hirdetés

Tudod, mit jelent pontosan a trimmelés? Kutyás szakkifejezések az ápolás és az egészség területéről

László Enikő

2021. március 9

Minden kutyás területnek megvannak a maga szakkifejezései. A könnyebb megértés érdekében összeszedtünk néhány hasznos szót, aminek jó, ha tudod a jelentését.

hirdetés

Az egészség és az ápolás területén előfordulnak olyan kutyákkal kapcsolatos szakkifejezések, amik nem biztos, hogy mindenki számára egyértelműek. Összeszedtünk ezekből néhányat, a könnyebb megértés érdekében.

Trimmelés

A vegyes szőrtípusú, szálkás- vagy drótszőrű kutyafajták bundáját nem nyírják, vágják, hanem trimmelik. Ha mégis nyírják az ilyen négylábúak szőrét, az felpuhul és jó eséllyel sosem lehet majd trimmelni. A művelethez egy speciális fésű szükséges, melynek segítségével a kutyák elhalt szőrzetét kitépik (de kézzel is el lehet végezni). Így megszabadítják őket a már felesleges aljszőrzettől. A fedőszőröket pedig a megfelelő hosszra trimmelik. Egy jó kondícióban lévő, egészséges eb számára a folyamat teljesen fájdalommentes. A trimmelés szerepet játszik a bőr egészségében is, segíti a könnyebb szellőzést, így elkerülhetők a bőrproblémák és a vakarózás. Trimmelhető kutyafajta például a drótszőrű magyar vizsla, az airedale terrier vagy a cairn terrier.

Kupírozás

A kupírozás a fülek csonkítását jelenti. Egyre több országban tiltott, de még ma is néhány standard szerint elvárás, emiatt a tiltás (például hazánkban) nem egyértelmű. A törvény így szól: az állaton küllemének megváltoztatása érdekében, továbbá más, nem az állat egészsége vagy későbbi egészségkárosodásának megelőzése céljából történő sebészeti beavatkozás – az ivartalanítás, valamint e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározott további beavatkozás kivételével – nem végezhető. Tehát kivételt képeznek azok az esetek, amikor az állat egészségének megőrzése érdekében történik a beavatkozás, például súlyosan sérül a fül. Számos oka van annak, hogy ezt a kegyetlen szokást rengeteg éve tartják az emberek. Az ókori rómaiak például úgy hitték, a veszettség megelőzhető általa. Az állatviadalokon szerepeltetett kutyák fülét is gyakran kurtították, hogy a másik eb ne tudjon belekapni, letépni.

Boxerek természetes és kupírozott füllel.

Diszplázia

A diszplázia egy örökletes kutyabetegség, ami a könyök-, csípő-, vállízületben jelentkezik. A felelős tenyésztők szűréseket végeznek el annak érdekében, hogy a diszpláziás kutyák ne szaporodhassanak. Ezeket az ebeket kizárják a tenyésztésből. Erre azért is van szükség, mert előfordulhat, hogy a négylábú tünetmentes, mégis fennáll nála a betegség. Gyakran okoz mozgászavart vagy sántaságot.

Patellaficam

A patellaficam, más néven térdkalácsficam egy veleszületett, örökletes elváltozás, melyet a felelős tenyésztők szintén szűrnek. Azonban előfordulhat baleset, trauma után is. A kistestű kutyáknál viszonylag gyakori betegség. Járás közben a térdkalács kificamodik, elhagyja az árkot. Amíg helyre nem jön, kellőképpen el nem lazul, addig az állat három lábon ugrál. A betegségnek több fokozata is van, súlyosságától függően. Azonban magától sosem rendeződik és kezeletlen állapotban folyamatosan romlik, ezért ha kedvencednél sejted, hogy ez a probléma fennáll, vidd el állatorvoshoz.

Patella műtét után.

Koprofágia

A koprofágia más néven ürülékevést jelent. Ez a kutyák egyik leggusztusalanabb szokása, és viszonylag gyakori jelenség, számos dolog okozhatja. Leggyakrabban vitaminhiány áll a háttérben, de emésztési probléma, férgesség és számos viselkedési zavar is okozhatja. Vagy csak a puszta kíváncsiság. Az anyakutya gyakran fogyasztja el kölykei végtermékét, így tartva tisztán őket. Ha kedvenced gyakran csinálja, érdemes állatorvossal kivizsgáltatni, nincs-e valamilyen betegsége, vitaminhiánya. Amennyiben nincs, akkor sem ajánlott hagyni, ugyanis a gusztustalanság mellett rendkívül veszélyes is lehet idegen állatok ürülékének elfogyasztása.

(Képek: Getty Images Hungary)

ápolás diszplázia egészség farokcsonkítás koprofágia kupírozás kutya csonkítás kutya fülkupírozás kutyaszőr patella patellaficam trimmelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink