hirdetés

A globális felmelegedés hatása a kutyákat támadó élősködőkre: új kihívásokhoz kell igazodnunk!

Hangai Lilla

2023. augusztus 2 - Képek: Getty Images Hungary

A globális felmelegedés mindannyiunkra hatással van; olyan területeken is, amikre elsőre talán nem is gondolnánk vagy amiről nem beszélünk annyit. Az utóbbi néhány évben a tavasz beköszöntével hírt kapunk, hogy egy újabb, veszélyes kullancs- vagy szúnyogfaj szaporodásra is képes egyedei kezdtek el terjedni hazánkban, de nem biztos, hogy összekapcsoljuk ezeket az információkat életünk minden területével. Például a kedvenceinkkel.

hirdetés

 

Ömlenek ránk a hírek, a közösségi médiában pedig sokkolóbbnál sokkolóbb új felfedezésekről értesülhetünk 10 másodpercenként. Hát, ember és gazdi legyen a talpán, aki ezek közöl kiszűri azt, ami valóban releváns és fontos. Ma arról fogunk beszélni, hogy a globális felmelegedés milyen hatással van a kutya esetében megjelenő élősködők viselkedésére, valamint ezáltal az ebek egészségére. És persze szó lesz arról is, hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy hatásosan reagálj a változásokra.

Az élősködők tekintetében a megelőzés a legfontosabb; így a játék önfeledt maradhat.

Óriási változásnak lehetünk szemtanúi

„A paraziták és kórokozó-átvivők (vektorok) által terjesztett betegségek földrajzi eloszlása változik, valamint minden lehetséges befolyásoló tényezőn belül a klímaváltozás bizonyítottan komoly kockázati tényező. A rövidebb tél és a melegebb hőmérséklet különösen nagy ráhatással bír; az északi régiók eddig túl hidegek voltak ahhoz, hogy egyes délről származó kullancs- és repülő rovarfajok elszaporodjanak és életben maradjanak. Ez már másként van.” – mondja Prof. Frederic Beugnet állatorvos specialista a parazitológia területén.

Az ektoparaziták, amelyek egy másik faj egyedein élősködve szerzik meg táplálékukat, alapvetően nem túl mozgékony állatok, nem képesek önmagukban nagy távolságok megtételére. De a madarak vándorlása például remek lehetőség számukra; velük messzebbre és más területekre is eljuthatnak. A gazdatestként funkcionáló állatok viselkedésének változásáért egyértelműen a globális felmelegedés okolható. És már meg is van a baj! A városi környezetben és más országokban is megjelennek olyan veszélyforrások, amelyekkel eddig nem kellett számolnunk.

A kutya a városi környezetben sincs biztonságban a paraziták támadásától.

Szúnyog és kullancs: a globális felmelegedés hatására ezek az élősködők a kutya életét komolyan veszélyeztethetik

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat kutatói bejelentették, hogy egy új kullancsfaj, a Hyalomma rufipes szaporodásra képes populációját fedezték fel itthon. Ez a faj többek között a krími-kongói vérzéses lázat is terjeszti, mely az emberre és a kutyára is veszélyes. A parazitákat foltos nádiposzátákon és barkóscinegéken azonosították.

Frontpro - Könnyű és ízletes védelem bolhák és kullancsok ellen kutyáknak

A FRONTPRO® rágótabletta egy igazi újdonság, ami könnyű és élvezhető módja, hogy kutyád egészségesebb és boldogabb lehessen.

Egyetlen ízletes tabletta 30 napig hat és még azelőtt elpusztítja a bolhákat, mielőtt petét raknának, ezáltal megelőzi a bolhafertőzés elterjedését otthonunkban és kutyánk számára biztosítja a bolhák és kullancsok elleni szükséges védelmet.

De a szúnyogok is aggodalomra adnak okot! Számos kórokozó hordozóiként működnek, és a magasabb hőmérséklet, valamint a csapadék mennyiségének változása módosíthatja az eloszlásukat. Az ázsiai tigrisszúnyog például jelen van már Európában, Magyarországon is. Az utóbbi években, ha kánikulában sikerül szúnyogot fognunk, azok mind idegenhonos fajokhoz tartoznak. – fejtette ki dr. Kurucz Kornélia, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa az Indexnek.

Az előbb is említett agresszív, napközben is támadó tigrisszúnyog nagyban felelőssé tehető a szívférgesség terjedéséért, amely egy potenciálisan halálos betegség. Kezelése rendkívül bonyolult, drága és sok kockázattal jár, a legjobb megoldás ellene a védekezés.

A hangsúly a megelőzésen van! Minden évben újabb kullancs- és szúnyogfajok jellenek meg hazánkban.

Külön meg kell említenünk a lepkeszúnyogféléket

A lepkeszúnyogfélék vagy más néven pelyhes muslicák az aranyos nevük ellenére a legkevésbé sem „barátságos” rovarok. Leginkább trópusi és mediterrán területeken találkozhatunk velük, a globális felmelegedésnek köszönhetően pedig néhány éven belül a térségünkben is egyre komolyabb gondot fognak jelenteni. Egyrészt jó, ha majd nem ér felkészületlenül, amikor az általuk okozott problémákkal is szembe kell nézni a jövőben, másrészt, ha trópusi vagy mediterrán területre mész nyaralni, mondjuk például Olaszországba vagy Horvátországba, és viszed a kedvencedet is, máris aktuális a megelőzés és a védekezés.

Mint az itthon jelenlévő szúnyogok, a lepkeszúnyogfélék néhány faja is emlősök vérével táplálkozik; így terjeszti a leishmaniasis nevű rendkívül fertőző betegség kórokozóját. Ez leginkább a kutyákra jelent veszélyt, de az emberekre nézve is kockázatos. Gyógyítani sajnos nem lehet teljesen, csak a tüneteket tudják enyhíteni. Kezelés nélkül az állat hosszú szenvedés után veseelégtelenségben elpusztul. A tünetei a következők: étvágytalanság, hasmenés, hányás, nyirokcsomók megduzzadása, bőr pikellyesedése, fekélyek megjelenése, szőrhullás, valamint az orr és a talppárnák bőrének megvastagodása.

Phlebotomus leishmaniasis szúnyog.

Ez a legbölcsebb, amit tehetsz

A fentebb leírtak csak töredékei egy hatalmas témakörnek. Nem a félelemkeltés a célunk, csupán a tájékoztatás, az információk átadása. A jelenlegi kihívás most az, hogy meg kell tanulnunk alkalmazkodni az új játékszabályokhoz, az új környezethez, amiben élnünk kell.

A kullancsok és szúnyogok által terjesztett betegségek kezelése az adott kutya egészségügyi állapotától függően változó eredményekkel járhat. Arról nem is beszélve, hogy az esetek legnagyobb százalékában a gazdinak nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia hozzá. A modern gyógyszerészetnek köszönhetően azonban lehetőségünk van már olyan készítmények beadására, amelyek rendszeresen adagolva védelmet nyújtanak a paraziták csípései, és ezáltal az általuk terjesztett betegségek ellen is. Felelős gazdiként erre fokozottan oda kell figyelnünk! Szerencsére az alkalmazásuk igazodik az elfoglalt emberek életviteléhez és a kutyáknak sem okoz kellemetlenséget.

A cikket az Az Én Kutyám szerkesztősége készítette a Frontpro megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashatsz részletesebben.

Boehringer front01 globális felmelegedés kullancs kutya kullancs kutya szúnyogcsípés kutyatár-n lepkeszúnyogfélék szívférgesség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink