hirdetés

Vajon a te kutyád már öregnek számít? Ezek a figyelmeztető jelek

Bodri Melissza

2021. december 24

Vajon miként válik a fiatal, virgonc kutyából egy komótos, idősödő eb? A változás folyamatosan megy végbe, és egyszer csak azon kapod magad, hogy a kedvenced már nem olyan eleven, mint régen. Hogyan öregszik a kutya, és miből veszed észre, ha a jószág már előrehaladott korba lépett?

hirdetés

Szerencsére a legtöbb kutya a gondos törődésnek és figyelemnek köszönhetően megéli az öregkort. Az, hogy mikortól számít éltesnek az állat, fajtánként, típusként változó (a kistestű ebek általában 10-12 éves kortól, a közepes testűek 8-9 évtől, a nagytestűek pedig 6-7 éves kortól). Egyesek fajták hosszabb ideig élnek (például beagle, yorkshire terrier), míg sajnos másoknak (például ír farkaskutya) kevesebb idő juthat. Az állat várható életkorát befolyásolja az életminőség, a betegségekre való hajlam, a tartási körülmények. Szakértők megállapították, hogy a nagyobb testű kutyák rövidebb ideig, míg a kisebb termetű ebek jóval tovább élhetnek. Természetesen vannak kivételek, és a papírforma nem mindig bizonyul igaznak. Ugyanakkor az öregedés jelei valamennyi állatnál egyértelműen megállapíthatóak.

Mikortól számít a kutya öregnek?

Mivel rengeteg fajtájú, típusú, testtömegű eb létezik, ezért nem lehet egy konkrét életkort kijelölni, amikor egy blöki már vénnek számít. Sokkal inkább az határozza meg a dolgot, hogy az állat vajon leélhette már a várható élettartamának 60 százalékát. Egy keverék kutya esetében nehezebb meghatározni előre a várható életkort, de a fajtáknál sem mindig pontos a becslés. Ezért figyelj mindig az árulkodó jelekre, amelyek mind fizikailag, mind lelkileg megmutatkoznak. A következőkben mutatjuk, hogy mik ezek.

Lassul a mozgása

Árulkodó jel lehet, ha a kutya mozgása lelassul, kevésbé akar játszani. Az is tünet, ha gondot okoz neki a lépcsőzés vagy akár a magasabb dolgokra való fel- és leugrálás. Lehet, hogy a lábait húzni kezdi vagy gyengébbnek bizonyulnak a szokásosnál, mely ízületi problémákra utalhat. A változás különösen akkor lehet szembetűnő, ha az eb előtte aktív, mozgékony életet élt.

Nagyon fontos, hogy alkalmazkodj a kutya igényeihez, ne terheld túl, és az életkorának megfelelően csökkentsd a mozgásmennyiségét. Arra is ügyelj, hogy az idős, kevésbé aktív jószág könnyen hízásnak indulhat. Ezért mindenképpen konzultálj az állatorvossal a szükséges teendőkről.

Romlik a látása, hallása

A homályos szemek és a látással kapcsolatos nehézségek fokozatosan jelentkezhetnek, és nem biztos, hogy azonnal észreveszed. Például kialakulhat szürkehályog, amely egy gyakori szembetegség, és általában genetikai okok húzódnak meg mögötte. A magas vérnyomás is okozhat szemproblémát, a daganatos betegségek pedig vaksághoz is vezethetnek.

A látásvesztés akár agresszióval is együtt járhat, mert az állat kiszolgáltatottnak érezheti magát. Árulkodó jel lehet, ha csökken a tájékozódási képessége, nekimegy dolgoknak vagy nem tartja veled a szemkontaktust, esetleg ragaszkodóbbá válik. Nagyon fontos, hogy időnként vidd állatorvoshoz az idős állatot, hiszen fontos a problémák időben történő felismerése, kezelése.

A halláskárosodás szintén gyakran fordul elő éltes korú ebeknél. Az állat kevésbé reagál a környezetére, és ezáltal nehezebb kommunikálni vele. Nem biztos, hogy a változást azonnal észreveszed, mert fokozatosan következik be.

Több alvás

A szépkorú négylábú bizony sokkal többet alszik, mint fiatalabb korában. Ahogy az évek múlnak, a kutya energiaszintje csökken, hamarabb elfárad, egyre többet szunyókál. Ha azt tapasztalod, hogy a kedvenced szívesebben alszik, mint sétál vagy játszik veled, akkor ne zavard meg a nyugalmát. Érdemes speciális, idős állatoknak való fekvőhelyet választani a számára, amely kedvezőbb az ízületeinek.

Vizeletvisszatartási nehézségek

Az inkontinencia nem ritka jelenség az idős kutyáknál. Fontos, hogy helyén kezeld a helyzetet, és ne szidd le az ebet, hiszen az csak felesleges stresszhez vezethet. A betegségnek az alábbi jelei lehetnek: nedves lábak, pisifoltok a takarón, vizeletszagú szőr, túlzott nyalakodás a test hátsó fertályán. Ha valamelyik tünetet tapasztalod, vidd orvoshoz kedvenced!

(Képek: Getty Images Hungary)

alvás idős kutya idős kutya hallása idős kutya inkontinencia idős kutya jelei idős kutya látása kutya öregedés öreg öregedés jelei

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!