A globális felmelegedés hatása a kutyákat támadó élősködőkre: új kihívásokhoz kell igazodnunk!

Hangai Lilla

2023. augusztus 2 - Képek: Getty Images Hungary

A globális felmelegedés mindannyiunkra hatással van; olyan területeken is, amikre elsőre talán nem is gondolnánk vagy amiről nem beszélünk annyit. Az utóbbi néhány évben a tavasz beköszöntével hírt kapunk, hogy egy újabb, veszélyes kullancs- vagy szúnyogfaj szaporodásra is képes egyedei kezdtek el terjedni hazánkban, de nem biztos, hogy összekapcsoljuk ezeket az információkat életünk minden területével. Például a kedvenceinkkel.

 

Ömlenek ránk a hírek, a közösségi médiában pedig sokkolóbbnál sokkolóbb új felfedezésekről értesülhetünk 10 másodpercenként. Hát, ember és gazdi legyen a talpán, aki ezek közöl kiszűri azt, ami valóban releváns és fontos. Ma arról fogunk beszélni, hogy a globális felmelegedés milyen hatással van a kutya esetében megjelenő élősködők viselkedésére, valamint ezáltal az ebek egészségére. És persze szó lesz arról is, hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy hatásosan reagálj a változásokra.

Az élősködők tekintetében a megelőzés a legfontosabb; így a játék önfeledt maradhat.

Óriási változásnak lehetünk szemtanúi

„A paraziták és kórokozó-átvivők (vektorok) által terjesztett betegségek földrajzi eloszlása változik, valamint minden lehetséges befolyásoló tényezőn belül a klímaváltozás bizonyítottan komoly kockázati tényező. A rövidebb tél és a melegebb hőmérséklet különösen nagy ráhatással bír; az északi régiók eddig túl hidegek voltak ahhoz, hogy egyes délről származó kullancs- és repülő rovarfajok elszaporodjanak és életben maradjanak. Ez már másként van.” – mondja Prof. Frederic Beugnet állatorvos specialista a parazitológia területén.

Az ektoparaziták, amelyek egy másik faj egyedein élősködve szerzik meg táplálékukat, alapvetően nem túl mozgékony állatok, nem képesek önmagukban nagy távolságok megtételére. De a madarak vándorlása például remek lehetőség számukra; velük messzebbre és más területekre is eljuthatnak. A gazdatestként funkcionáló állatok viselkedésének változásáért egyértelműen a globális felmelegedés okolható. És már meg is van a baj! A városi környezetben és más országokban is megjelennek olyan veszélyforrások, amelyekkel eddig nem kellett számolnunk.

A kutya a városi környezetben sincs biztonságban a paraziták támadásától.

Szúnyog és kullancs: a globális felmelegedés hatására ezek az élősködők a kutya életét komolyan veszélyeztethetik

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat kutatói bejelentették, hogy egy új kullancsfaj, a Hyalomma rufipes szaporodásra képes populációját fedezték fel itthon. Ez a faj többek között a krími-kongói vérzéses lázat is terjeszti, mely az emberre és a kutyára is veszélyes. A parazitákat foltos nádiposzátákon és barkóscinegéken azonosították.

FRONTPRO ® : ízletes rágótabletta, ami 1 hónapon át megvédi kutyádat a bolháktól és kullancsoktól.

A  FRONTPRO ® rágótabletta  egy akár étel nélkül is beadható, ínycsiklandó falat, ami nem csupán az íze miatt lesz kutyád új kedvence. Gyors és hatékony felszívódása után ugyanis már egyetlen tabletta is 30 napos védelmet nyújt, sőt kedvencünk mellett még lakókörnyezetünket is megvédi: a bolhák a rágótabletta hatására még azelőtt elpusztulnak, hogy elkezdenének petét rakni, így megelőzhető a fertőződés. Ráadásul egyetlen dobozzal 1 hónapig gondoskodhatsz mindenki önfeledt biztonságáról.

De a szúnyogok is aggodalomra adnak okot! Számos kórokozó hordozóiként működnek, és a magasabb hőmérséklet, valamint a csapadék mennyiségének változása módosíthatja az eloszlásukat. Az ázsiai tigrisszúnyog például jelen van már Európában, Magyarországon is. Az utóbbi években, ha kánikulában sikerül szúnyogot fognunk, azok mind idegenhonos fajokhoz tartoznak. – fejtette ki dr. Kurucz Kornélia, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa az Indexnek.

Az előbb is említett agresszív, napközben is támadó tigrisszúnyog nagyban felelőssé tehető a szívférgesség terjedéséért, amely egy potenciálisan halálos betegség. Kezelése rendkívül bonyolult, drága és sok kockázattal jár, a legjobb megoldás ellene a védekezés.

A hangsúly a megelőzésen van! Minden évben újabb kullancs- és szúnyogfajok jellenek meg hazánkban.

Külön meg kell említenünk a lepkeszúnyogféléket

A lepkeszúnyogfélék vagy más néven pelyhes muslicák az aranyos nevük ellenére a legkevésbé sem „barátságos” rovarok. Leginkább trópusi és mediterrán területeken találkozhatunk velük, a globális felmelegedésnek köszönhetően pedig néhány éven belül a térségünkben is egyre komolyabb gondot fognak jelenteni. Egyrészt jó, ha majd nem ér felkészületlenül, amikor az általuk okozott problémákkal is szembe kell nézni a jövőben, másrészt, ha trópusi vagy mediterrán területre mész nyaralni, mondjuk például Olaszországba vagy Horvátországba, és viszed a kedvencedet is, máris aktuális a megelőzés és a védekezés.

Mint az itthon jelenlévő szúnyogok, a lepkeszúnyogfélék néhány faja is emlősök vérével táplálkozik; így terjeszti a leishmaniasis nevű rendkívül fertőző betegség kórokozóját. Ez leginkább a kutyákra jelent veszélyt, de az emberekre nézve is kockázatos. Gyógyítani sajnos nem lehet teljesen, csak a tüneteket tudják enyhíteni. Kezelés nélkül az állat hosszú szenvedés után veseelégtelenségben elpusztul. A tünetei a következők: étvágytalanság, hasmenés, hányás, nyirokcsomók megduzzadása, bőr pikellyesedése, fekélyek megjelenése, szőrhullás, valamint az orr és a talppárnák bőrének megvastagodása.

Phlebotomus leishmaniasis szúnyog.

Ez a legbölcsebb, amit tehetsz

A fentebb leírtak csak töredékei egy hatalmas témakörnek. Nem a félelemkeltés a célunk, csupán a tájékoztatás, az információk átadása. A jelenlegi kihívás most az, hogy meg kell tanulnunk alkalmazkodni az új játékszabályokhoz, az új környezethez, amiben élnünk kell.

A kullancsok és szúnyogok által terjesztett betegségek kezelése az adott kutya egészségügyi állapotától függően változó eredményekkel járhat. Arról nem is beszélve, hogy az esetek legnagyobb százalékában a gazdinak nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia hozzá. A modern gyógyszerészetnek köszönhetően azonban lehetőségünk van már olyan készítmények beadására, amelyek rendszeresen adagolva védelmet nyújtanak a paraziták csípései, és ezáltal az általuk terjesztett betegségek ellen is. Felelős gazdiként erre fokozottan oda kell figyelnünk! Szerencsére az alkalmazásuk igazodik az elfoglalt emberek életviteléhez és a kutyáknak sem okoz kellemetlenséget.

A cikket az Az Én Kutyám szerkesztősége készítette a Frontpro megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashatsz részletesebben.

Boehringer front01 globális felmelegedés kullancs kutya kullancs kutya szúnyogcsípés kutyatár-n lepkeszúnyogfélék szívférgesség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!