hirdetés

Mi kerüljön kedvencünk elsősegélydobozába?

Molnár Enikő

2023. október 13 - Képek: Getty Images Hungary

Még a legfelelősségteljesebb gazdik felügyelete alatt is történhetnek balesetek. A gyors és zökkenőmentes segítségnyújtás érdekében pedig érdemes összekészíteni egy elsősegélydobozt.

hirdetés

Kedvencünk egészsége nagyon fontos, és általában megelőzéssel törekszünk arra, hogy olyan sokáig megmaradjon, ameddig csak lehetséges. De bárkivel történhetnek balesetek, ezért érdemes otthon tartani néhány eszközt, amivel elsősegélyt nyújthatunk kutyánk számára. Annak érdekében pedig, hogyha megtörtént a baj, minél hamarabb segíthessünk kedvencünkön, ajánlott egy elsősegélydoboz összeállítása, hogy egy helyen legyenek az eszközök  kifejezetten a kutya számára, és ne teljenek el értékes percek a kereséssel.

Utazás során egy elsősegélydoboz elsősegélycsomaggá alakulhat.

Mit tartalmazzon egy elsősegély doboz?

Könnyedén összeállítható egy kisállat elsősegélydoboz, csupán néhány dolog van, amit mindenképpen érdemes összegyűjteni. Kezdésnek érdemes otthon tartani egy digitális hőmérőt kifejezetten kedvencünk számára. Továbbá jól jöhet egy fecskendő és széntabletta is, biztos ami biztos. Hogy ezeken felül még mi kellhet, arról megkérdeztük Zsargal doktor urat, hogy ő, mint tapasztalt állatorvos miket ajánlana.

Az elsősegély doboz elengedhetetlen kellékei

Érdemes megnézni a rövid videót, de a biztonság kedvéért szövegben is összefoglaljuk a legfontosabb kellékeket:

  • Fertőtlenítő szer: betadin oldat vagy kenőcs
  • Steril kötszer: steril gézlap, háromszög kendő, rugalmas pólya (öntapadós kötszer)
  • Leukoplaszt vagy selyem ragtapasz
  • Szorítókötés
  • Kullancs csipesz
  • Antihisztamin készítmények
  • Olló

Hogyan használjuk?

Ha kedvencünk sérülést szenved, akkor mindenképpen érdemes először lefertőtleníteni a sebet. Sokszor ezen felül még kötést is rá kell helyezni az érintett területre, ezért van szükségünk a steril kötszerekre. Jó, ha van otthon szorítókötés is, de ehhez érdemes tudni, hogy mikor kell alkalmazni. Általában viszont nem ajánlott túl szorosan bekötni az állat sérüléseit, illetve, ha szorosra kötöttük, akkor 5-10 perc múlva ajánlott lazábbra venni. Ha nem csak egy kisebb vágásról vagy horzsolásról van szó, hanem mondjuk harapásról, vagy valami komolyabb sérülésről, akkor mindenképpen forduljunk állatorvoshoz!

Ha allergiás reakciója van kedvencünknek (például egy méh-vagy egy darázscsípés esetén), akkor is érdemes orvosi segítséget kérni, de a heveny reakciók erősségét csökkenthetjük antihisztamin tartalmú készítményekkel. A doktor úr 20-25 mg-os tablettákat ajánl, testmérethez igazítva. A legjobb, ha állatpatikában szerezzük be, figyelembe véve kedvencünk méretét.

Mit tehetünk akkor, ha nem sebesülésről van szó?

Sajnos mostanában gyakran hallunk mérgezéses esetekről, ezért bizonyára minden gazdiban felmerül a kérdés, hogy olyankor mit lehet tenni. Ideális esetben minél hamarabb állatorvoshoz kell vinnünk kedvencünket, ha mérgezésre gyanakszunk. Előnyös, ha az otthoni elsősegélydoboz több állatorvos elérhetőségét is tartalmazza. Természetesen az internet világában már kevesebb jelentőséget tulajdonítanak az információk egy helyre gyűjtésének. De ha belegondolunk, hogy mennyi időt takaríthatunk meg vele, ha már rendelkezésünkre áll a környékbeli állatorvosok vagy állatorvosi rendelők telefonszáma, és nem akkor kell még megkeresni őket, amikor minden pillanat számít… Az ilyen apró előkészületek éles helyzetben sokat segíthetnek. Mérgezés esetén sokszor az egyedüli megoldás a hánytatás, ám nem minden esetben javasolt, hogy otthon lásson neki a gazdi. Erről a témáról ebben a cikkünkben írunk részletesebben. Ha pedig az elsősegélynyújtás alapjaival szeretne megismerkedni (mint például az újraélesztés technikájával), akkor érdemes ezt a cikkünket elolvasni.

Ijesztő, ha kedvencünknek baja esik, de fontos, hogy ne kapkodjunk, és a lehetőségekhez képest nyugodtak maradjunk. A szakszerű ellátás a legtöbbször nem elhagyható, de ideiglenes megoldásként otthon is segíthetünk kutyánkon.

elsősegély elsősegélydoboz felkészülés kutya elsősegély otthoni elsősegély sérülés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink