hirdetés

A barna kullancs ezerszámra szaporodhat akár a lakásban is

Hangai Lilla

2024. január 27 - Képek: Getty Images Hungary

Rhipicephalus sanguineus nevű kullancsfaj, amelyet barna kullancsként is emlegetnek, a mediterrán országok felől terjeszkedik Európa felé egyre nagyobb fenyegetést jelentve. Főként a kutyákat veszélyezteti, és a babéziózis, a vérzéses kullancsláz valamint a hepatozoonózis terjesztője lehet, amelyek mind nagyon komoly betegségek, az ebek esetében akár végzetesek is lehetnek. És igen, ez a kullancsfaj most új tételt tűzött a menüjére: minket.

hirdetés

A barna kutyakullancs által elkaphatunk egy komoly betegséget, mely súlyos esetekben agyhártyagyulladást is kiválthat és akár végzetes is lehet.

Rhipicephalus sanguineus, vagyis a barna kullancs.

A barna kutyakullancs vadászik az áldozatára

A kutatások alapján úgy tűnik, hogy a barna kutyakullancs olyan húsevők mellett fejlődött ki, mint a rókák és menyétek, és akkor került hozzánk közelebb, amikor a háziasítottuk a kutyákat. A környezetünkben szinte mindenhol megtalálhatók, bent is, és kint is. És olyan baktériumokat terjesztenek, melyek halálosak lehetnek mind ránk nézve, mind a kedvenceinkre.

Külsőre hasonlít a szarvas kullancshoz, ám ennek a fajnak a teljes teste egyszínű vöröses-barnás a lábait is beleértve, a háta pedig barázdált. A külső eltérésektől eltekintve ők is csak egyet akarnak: vért. A Haller-szervük segítségével – amely a mellső lábaik végén található – képesek megfigyelni a körülöttük áramló levegő páratartalmát és szén-dioxid szintjét, amely segíti őket abban, hogy újabb áldozatot találjanak maguknak. A tudósok az újabb kutatások alapján úgy hiszik, hogy még a prédájuk testhőjét is képesek ennek a szervnek köszönhetően érzékelni.

A barna kutyakullancs más fajoktól eltérően nem egyszerűen vár kihasználva a szerv adottságait, hanem egyenesen vadászik ezek segítségével. Nem is csoda, hogy olyan pokolian hatékony! Eddig teljesen elégedett volt azzal, hogy kedvenceinket csócsálta, a megfelelő körülmények között – ha emelkedik a hőmérséklet – azonban már szívesen falatozik belőlünk is.

Konzultálj az állatorvossal, hogy a kullancs elleni védekezésben a tablettát vagy a cseppeket javasolja-e inkább a kutyád esetében.

Az embert megtámadó Sziklás-hegységi foltos láz

A baj ezzel az, hogy számunkra is komoly fejfájást okozhat. Szó szerint is. Egészen pontosan a foltos lázat kaphatjuk el az általa hordozott baktériumon keresztül, amit hosszabban Sziklás-hegységi foltos láznak is neveznek. Tünetei közé tartozik a magas láz, a hidegrázás, az izomfájdalom, a fejfájás, a hányinger, a fáradékonyság, a hasfájás az étvágytalanság és piros pöttyök a csuklón, bokán a tenyéren és a talpon, melyek átterjedhetnek a törzsre is. Későbbi szakaszaiban lilás kiütések jelennek meg és kialakulhat fényérzékenység, keringési elégtelenség, vese- tüdő- és szívelégtelenség, agyhártyagyulladás, és sajnos végzetes is lehet.

Igyekszünk felhívni a figyelmet arra, hogy a kullancsok nemcsak a melegebb hónapokban, de télen és ősszel is támadhatnak, így az egész éves védelem nagyon fontos. Egyeztess az állatorvosoddal, hogy a kutyádnak melyik kullancs ellen védő készítményt ajánlja, és használd azt rendszeresen! Naponta ennek ellenére is érdemes ellenőrizni a kutya teljes testét és csipesszel eltávolítani az esetleges hívatlan vendégeket.

Saját védelmedben pedig javasoljuk, hogy gondold meg a kullancs elleni védőoltás beadatását; főleg akkor, ha sokat tartózkodsz a szabadban. Erről a háziorvosodnál érdeklődhetsz.

Itthon is valós veszély

Bár a barna kutyakullancs itthon nem őshonos, a mediterrán területekről azonban hazánkba is behurcolták. Megfelelő körülmények között elképesztő mennyiségben képes szaporodni. És ahogy az már az előzőekből kiderült, egyaránt komoly veszélyt jelent állatra és emberre. Sőt, az eddigi adatok alapján kitűnik, hogy az új környezetében, vagyis Európában sokkal szívesebben támad emberre és kifejezetten gyors a fejlődési üteme is.

Ez a kullancs képes zárt térben és ugyanazon a kutyán táplálkozva végigmenni a teljes életciklusán és szaporodni, ezért egyetlen lakásban is száz- vagy ezerszámra jelenhet meg. A faj a klímaváltozás egyik nyertese, terjedése várható Magyarországon is. Több ezer petét rakhatnak le a kennelben, kutyaházban vagy a lakásban, majd rövidesen százával táplálkoznak akár egy kutyán a kis vérszívók. Ha pedig nem tudunk ellenük hatékonyan fellépni, jönnek az újabb és újabb generációk.

fejtette ki a 24.hu-nak Dr. Földvári Gábor biológus, parazitológus.

Pánikra azonban nincs ok, az ismert kullancsellenes szerek a barna kutyakullancs ellen is hatékonyak! Ne felejtsd el védeni kedvencedet a parazitákkal szemben egyetlen évszakban sem, és ha szükségesnek érzed, a saját védőoltásodról se feledkezz meg!

Ide kattintva megtudhatod milyen készítményekkel érdemes a kullancsok ellen védekezni.

barna kullancs kullancs kullancs ellen kutya kullancs

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink