hirdetés

Kedvenced is szenved a kánikulában: így segíthetsz rajta hatékonyan

Molnár Enikő

2023. július 14 - Képek: Getty Images Hungary

Lassan a nyár tetőpontjához érünk, és megérkeznek az igazi kánikulák, amikor még éjszaka se hűl le az idő. Ebben az időszakban nekünk is nehéz átvészelni a mindennapokat, a meleg gyakran elviselhetetlennek tűnik. Az időjárás ilyenkor kutyánknak se kedvez, de van rá mód, hogy segítsünk neki.

hirdetés

A nyári forróság többünk szervezetét megterheli, még akkor is, ha nem kell kilépnünk a házból. Kedvenceinknek is épp ilyen nehéz átvészelni a meleg napokat, főleg, hogy hűtőrendszerük nem olyan hatásos, mint a miénk. A kutyák leginkább a talpukon keresztül hűlnek le, illetve lihegéssel próbálják szabályozni a testhőmérsékletüket, de ez nem mindig elég. Könnyedén túlmelegedhetnek, így a hőguta esélye nagyon magas. Ez ellen több módon is védekezhetünk, sőt, a boltokban nagy választékban találunk megelőzésre alkalmas eszközöket, mint a hűtőmellény vagy a hűtőmatrac. Biztosan felmerült már bennünk a kérdés, hogy vajon hatékonyak-e ezek a termékek.

A hűtőmellényekhez hasonló elven működik egy nedves törölköző is, de kevésbé praktikus.

Egyszerű, de nagyszerű megoldások

A víz biztosítása alapvető, nem csak nyáron. Ha otthonunkban van klíma és kedvencünknek szabad a bejárás, akkor a mindennapok problémája meg is van oldva. De ha szigorúan kinti kutya, akkor fontos, hogy legyen elegendő árnyék az udvarban, hogy el tudjon bújni a tűző napsütés elől.

Az időbeosztás a barátunk

Egyszerű de nagyszerű módja annak, hogy elkerüljük a nyári túlmelegedést, a testmozgás időzítése. A napi edzést lehetőleg reggelre vagy késő délutánra/ estére rakjuk, így minimalizálhatjuk az esélyét annak, hogy kedvencünk túlhevüljön.

Kedvencünk hűsítésére egy kisebb medence is jó lehet.

Ha mégis elkerülhetetlen, hogy napközben huzamosabb ideig kint legyünk kutyánkkal, fontos, hogy rendszeresen pihenhessen, igyon eleget, illetve, hogy lehetőleg árnyékos részeken tartózkodjunk vele. Ez a gazdi-kutya páros mindkét tagjának jót tesz. Ha egy kis extra segítséget szeretnénk biztosítani kedvencünknek, akkor egy hűvös, nedves törölközőt is használhatunk, ha nincs más lehetőségünk, de ha praktikusabb megoldást keresünk, beruházhatunk egy hűtőmellényre, vagy akár egy hűtőmatracra.

Hűsítő eszközök

Hűtőmellény

Hűtőmellények széles választéka kapható, amelyek a kedvencünk hűsítését ígérik, még a legnagyobb melegben is. Több variációban megtalálhatóak: vizes, hűtős, fény (illteve hő)-visszaverős. Az elsőnél be kell nedvesíteni a mellényt, majd a kutyára helyezni. Működése az izzadást utánozza, így hűsítve az ebet. A másodikat a hűtőbe kell rakni, és a lehűlt mellényt kell ráadni kedvencünkre. Az utolsó visszaveri a napsugarakat, így alatta nem melegszik túl a kutya (olyan, mintha árnyékot képezne). A következő videóban egy kíváncsi gazdi letesztelte, hogy vajon működnek-e a hűtőmellények.

A videóban látható, hogy a kutya sokkal hamarabb lehűlt és visszarázódott a rendes kerékvágásba az 5 perces futás után. És igen, 5 perc intenzív mozgás is igen hamar fel tudja hevíteni kedvencünk testét, ezért a nyári hónapokban fontos a nap hűvösebb óráira időzíteni. Ez a hatás komoly problémákat okozhat a túlsúlyos állatoknál, sőt, vannak olyan fajták, akik kifejezetten hajlamosak a túlhevülésre.

Hűtőmatrac

Hasonlóan hasznos eszköz lehet, közel ugyanazon az elven működik, mint a hűtőmellény és segíti a hő leadását. Az egyik legismertebb változata testkontaktusra reagál, és akár 3 óráig is képes hűvös felületet biztosítani kedvencünknek. Ezután egy rövid ideig kell csak elhagynia a matracot, ami kb. 20 perc múlva már újra használatba vehető. Kifejezetten jól jöhet utazások során, nyaralásokon, de érdemes felügyelet mellett használni, főleg, ha kedvencünk gyakran rág meg dolgokat. A matracban lévő gél elvileg nem mérgező, ennek ellenére okozhat kellemetlenségeket.

A hűtőmellények mellett a hűtőmatracok is jó szolgálatot tehetnek egy meleg nyári napon.

A hűtőmellény vagy a hűtőmatrac nagyon hatásosak lehetnek, és érdemes egyiket vagy másikat, akár mindkettőt beszerezni kedvencünk számára főleg, hogy hazánkban évről-évre melegrekordok dőlnek meg. Fontos megjegyezni, hogy ezek nem helyettesítik a megfelelő szellőzést vagy azt, hogy legyen kedvencünknek lehetősége megpihenni és kifújni magát. Mindig figyeljünk a túlmelegedés tüneteire, és lehetőség szerint ne a legnagyobb melegben legyünk kint kutyánkkal. Amikor otthon hagyjuk, biztosítsunk neki árnyékos helyet és vizet, így elkerülhetjük a bajt akkor is, ha nem tudunk rá figyelni.

hőguta hűtőmatrac hűtőmellény kánikula kutya hőguta kutya hűtése kutya nyáron kutyatár meleg nyári veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!