hirdetés

Ha unod a sablonos trükköket: 4 mutatvány, amit kutyád szívesen fog elsajátítani

László Enikő

2021. december 31 - Képek: Getty Images Hungary

Januárban tartják a Tanítsd a Kutyád hónapot, de persze az év bármely szakában megtaníthatod új dolgokra kedvencedet. Ehhez mutatunk most egy kis ihletet.

hirdetés

Ha túl vagy már a sablonos trükkök megtanításán, és valamit nagyobb kihívásra vágysz kedvenceddel, megtaníthatsz neki szórakoztatóbb, érdekesebb mutatványokat is. A helyes technikával, kellő motivációval és egy kis gyakorlással biztosan menni fog! Mellesleg néhány kedves trükk elsajátítása újévi fogadalomnak sem utolsó!

Puszi

Igen, előfordulhat, hogy a kutyád folyamatosan puszikkal áraszt el téged, de megtaníthatod neki azt is, hogy mindezt parancsra tegye. Ehhez a trükkhöz valami finom, kenhető ételre (krémsajt vagy mogyoróvaj) lesz szükséged.

1. Vegyél egy kis mogyoróvajat vagy krémsajtot, és kend be arcodat, épp csak egy kicsit.

2. Add ki a „puszi” parancsot! Hajolj kutyád felé, majd hagyd, hogy tegye a dolgát. Kedvenced biztosan szívesen le fogja nyalogatni a finomságot.

3. Gyakorold ezt a trükköt néhány percig, naponta többször. Nemsokára a kedvenced odajön, hogy egy nagy puszit adjon neked, valahányszor erre kéred.

Pacsi

Noha sok kutya magától adja a mancsát, ha kezedet elé teszed, nem minden eb viselkedik így. Ha szeretnéd, hogy kedvenced kezet rázzon veled, kövesd az alábbi lépéseket.

1. Ültesd le a kutyádat magad elé.

2. Fogj meg egy jutalomfalatot, majd mutasd meg kedvencednek, mielőtt elrejtenéd azt a kezedbe.

3. Nyújtsd felé zárt markodat, de tenyered a plafon felé nézzen. Kezed kedvenced mellkasával legyen egy magasságban.

4. A kutyák ilyenkor általában ösztönösen elkezdik mancsukkal az ember kézfejét piszkálni, hogy megkapják a jutalmat. Ha a te kedvenced is ezt teszi, nyisd ki ujjaidat, és engedd meg, hogy elvegye a finomságot, közben pedig dicsérd meg. Gyakoroljátok ezt a néhány pontot, amíg kutyád kezdi kapisgálni a dolog lényegét.

5. Ismételd meg az előző lépéseket, de már ne legyen jutalom a kezedben. Ha kutyád így is nyújtja mancsát, másik kezeddel add neki oda a finomságot.

6. Ha már kedvenced nagyon ügyes, add ki a mozdulatsor mellé a „Pacsit!” parancsot, rögtön azelőtt, hogy nyújtanád a kezed. Egy kis gyakorlással már menni is fog ez a kedves trükk!

Bumm, avagy tettesd magad halottnak

Ezt a klasszikus, szórakoztató trükköt sokan szeretnék megtanítani kedvencüknek. Ha te is köztük vagy, mutatjuk, hogyan tedd. Fontos kiemelni, hogy a gyakorlat elsajátításához kutyádnak ismernie kell a „Fekszik!” parancsot.

1. Kérd meg kutyádat, hogy üljön le. Ezután térdelj le elé egy finomsággal a kezedben.

2. Tartsd a jutalomfalatot a feje oldalánál, és mozgasd kezedet a válla felé. Ekkor le kell borulnia az oldalára. Ha sikerült, add oda neki a falatot, és mondd, hogy „Bumm” (vagy használj egy másik, tetszőleges parancsszót).

3. Néhány ismétlés után várj néhány másodpercet, hogy megtartsa a kutya a pozíciót, mielőtt adnád neki a finomságot. Ne felejts el egy feloldó szót használni (például „kész” vagy „oké”), mielőtt adnád neki a csemegét.

Dönthetsz úgy is, hogy úgy tanítod meg kutyádat erre a trükkre, hogy az oldala helyett teljesen a hátára boruljon. Ez sokkal drámaibb!

A trükk megtanításának másik módja az, hogy megerősíted a pozíciót, amikor a kutya természetes módon az oldalán pihen. Mondd azt, hogy „Bumm!”, és adj neki egy finomságot minden alkalommal, amikor észreveszed, hogy az oldalán fekszik. Hogy a „Bumm!” még drámaibb legyen, tegyél úgy kezeddel, mintha játékból lelőnéd kedvencedet.

Hemperegj

A hempergés nagyon hasonlít a fent említett halottnak tettetéses trükkhöz. Így, ha kedvenced már az egyiket tudja, a másikat is könnyű lesz neki megtanítani. Ehhez a mutatványhoz is szükséges, hogy kutyád már ismerje a „Fekszik!” parancsot.

1. Fektesd le kutyád magad elé.

2. Térdelj a kutyád mellé, és tarts egy kicsi, finom csemegét a feje mellé, az orrához közel.

3. Mozgasd a kezedet az orrától a válla felé, hogy rávedd kedvencedet, hogy az oldalára gördüljön.

4. Ismételjétek ezt meg néhányszor, és dicsérd meg minden alkalommal, amikor kutyád követi a jutalmát, és az oldalán fekszik, fejjel a földön.

5. Most, miközben fogod a jutalmat, folytasd kezed mozgatását mindaddig, amíg kedvenced teljesen laposan nem fekszik. Emiatt a hátára kell gördülnie.

6. Még mindig folytasd a mozdulatot, hogy az eb átgördüljön a másik oldalára.

7. Ha már folyamatosan követi a kezedet, add ki a „Gurulj!” vagy „Hempereg!” parancsot.

8. Fokozatosan csökkentsd kezed mozgatását, és a jutalommal való csalogatást mindaddig, amíg kedvenced már csak verbális jelzésre is képes végrehajtani a feladatot.

9. Ne feledd el továbbra is megdicsérni is jutalmazni kedvenced kemény munkáját!

A trükkök elsajátítása nem komolytalan bohóckodás. Minden ebnek szüksége van a mentális lefárasztásra, egy kis agytornára ahhoz, hogy egészséges kutya legyen. De mindig csak olyan trükköket gyakoroljatok, ami számára biztonságos, illetve sose feledkezz meg a dicséretről és a tréning során a finomságokról (vagy kedvenc játékáról, ha azzal motiválható inkább). Érdemes naponta többször, ám de kevesebb ideig gyakorolni annak érdekében, hogy kutyád ne unjon rá hamar a munkára.

hempergés kutya puszi kutya tanítása nevelés pacsi parancsszó tanítás trükkök

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink