hirdetés

A kiképzés egy új, rendkívül hatékony módja: az idős kutyák verhetetlenek a kölykök nevelésében

Hangai Lilla

2023. január 17 - Képek: Getty Images Hungary

Egy kölyökkutya felnevelése nem tartozik az egyszerű feladatok közé. Fáradtságos és időigényes dologról van szó, ami persze később kamatostól megtérül, de nem érdemes tagadni, hogy az adott pillanatban sokakat elbizonytalaníthat. Az tény, hogy az erőfeszítést meg kell tennünk, ha kiegyensúlyozottan boldog jövőt szeretnénk kedvencünknek, de ez nem jelenti azt, hogy ne vehetnénk igénybe egy szuper segítséget.

hirdetés

Ha már van otthon egy idősebb, jól idomított, nyugodt kutyus, az hatalmas előnyt jelent majd a kiképzés során. Jelenlétük és magabiztosságuk nyugtatóan hat majd az új jövevényre, ráadásul példát is mutathatnak számukra. Mutatjuk, hogyan aknázd ki ezt a remek lehetőséget!

Nyugtatóan hatnak, akár egy kamillatea

Egy kölyökkutya életének első hetei az új otthonában tele van új élményekkel és érzésekkel. Az ebekkel kapcsolatban mindig érdemes szem előtt tartani, hogy rendkívül empatikusak, azonnal magukba szívják a körülöttük élő állatok és emberek érzéseit, érzelmeit. Ez segít nekik megérteni a környezetüket, de ha tele vannak stresszel és feszültséggel, az megnehezítheti a mindennapjaikat.

Egy nyugodt felnőtt kutya segíthet megmutatni az új kölyökkutyának, hogy otthona kényelmes, pihentető és biztonságos hely. Ha a felnőtt eb nyugodt marad még az intenzív forgalom, a postás érkezése és a családban élő kisgyerekek jelenléte mellett is, az remek példával szolgál a kölyök számára, hogy mindezek nem ijesztő dolgok.

Ha már a jó példánál tartunk

Az otthoni tréning során is nagy hasznát vehetjük az idősebb ebeknek. Természetes folyamat, hogy a tanulás során a biztonságérzet növelése érdekében mindig a nagyokról vesznek példát, rájuk támaszkodnak. A kutyákról bátran ki merjük jelenteni, hogy a karmuk hegyében sincs semmilyen rossz szándék, ráadásul az teszi őket a legboldogabbá, ha a gazdit elégedettnek látják. Történhetnek azonban balesetek, ha a kutyus elbizonytalanodik vagy túl izgatott lesz. Ám ha van mellettük egy tapasztalt kutya, aki képes megmutatni, hogy hogyan kell jelezni, ha ki akarnak menni vizelni, vagy mi nem játék a lakásban, az neked is és neki is hatalmas segítség lesz.

Hasznos trükk, hogy az idősebb kutyádat akkor kéred meg, hogy hajtson végre parancsokat, amikor a kicsi is jelen van. Ez persze nem helyettesíti a kölyökkel való tréninget, de nagyon hasznos kiegészítő.

Szociális készségek elsajátítása a profiktól

Számtalan alkalommal beszéltünk már arról, hogy mekkora jelentősége van a megfelelő szocializációnak. Ezen állhat vagy bukhat, hogy egészséges felnőtt válik-e a kölyökből, akivel könnyű együtt élni. Az egy alomba tartozó kölykök egymástól is tanulnak arról a játékon keresztül, hogyan kommunikáljanak fajtársaikkal, ám egy felnőtt kutya még nagyobb segítséget nyújthat.

Egy idősebb, jó szociális képességekkel rendelkező eb képes megmutatni a határokat egy kölyöknek. Ezáltal pedig megtanulhatják, hogyan kezdeményezzenek, vagy mikor hagyjanak teret és nyugalmat a másik állatnak.

Ám van, hogy nem segít

Azok a kutyák, akik természetüknél fogva többet szoronganak, könnyen megriadnak vagy hevesebben reagálnak más kutyákra, pont az ellenkezőjére kondicionálhatják a kölyköt, mint amire szeretnénk. Biztosak vagyunk benne azonban, hogy ha kedvenced ilyen típusú négylábú, nem feltétlenül azon gondolkodsz, hogy beszerezz mellé egy másik ebet is. Ha mégis így lenne, a kiképzés során nagyon óvatosnak kell lenned, hogy a kicsi ne tanulja el a nemkívánatos viselkedésformákat. Javasoljuk a kutyasulit is ilyen esetekben, még a felnőtt kutya számára is!

boldog a kutya felnőtt kutya kölyök kutya kapcsolat felnőtt kutya segít a kölyök tanításában kiképzés kölyök kölyök kutya tanítása kölyökkor kölyökkutya kutyasuli nyugodt kutya szociális készségek szocializáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!