hirdetés

Kutyával az erdő mélyén: 6 tényező, amire nagyon figyelj

László Enikő

2020. november 6

Tavasszal és ősszel sokan szeretnek kutyájukkal kirándulni az erdőben. Ahhoz, hogy a kikapcsolódás biztonságos és kellemes időtöltés legyen, érdemes betartani néhány szabályt. Mutatjuk, melyek ezek!

hirdetés

Az őszi erdők csodálatos rengetege nem csak szépséget, de veszélyt is hordozhat. Amikor az időjárás engedi, sokan indulnak kirándulni kedvenceikkel. Tavasszal a vadállatok csemetéire, ősszel pedig a párt kereső nagyvadakra kell fokozott figyelmet fordítani. Ilyenkor kifejezetten fontos, hogy kutyád ismerje az alapvető vezényszavakat, illetve pórázon sétáljon. Az erdő nem csak a miénk, mi csupán vendégek vagyunk ott, ezért mindenképp fontos betartani néhány szabályt.

A párzási időszak

Ősszel a párzási időszakban néhány állat, mint például a szarvas és az őz társat keresnek maguknak. Ilyenkor veszélyesebbek lehetnek, mint máskor. Habár a vadak nem szeretnek az ember közelébe menni, kerülik a feltűnést, a párzási időszakban gyakrabban keresztezhetik egymást útjaink. Érdemes ilyenkor csak a kijelölt útvonalakon kirándulni, ahol kisebb az esélye, hogy megjelennek a szarvasok, őzek.

A póráz fontossága

A törvény előírja, hogy kutyát csak pórázon lehet sétáltatni természeti vagy természetvédelmi területen. Ennek ellenére sokan elengedik az ebeket, amivel sajnos jelentős természeti károkat okoznak. A legtöbb négylábú képtelen ellenállni a vad szagának, és űzni kezdi, ha az a közelben tartózkodik. Ezáltal meg is sebesítheti azt, miközben akár el is veszhet az erdő mélyén. A védett növényeket a nagy iramú loholással szintén károsíthatja, letaposhatja. Mivel ősszel több vadász is tartózkodik az erdőben, könnyen összetéveszthetik kutyádat egy vaddal, aminek súlyos következményei lehetnek.

Hallgasson rád

A behívás elsajátítása nagyon fontos. Ha kutyádat, a szabályok ellenére esetleg mégsem pórázon sétáltatnád, a behívásnak 100%-osnak kell lennie. Ennek igazi próbája egy erdőben kirándulás, de semmiképp sem szerencsés vagy ajánlott ezt ilyen veszélyes helyzetben tesztelni. Az erdő nem játszótér vagy kutyafuttató. Mindig legyen pórázon kedvenced, a saját érdekében is.

Paraziták

Sok gazdi csak tavasszal és nyáron fordít kiemelt figyelmet a kullancsokra. Ezt azonban rosszul teszik, hiszen a ravasz élősködők akár a hó tetején is képesek megélni. Az őszi erdők pedig tökéletes búvóhelyet jelentenek számukra. Ezért ilyenkor se feledkezz meg a megelőzésről, illetve arról, hogy amikor hazaértek, alaposan nézd át kutyád bundáját és magadat is.

Közönséges kullancs.

Sötétedéskor ne tartózkodj az erdőben

Az erdő egyik alapszabálya, hogy sötétben ne tartózkodj ott, illetve közvetlen sötétedés előtt ne indulj útnak. Jó, ha van nálad kutyád számára világító nyakörv vagy fényvisszaverő mellény. Hiszen nem kell ahhoz estének lennie, hogy a látási viszonyok jelentősen romoljanak. Mindig feltöltött telefonnal, elemlámpával és meleg ruhával indulj útnak, így ha el is tévednétek, könnyen tudtok segítséget kérni, és nem hűltök ki. Ilyen esetben sokszor az ebek menthetnek meg. A kutató-mentő szolgálatok gyakran keresőkutyákkal indulnak az eltévedt személyek felkutatására, és szinte mindig sikerrel járnak.

A tavaszi csemeték

A vadállatok kölykei rendszerint tavasszal születnek. Az anyaállatok ilyenkor rendkívüli módon őrzik kicsinyeiket, ezért semmiképp se menjetek kutyáddal a közelükbe. A vaddisznók kifejezetten agresszívvá válnak, ha fenyegetést éreznek. Tartsd tiszteletben a természetet, és ne zargasd őket. Hiába aranyosak, akármilyen vadról és évszakról is legyen szó, ne menj a közelükbe meglesni őket, mert akár súlyos következményei is lehetnek.

Az egyik legfontosabb szabály, hogy mindig tartsd tiszteletben a természetet. Úgy kirándulj kedvenceddel, hogy a lehetőleg ne zavard azokat, akiknek ez az otthonuk. Az első számú szempont pedig mindig a biztonság legyen.

(Képek: Getty Images Hungary)

erdő kirándulás kullancs kutya behívása kutya sétáltatása erdőben őszi veszélyek póráz nélküli kutyasétáltatás tavaszi veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink