hirdetés

Ezeknél a kutyafajtáknál a legnagyobb a kullancsfertőzés kockázata

Kövess Péter

2024. április 30 - Képek: Getty Images Hungary, Az Én Kutyám

Egyes kutyafajtákra nagyobb veszélyt jelent a kullancs. Most megtudhatod, a te kedvenced is érintett lehet-e.

hirdetés

Már javában tart a kullancsszezon, ezért a parkokban, természetben tett séták után érdemes kiemelt figyelmet szentelni kedvenced átvizsgálásának. Mint azonban kiderült, a veszély nem ugyanolyan mértékben érinti az egyes kutyákat. Bizonyos fajták nagyobb rizikónak vannak kitéve a kullancs szempontjából.

A kutatás alapján a hibrid kutyafajták tekintetében nagyobb a kullancs általi megfertőződés kockázata

A kullancs által leginkább veszélyeztetett kutyafajták

A Royal Veterinary College (RVC) kutatása azt mutatja, hogy egyes keresztezett, hibrid kutyafajtákat – mint a Cavapoo, a Cockapoo, a Goldendoodle és a Cavachon – uszkár felmenőik miatt fokozottan fenyegeti a kullancsfertőzés kockázata.

A tanulmány szerint a kullancsfertőzéssel szemben a standard uszkár a második legsebezhetőbb fajta, ami abból adódhat, hogy az élősködők csábítónak találják göndör bundáját.

Dr. Dan O’Neill, az RVC docense és a tanulmány vezető szerzője úgy fogalmazott, nem létezik tökéletes kutyafajta, ezért nagyon fontos, hogy megértsük az általunk választott fajta erősségeit és gyengeségeit. „Az uszkár vagy uszkárörökséggel rendelkező kutyák tulajdonosai most már tudatában lehetnek annak, hogy rendszeresen ellenőrizniük kell kedvenceiket a kullancsfertőzés szempontjából, esetlegesen arról is gondoskodva, hogy rövidebb legyen a szőrük.”

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Az uszkárt a szőre teszi vonzó célponttá / Fotó: Az Én Kutyám

Nem csak az uszkár fajtákat érinti

Az RVC több mint 900 ezer, az Egyesült Királyságban élő kutya adatait használta fel tanulmányhoz. Az eredményből az is kiderült, hogy nem csak a hibrid fajtáknál és az uszkároknál nagyobb a kullancsfertőzés kockázata. A különösen veszélyeztetett fajták közé tartozik a cairn terrier, a Parson Russell terrier, a golden retriever és a törpe snauzer is. Sőt, az adatok arra is rávilágítottak,

a hím kutyáknál 1,24-szer nagyobb a kockázat, mint a nőstényeknél.

Mindemellett fokozott veszélyben vannak a közepesen hosszú szőrű, valamint a hosszú, lógó fülű kutyák is. Bill Lambert, a Kennel Club egészségügyi, jólléti és tenyésztési részlegének vezetője megjegyezte, a kullancsok nem csupán viszketést okozó élősködők, hanem súlyos betegségek hordozói (gondolj csak a Lyme-kórra) lehetnek, amelyek mindenféle korú és fajtájú kutyát megfertőzhetnek – bár egyes állatokban nagyobb eséllyel telepednek meg szőrzetük miatt. Ezért is elengedhetetlen, hogy a gazdik tisztában legyenek azzal, mit kell tenniük, ha kullancsot találnak kedvencükben.

Elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés

Nem vagy biztos benne, hol érdemes keresni a kutya testén a kullancsokat, és hogyan lehet eltávolítani őket? Ebből a cikkünkből minden kérdésedre választ kaphatsz.

kockázat kullancs kullancsfertőzés kutatás kutya kutyafajták uszkár veszély

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!