hirdetés

Így tarthatod távol a kullancsokat kertedből: 8 módszer, ami megnehezíti dolgukat

László Enikő

2021. május 2

Nemcsak különböző kullancs elleni szerekkel felvértezve tehetsz azért, hogy az élősködők elkerüljék kutyádat. Mutatunk néhány tippet, hogyan akadályozhatod kertedben a paraziták szaporodását.

hirdetés

Természetesen a kullancsok elleni védelem legfontosabb pillére, hogy kedvencedet cseppekkel, nyakörvvel vagy tablettával, lehetőleg komplex módon óvd a rá leselkedő élősködőktől. Az összetett védekezés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, erről részletesebben egy korábbi cikkünkben írtunk.

Hogyan teremthetsz kertedben kedvezőtlen körülményeket a kullancsok számára?

Köztudott, hogy ez az élősködő kedveli az árnyékos, nedves, bokros helyeket. Az aljnövényzetben bújik meg, így igen nehéz ellene védekezni. Van azonban pár praktika, amit bevethetsz számuk csökkentésének érdekében – persze a teljesen kullancsmentes kertet sajnos egyik módszer sem garantálja.

1. Gyakori fűnyírás

Minél ágas-bogasabb, bozótosabb egy udvar, a kullancsok annál jobban érzik magukat. Törekedj arra, hogy a fű lehetőleg mindig rövid legyen, hogy megnehezítsd a vérszívók dolgát. A hosszú fűben ugyanis könnyebben megbújnak. A bokros részeken ne engedd, hogy kutyád sokat bóklásszon, ezeket a területeket akár el is kerítheted, ha módod van rá.

2. Állíts nekik csapdát!

Leginkább külföldön terjedt el a kullancsoknak készített csapda, azaz a tick tube. A kullancs csőnek nevezett szerkezet könnyen elkészíthető otthon is. Nem kell más hozzá, csak egy wc-papír guriga, vatta és valamilyen természetes kullancsirtó szer (csak olyat használj, ami az emlősökre ártalmatlan és természetes összetevőkből készült!). A kartoncsőbe tegyél a szerrel átitatott vattát, és helyezd el a bokrok tövébe, eldugott, nedves helyre, ami a kullancsok kedvenc pihenőállása.

Az alábbi angol nyelvű videóban láthatod, hogyan kell elkészíteni:

Az apró rágcsálók, például az egerek szívesen viszik el a vattákat fészekanyagnak. Az átitatott szer rájuk nem ártalmas, a lakhelyükön fészkelő kullancsokra azonban annál inkább.

3. Rend a lelke mindennek

A kullancsok szeretnek megbújni az avarban, az eldugott helyeken. Ügyelj rá, hogy erre minél kevesebb lehetőségük legyen. A kertben a különböző lomokat, levágott gallyakat, kigyomlált töveket, összegereblyézett avart minél előbb tüntesd el, hogy ne legyen az élősködők lakhelye. Télen különösen figyelj erre, mert a levélkupacokban a kullancsok könnyedén átvészelik a hideg heteket.

4. A kerítés is véd, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnád!

Persze a kerítés nem akadály az ilyen apró élősködőknek, ám a kóbor állatokat távol tartja. Habár a macskák könnyedén átmásznak egy átlagos kerítésen, törekedj arra, hogy minél nehezebb dolguk legyen. A kóbor állatok vagy a kisebb rágcsálók és a sünök ugyanis sok élősködőt, köztük kullancsot, bolhát hozhatnak az udvarodra, amik átvándorolhatnak kedvencedre.

5. Kavicsokkal a kullancsok ellen

Ha telekhatárod, kerítésed köré kavicsot vagy murvát szórsz egy vastagabb sávban, az megakadályozhatja, hogy a vérszívók udvarodba merészkedjenek. Ugyanis szívesebben tartózkodnak a nedves, árnyékos helyeken, és kevésbé jellemző, hogy átvágnák magukat a száraz kavicságyon.

6. Növények, amiket ki nem állhatnak

Egyes virágok, növények nem igazán kedveltek a kullancsok által. Ilyen lehet például a levendula, aminek mesés illatát nem szeretik az élősködők, kertednek viszont egyik éke lehet. A paraziták által nem kedvelt növények közé tartozik még a geránium, a fokhagyma, az eukaliptusz, a menta, a rozmaring, a páfrány, a macskamenta, a citronella, a körömvirág és a zsálya.

7. Ne locsolj túl sokat!

A kullancsok a nedves helyeket kedvelik, ezért ha meg szeretnél szabadulni tőlük, tartsd a gyepet minél szárazabban. Ezt úgy érheted el, hogy egyrészt rövidre vágod, ezáltal könnyebben veszít nedvességéből, másrészt ritkábban locsolod. Arra viszont ügyelj, hogy a gyep ne égjen ki a nap által!

8. Permetezés

Különböző spray-k kaphatók, amik hatásosak lehetnek a kullancsok ellen. Azonban nem ajánlott kerted minden pontját vegyszerekkel permetezned. Ha mégis ezt látod jónak, ügyelj, hogy csak olyan terméket használj, ami biztonságos kutyák számára! Válassz természetes összetevőkből álló készítményt, illetve használhatsz illóolajokat is. Ilyen például a geránium, a fokhagyma- vagy cédrusolaj. A kovaföld szintén hatásos lehet, mivel ráragad az élősködők testére és kiszárítja őket, aminek hatására pórusaik összezsugorodnak, így az áldozat gyakorlatilag megfullad.

Mindig tartsd szem előtt, hogy kutyádat véded, tehát ne használj olyan eszközt vagy készítményt, ami ártalmas lehet számára!

(Képek: Getty Images Hungary)

élősködők kert kullancs kullancs ellen kutya a kertben természetes védekezés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink