hirdetés

Ezért létfontosságú új trükköket tanítani idős kutyádnak: a memóriája még a régi!

Hangai Lilla

2023. augusztus 25 - Képek: Getty Images Hungary

Az idősebb kutyák mentális képességei már kevésbé rugalmasak, ám a memóriájuk, még a régi. Ezt érdemes kihasználni!

hirdetés

Valószínűleg mindenkinek ismeretes az a közmondás, miszerint öreg kutyának nem lehet új trükköt tanítani. Ez a megállapítás nem is állhatna távolabb a valóságtól; tudomány szerint sem. A következőkben minden hasznos információt megtudhatsz arról, hogy a tanítás az öreg, idős kutya esetében milyen előnyökkel járhat számára és számodra is.

A közös tanulás kötődést és a bizalmat is erősíti közöttetek.

Nem butul, csak kevésbé rugalmas

Még mielőtt alámerülnénk a téma sűrűjébe, érdemes leszögezni, hogy ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is tompul az elme a kor előrehaladtával. A tanulási folyamat lelassul, ami a nehezebb feladatok és a problémamegoldás területén mutatkozik meg leginkább. A speciális, négylábúak számára létrehozott memóriafeladatokkal ez a lassulás tökéletesen mérhető.

A tudósok elemezték a különböző memóriafeladatok eredményeit, ami alapján egyértelműen látszódott egy minta. Nem annyira arról volt szó, hogy az idősebb kutyáknak nehézséget okoz az új feladatok és szabályok elsajátítása valamint megértése, hanem inkább az okozott gondot számukra, hogy az előzőleg megtanult szabályokat felülírják. Tehát egyszerűbben fogalmazva jobban ragaszkodnak a régi, addig jól bevált megoldásokhoz, amit előtte hosszabb időn keresztül sikeresen használtak. A szenior kutyák agyában a korábbi ismeretanyag versenyre kell az új tudással. Ez pedig megakadályozza őket abban, hogy új feladatok és azoknak az új megoldásait gyorsan sajátítsák el.

A hempergés idősebb kutyák számára is könnyebben elsajátítható trükk.

A 12 éves Flint esete

Dr. Stanley Coren, a British Columbia Egyetem pszichológia professzora egy nagyon érdekes történetet mesélt el kedvencéről, Flintről, az akkor 12 éves cairn terrierről: „Egy napon a reggeli sétánkon egy macska surrant ki egy parkoló fehér furgon alól. Flint terrier lévén üldözőbe is vette; legalábbis addig, ameddig a póráz engedte.

A következő két hétben minden, az utca mentén parkoló világos színű jármű alját ellenőrizte, hiszen azt látta, hogy az ilyen autók alatt macska van. Ez a gondolat sokáig megmaradt a fejében, annak ellenére is, hogy napi sétái során több tucat visszaigazolást kapott arra, hogy ez nincs így.

A fiatalabb kutyám (az akkor 5 éves Wizard) az első néhány alkalommal csatlakozott a vadászathoz, de később türelmesen félreállt, és némi látszólagos értetlenséggel, és talán némi megvetéssel is figyelte Flint folyamatos izgatott keresését a parkoló autók alatt. Ő hamar rájött, hogy téves az a régi elképzelés, miszerint bármely világos jármű alatt macska lehet.”

Tanulás közben ne feledkezz meg a sok dicséretről és jutalomfalatról sem!

A tanítás az öreg kutya esetében is abszolút elengedhetetlen

Ha már egy közmondással indítottunk, azzal is zárunk: sosem késő új dolgokat tanulni. Az új trükkök elsajátítása erősíti és pallérozza az elmét, kondícióban tartja az agyat négylábú barátaink esetében is. Az új dolgok megtanulása mentális és fizikális stimuláció a kutya számára, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges és boldog maradjon teljes élete során. Tehát ha leálltok a tanulással, az ronthat a kedvenc általános közérzetén és életminőségén.

Ugyanakkor ahhoz, hogy ezek az aktivitások élvezetesek legyenek, figyelembe kell venni a blöki mentális és fizikális korlátait is. Semmit nem veszt egyikőtök sem azzal, ha valami nem megy; az együtt töltött minőségi idő jótékony hatásait már megnyertétek.

Michelle Mullins tréner szerint a következő trükkökkel érdemes lehet kísérletezni:

 • Átfutás a gazdi lába között
 • Parancsra ugatni
 • Pacsi
 • Hátrafelé sétálás
 • A játékok elpakolása a helyükre
 • Parancsra puszit adni
 • Mászás
 • Adott tárgyak megtartása (plüssjáték, virágszál, tábla, zászló, stb. – szuper fényképeket lehet így készíteni)
 • Póráz elhozása a séta megkezdése előtt
 • Labda görgetése az orral
 • Hempergés
 • Beleugrás a gazdi karjaiba
idős kutya kutya memória öreg kutya trükk tanulás trükkök

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!