hirdetés

Így tedd boldoggá idősödő kutyádat

Kövess Péter

2024. június 5 - Képek: Getty Images Hungary

Az idősebb kutyák igényei gyakran nagyon eltérőek, és speciális gondoskodást igényelnek. Mutatjuk, mire kell figyelned!

hirdetés

Az idő vasfoga senkit nem kímél, a kutyákat sem, ami különféle mozgási nehézségek és egészségügyi problémák formájában ütközhet ki. Gazdiként a te felelősséged, hogy ebben az időszakban is a lehető legteljesebb gondoskodást nyújtsd idősebb kedvencednek.

Az idősebb kutyák életminősége nagyban múlik a gazdán

7 tipp az idősebb kutyák gondozásához

Az idősebb kor egyik sajátossága, hogy a kutyák már kevésbé hajlamosak az energiakitörésekre, nem ugrálnak rád a figyelmedet követelve, és rendszerint azzal is beérik, ha a lábadhoz kucorodhatnak szunyókálni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem igénylik az odafigyelést és a mozgást. Lássuk, hogy az American Kennel Club szerint hogyan elégítheted ki speciális igényeiket.

1.) Gondoskodj elegendő testmozgásról

Ha választási lehetőséget adnál az idősebb kutyáknak, a maratoni futásokat és a hegyi túrákat valószínűleg mindannyian kihagynák. De az, hogy kedvenced öregszik, nem jelenti azt, hogy nincs szüksége testmozgásra. Az idős kutyák továbbra is szeretnek mozogni, játszani, és vágynak a kint töltött időre. Még ha szükségük is van egy kis bátorításra, fontos, hogy megtartsák erejüket és izomtónusukat. A merev ízületeknek támogatásra van szükségük.

A kulcs a mértékletesség. Ez segíthet megőrizni kedvenced egészségét, serkentheti az étvágyát, és fenntarthatja mozgékonyságát. Egy könnyű séta, az úszás vagy az apportírozás egy idősebb kutya számára is megfelelő mozgásforma lehet.

A mozgásról az idősebb kutya esetében sem szabad megfeledkezni

2.) Ne feledkezz meg a mentális stimulációról

Az idős kutyák az életkorral összefüggő kognitív hanyatlásban szenvedhetnek, így nemcsak a testüket kell megmozgatni, hanem az elméjüket is, hogy lelassíthasd a folyamatot. Szerencsére számos testmozgás szellemi stimulációit is biztosít. Ilyen például a séta is, amelynek során a kutya a saját tempójában, az izgalmas szagokat követve indulhat felfedezőútra. De beválhat egy etetős játék vagy egy szimatszőnyeg is.

3.) Akadálymentesítsd otthonodat

Az idősebb kutyák számára nehézkesebb lehet a tájékozódás. A mobilitási problémák pedig, mint az ízületi gyulladás vagy az ízületek merevsége, még az olyan, korábban könnyen teljesített feladatok elé is akadályokat gördíthetnek, mint a lépcsőzés vagy a kemény padlón való járás. Ez akár a kutya önbizalmát is alááshatja.

A megoldás az lehet, ha csúszásgátlóval ellátott szőnyeggel könnyíted meg kedvenced számára a mozgást – különösen az etetőtálja körül, míg a lépcsőket vagy akár a kanapé előtt tátongó űrt kisállatoknak szánt rámpákkal hidalod át.

Idős kutyád számára körültekintően válaszd meg a fekhelyet

4.) Szerezd be a megfelelő kutyaágyat

Az idősebb kutyák nem mindig tudnak kényelmesen összegömbölyödni a padlón. A kemény felületek kényelmetlenül érinthetik őket, a kanapéra pedig nem feltétlenül tudnak felugrani. Itt jönnek képbe a kutyafekhelyek, amelyek lehetővé teszik, hogy továbbra is kellő mennyiségű pihentető alváshoz jussanak. Ha kedvenced ízületi problémákkal küzd, fontold meg az ortopéd vagy memóriahabos ágy beszerzését. Hasonló hatást érhetsz el egy fűthető vagy fűtőbetéttel ellátott ággyal is.

5.) Vigyázz a szélsőséges időjárással

A kor előrehaladtával a kutyák kevésbé tolerálják a szélsőséges hőmérsékleteket, ami a melegre és a hidegre is igaz. Télen ezért érdemes kutyaruhát adnod kedvencedre – szükség esetén a házban is, míg nyáron légkondicionálót vagy ventilátort használva hűsen tartanod. Ügyelj arra is, hogy a kertben legyen árnyékos hely számára, és mindig elegendő vízhez jusson. Ha extrém az aktuális időjárás, maradjatok inkább a lakásban.

6.) Körültekintően válaszd meg az étrendjét

Az idős kutyák táplálkozási igényei eltérőek. Mivel kevésbé aktívak, kevesebb kalóriára van szükségük. A túltáplálás elhízáshoz vezet, ami megterheli az ízületeket, és számos egyéb, járulékos egészségügyi problémával járhat.

Kedvenced számára ebben az életkorban előnyösebbek lehetnek a könnyebben emészthető összetevők és a nedves tápok. A magasabb víztartalom jót tesz a vesének, a lágyabb állag a pedig a fogakat is kíméli. Ízületi gyulladás esetén bizonyos kiegészítők használata is segíthet, mint amilyen a halolaj.

7.) Ne sajnáld az extra ápolást

Az idő múlásával a kutyák számára kihívást jelenthet önmaguk ápolása is. Ebben rendszeres fogmosással és szőrnyírással (ha a bunda típusa indokolttá teszi) tudsz segédkezni. Elengedhetetlen a karmok visszavágása is, mert a kevesebb mozgással nem kopnak ugyanúgy.

Az ápolás jó alkalom arra is, hogy ellenőrizd, nincsenek-e kedvenceden aggodalomra okot adó elváltozások, például dudorok vagy csomók, amelyek idősebb korban gyakrabban alakulnak ki. Ezek zsírlerakódások, de akár rákos megbetegedések jelei is lehetnek. Az ilyen jellegű foglalkozás a köztetek lévő köteléket is erősíti.

Részletesebben is olvasnál róla, hogy az idősebb kutyák milyen egészségügyi problémákkal küzdenek? Akkor olvasd el ezt a cikkünket is.

ápolás egészség gondozás idősebb kutyák kutya öregedés tippek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!