hirdetés

Cairn terrier fajtaleírás: bátor vadász, akit a kőrakásokról neveztek el

László Enikő

2021. augusztus 9

A cairn terrier nem tartozik a legnépszerűbb fajták közé, pedig energikus, barátságos és merész jelleme miatt ez igen meglepő lehet. Mit érdemes tudni erről a bozontos bundájú terrierről?

hirdetés

A cairn terriert igénytelen fajtának tartják, a szó lehető legjobb értelmében. Jellegzetes, időjárásálló bundájával az erdők mélyén, a kissé zord időjárás közepette sem hátrál meg a kalandtól. De lakásban, családban vagy idősek mellett is tökéletesen érzi magát. Egy igazi energiabomba, aki mellett nem lehet unatkozni. Ez a kicsi terrier kellemes, barátságos jellemével beragyogja a szürke hétköznapokat.

Eredete

A cairn terriert tartják az egyik legrégebbi terriernek Nagy-Britanniában. A régi, skót terrierfajták közül ő adja legjobban vissza hazája, a Skót-felvidék összképét. Már őseit is vadászatra tenyésztették az 1500-as évek környékén. A fajta mai képviselői körülbelül kétszáz éve alakultak ki, Skye szigetén. Martin MacLeod kapitány volt az első, aki ezeknek az ebeknek a tenyésztésével kezdett foglalkozni. A kicsi terrier jellegzetes, szürkés, búza- vagy krémszínű bundájával tökéletesen beleillik a tájba, ahol egykor vadásznia kellett a rókákra, borzokra vagy nyestekre. Vadászösztöne és ezzel párosuló vakmerősége, bátorsága pedig mit sem kopott az évszázadok során. Kotorékebhez híven kiásta, előcsalogatta a zsákmányt, de ha kellett, akár szembe is szállt velük. Habár a cairn terriert tartják az egyik legrégebbi terriernek, igen későn jegyezték csak be hivatalosan. Ennek oka az, hogy sokáig más fajták egyik változatának tekintették. Például egykor a skye terrier rövid, durvább szőrű típusának. 1910-ben azonban a Brit Kennel Klub hivatalosan is elismerte önálló fajtaként.

A modern cairn terrierek első tenyésztőjének Alastair Campeilt tartják, ugyanis az ő kedvence volt az első, akit hivatalosan cairn terriernek jegyeztek be. A cairn név a kőrakásokra, földhalmokra, egyes források szerint pedig kelta sírhalmokra utal, amik Skóciában találhatók. Ezekbe az emlékhelyekbe, útjelzőkbe költöztek bele szívesen az egerek, patkányok, kisebb rágcsálók, amikre a cairn terrierekkel vadásztak. A fajta különleges kitartásáról pedig egy történet is árulkodik. Eszerint egy cairn terrier egyszer megfogott egy vidrát, akit semmi esetre sem akart elereszteni. Olyannyira, hogy még akkor is fogta, amikor az állat a vízbe menekült. De a kicsi terrier akkor sem adta fel: gazdájának kellett kihúznia a vízből, hogy az eb meg ne fulladjon. Akár utolsó erejével is képes lett volna fogával a zsákmányt szorítani.

A magabiztos, barátságos terrier világszerte elterjedt és kedvelt kutya, mégis viszonylag ritkán találkozhatunk velük az utcán. Ez abból a szempontból jó, hogy a cairn terriernek sikerült megőrizni régi formáját, és nem esett túltenyésztés áldozatául úgy, mint más, jóval ismertebb kutyafajták.

Totó, az Óz, a nagy varázsló című film kutyája is cairn terrier volt. Gazdája egy kiképzőhöz adta az ebet, mert az nem volt szobatiszta. A tulajdonos azonban sosem tért vissza érte, kutyájából viszont világszerte ismert híresség vált.

Fajtastandard

A kistestű cairn terrier legjobban bozontos bundájáról ismerhető fel. A vízálló szőrzet egy durva, de nem drótos fedőszőrből, és egy puhább aljszőrzetből áll. Színe a Skót-felvidék kavicsait tükrözi: lehet vörös, szürkés, feketés, csíkos, homok-, búza- vagy krémszínű. Mivel egykor a west highland white terrierrel is gyakran keresztezték, egyes egyedeknél előfordulhatnak a fehér foltok, ez azonban kevésbé kívánatos. Testalkata erős, zömök, megjelenése magabiztos. Feje nem túl hosszú, koponyája széles. Szemei közepesen nagyok, sötétbarnák. Fülei kicsit, egyenesek, állkapcsa erős. Háta egyenes, mellkasa mély és jól izmolt.

A fajta jellegzetessége, hogy mellső mancsai nagyobbak a hátsóknál, ez biztosítja a kutya számára a kitűnő ásást. A talppárnák vastagok és erősek. Farka viszonylag rövid, általában vízszintesen tartott. Ideális testsúlya nemtől függően 5-7 kg, marmagassága maximum 30 cm. Várható élettartama 12-14 év.

Jelleme

A cairn terrier jelleme elbűvölő. Nemcsak egy magabiztos, energikus, félelmet nem ismerő vadász, de egyben egy kedves, barátságos, szelíd társ is. A terrierekre jellemző makacsság nála ritkábban fordul elő, ahogy a harciasság is. Ideális társ szinte bárkinek, hisz nagyon jól alkalmazkodik a különböző életritmusokhoz. Vidám, élénk és éber jellem, de nem túl sok vagy követelőző. Gyerekekkel és más kutyákkal szemben is kedves, az agresszió egyáltalán nem jellemző rá. Viszont a korai tréning nála is elengedhetetlen. Kotorékeb révén megvan rá az esély, hogy önszántából nekiáll kertészkedni, így erre figyelni kell.

Erős, szívós kedvenc, aki nem igényel túl sok mozgást, de nem is áll ellen egy nagyobb erdei sétának. Ilyenkor azonban vigyázni kell, és minden esetben pórázon vinni, hiszen vadászösztöne nem veszett ki belőle az évek során. Intelligens, könnyen elsajátít új dolgokat, szeret az ember kedvére tenni. Rendkívüli önállósága ellenére ragaszkodó társ, aki olykor a kanapén is szívesen pihen. De bármikor kész a bevetésre, és fürge lábaival rohan, ha dolog van.

Ideális környezet

Ennek a vakmerő kiskutyának szinte minden környezet ideális. Kertes házban és lakásban is tartható. Egyedülállók, gyermekes családok és idősebbek számára is remek társ. Szinte minden életritmushoz képes alkalmazkodni. Ha macska is van a családban, vele érdemes alaposan összeszoktatni. Szeret mozogni, igényli a napi több sétát, de nem kell vele órákon át futni. A kutyás sportokat is ki lehet vele próbálni, hiszen fürge lábaival és kitartásával igen ügyes kedvenc.

Ápolás

A cairn terrierek jellegzetesen durva, időjárásálló bundáját heti néhány alkalommal ki kell fésülni, a szőrnek megfelelő, keményebb fogú kefével. Alaposan át kell ilyenkor vizsgálni az ebet, hogy a sűrű bundában ne bújjon el egy-egy élősködő vagy toklász. A szemek és a fülek környéke mindig legyen rendszeresen tisztítva. A karmokat pedig vágni kell, ha túl hosszúra nőnének. Szőrét évente pár alkalommal trimmelni szükséges.

Gyakori egészségügyi problémák

A fajta összességében egészségesnek mondható, azonban egyes egyedeknél kialakulhat patellaficam, illetve különböző szembetegségek is megjelenhetnek.

(Felhasznált források: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I., David Alderton: Kutyák, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Paul McGreevy: Kutyák, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák)

(Képek: Getty Images Hungary)

cairn terrier kistestű kutya kotorék kotorékeb terrier vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!