hirdetés

Az 5 leggyakoribb kérdés, amit az újdonsült kutyatulajdonosok feltesznek: nem szégyen nem tudni ezeket a dolgokat

Hangai Lilla

2023. január 30 - Képek: Getty Images Hungary

Tökéletes gazdi nincs, de az nagyon fontos, hogy mindig keresd a válaszokat a felmerülő kérdésekre. Nem tudni bizonyos dolgokat sosem szégyen, és őszintén valljuk, hogy hülye kérdés sincs. Egy kölyökkutya felnevelése amilyen élvezetes, olyan stresszes is lehet, így megpróbálunk most segíteni kicsit.

hirdetés

Összegyűjtöttünk néhány olyan kérdést, amit kezdők sűrűn, de néha még gyakorlott kutyatartók is megkérdeznek.

Miért nem szereti a kiskutya, ha felveszik a gyerekeim?

A legtöbb gyerek nincs tudatában azoknak a jeleknek, amelyeket a kutyák küldenek, ha valami nem tetszik nekik. Ha felvesznek egy kutyát, a gyerekek akaratlanul is kellemetlen, vagy akár fájdalmas helyzetbe kényszeríthetik vele.

Nagyon fontos, hogy szülőként segíts értelmezni ezeket a jeleket, és megbeszéljétek, hogy a kutya nem játék, hanem élőlény, akinek saját akarata van. Hogy a gyerek és a kutya között bizalmi kapcsolat fejlődjön ki, a te közbenjárásodra szükség lesz. Ha úgy látod, hogy rosszul fogja az ebet vagy annak már elege van, és inkább pihenne vagy játszana, nyugodtan mondd el ezt a gyerekeidnek, és kérd meg őket, hogy eresszék el a kutyust. Ha kommunikáltok a kialakult helyzetről, senki sem fogja rosszul érezni magát.

Kegyetlen másnál hagyni a kutyust, amíg elutazom, vagy nyaralni megyek?

Mindaddig, amíg megbízik a kutya a gondját viselő személyben és biztosítod számára az otthonától távol is a táplálékot, nyakörvet, pórázt és játékokat, kedvenced jól lesz. De az biztos, hogy borzasztóan fog neked örülni, amikor majd visszatérsz.

Miért támadja meg a kutyám a ruháimat és a cipőmet, amikor öltözködöm?

Úgy tűnhet, mintha mindent elkövetne azért, hogy játékra csábítson. Ha ezt a viselkedést még az elején nem akadályozod meg, később nagyon kellemetlenné válhat. Ha huzavonát játszol vele, vagy üldözni kezded, csak rontasz a helyzeten. A legjobb, ha nem veszel részt a játékban és elkezditek gyakorolni a „Ereszd!” parancsszót. Ez egy nehéz parancs, eltarthat egy ideig, míg bevésődik, de később még nagyon hálás leszel érte. Itt írtunk arról bővebben, hogy érdemes megtanítani nekik.

Mit tegyek, ha a macskámnak nem tetszik az új jövevény?

Itt írtunk arról részletesen, hogyan érdemes összeismertetni őket. Az alapszabály az, hogy sosem szabad hagyni a kölyöknek, hogy idegesítse a macskát. Ha a cica nem vevő a közeledésére, meg kell neki tanítani, hogy nem szabad erőltetnie. A figyelemelterelés például játékokkal, egy szuper módszer. De az „Ereszd!” parancs itt is nagyon hasznos segítség. Látod, mi mondtunk, hogy fontos!

A közhiedelemmel ellentétben a kutyák és a macskák remekül kijöhetnek, főleg, ha elegendő időt és energiát fektetünk a szocializációba. Ha mégsem válna belőlük öribari, akkor sem kell aggódnod. A legrosszabb esetben is ki lehet alakítani közöttük egy semleges kapcsolatot.

Az állatorvos azt mondta, hogy ne vigyem ki a kiskutyámat, de wc-re kell mennie.

Azt szokták javasolni, hogy míg nem kapja meg a kutyus az első oltásokat, ne vigyük olyan helyre, ahol érintkezhet az őt veszélyeztető betegségekkel. Az azonban teljesen rendben van, ha kiviszed a szabadba, hogy elintézze a dolgát. Ha megoldható, kerüld azért az olyan helyeket, ahol sok kutya jár, és vidd inkább kézben a kis gézengúzt.

gyerek és kutya hiperaktív gyerek és kutya jó gazdi kölyök kölyök kutya tanítása kölyökkor kölyökkutya kölyökkutya játszik kutya agresszíven játszik kutya elhelyezése nyaralás alatt kutya ember kapcsolat kutya macska összeszoktatása kutya macska szocializáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink