövid orrú kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink