hirdetés

6 újévi fogadalom, ami szorosabbra fűzi kutyáddal a kapcsolatot: rengeteg kaland vár rátok!

László Enikő

2021. január 1

Az új év első napjától kezdve sokan szeretnének új életet kezdeni, és a fogadalmak arra is kiterjedhetnek, hogyan lehetnének jobb gazdik. Mutatunk néhány ötletet, hogy hogyan fűzheted szorosabbra kapcsolatodat kedvenc négylábú társaddal.

hirdetés

Új év, új kezdet. A legtöbben megfogadják, hogy mostantól rendszeres sportolásba kezdenek, több időt töltenek hasznos elfoglaltságokkal és kevesebbet a felesleges dolgokkal. A tevékeny életmódot azonban egyedül nehéz megvalósítani. A jó hírünk az, hogy kedvenced garantáltan szívesen segít benne neked. A következőkben mutatunk hat olyan újévi fogadalmat, ami kutyádhoz kapcsolódik.

1. Kutyás sportok

Friss levegő, hasznos időtöltés és szorosabb kapcsolat kedvenceddel. Kell ennél több? A kutyás sportok ezek mindegyikét biztosítják. Nem feltétlenül kell profivá válnotok, a lényeg az együtt töltött értékes idő és kikapcsolódás. S persze az, hogy mindketten élvezzétek, amit csináltok. Próbálj kedvenced személyiségéhez megfelelő sportot találni. Ha imád labdázni, a flyball tökéletes választás. Ha egy igazi örökmozgó, próbáljátok ki az agility-t. Amennyiben te is jobban bele szeretnél vonódni a sportba, ajánljuk a dog dancinget. Mindenki számára létezik ideális tevékenység, csak meg kell találni és kipróbálni!

A frizbizés is remek sport az akrobatikus ebeknek.

2. Új trükkök elsajátítása

Mindig is irigykedtél azokra a gazdákra, akik kutyája trükkökkel kápráztatta el a társaságot? Itt a lehetőség, hogy a te kedvenced is megtanuljon egy-két új parancsot vagy szót. Ezáltal hasznosan tölthetitek el együtt az időt, miközben a kutyád agyát is tornáztatod. Nem kell rögtön nagy dolgokra gondolni. Szépen, fokozatosan haladjatok. Ne feledd, öreg kutya is tud új trükköt tanulni!

3. Megoldás a problémákra

Néhány kutyának zavaró szokásai, viselkedési problémái vannak. Neki és neked is jobb, ha ezeket minél hamarabb kezeled. Ilyen gond lehet a kunyerálás, felugrálás, szeparációs szorongás, a szobatisztaság hiánya vagy a kert felásása.

4. Közös programok

Töltsetek együtt több időt! A hosszabb séták bevezetése, közös kirándulás, közös utazás, kutyaiskolába járás sokat javíthat kapcsolatotokon. Újév alkalmával érdemes új rendszert kialakítani. Például heti egyszer tegyetek egy átlagosnál nagyobb sétát, új környéken. Kutyád biztosan hálás lesz érte, és neked is jót fog tenni egy kis kikapcsolódás a természetben. Ha pedig a négy fal közé szorulnátok, próbáljatok ki néhány szórakoztató otthoni játékot.

5. Csak egészségesen!

Mondj nemet a könyörgő szempárnak! Kutyád egészségének is jót teszel, ha leszoktatod a folyamatos kunyerálásról, és ezáltal te is kevesebb eséllyel fogsz lepotyogtatni neki egy-két finom falatot az asztalról. Ha mégis nasival kínálnád, próbálj meg egészséges ételeket adni neki. Ez akár lehet egy falat alma vagy répa is, a legtöbb kutya ezeket is kifejezetten szereti.

Ha kedvenced túlsúlyos, itt az idő, hogy lefogyaszd. Ennek kiemelkedő jelentősége van, hiszen az elhízás súlyosan károsíthatja egészségét. Egy kis plusz séta, egészséges ételek, no meg határozottság, és úton is van az egészségesebb, aktív élet felé.

6. Kutyapersely

A váratlan állatorvosi számlák esetére érdemes bevezetni kutyád számára egy külön malacperselyt. Az ebben összegyűlt összeget csak rá költsd, ezzel elkerülheted, hogy egy vele kapcsolatos váratlan kiadás anyagilag is rosszul érintsen. Ebből néha meg is lepheted egy-egy új játékkal vagy különlegesebb jutalomfalattal.

(Képek: Getty Images Hungary)

agility dog dancing egészség flyball játék játék otthon kirándulás kutyaiskola kutyás sport újév újévi fogadalom viselkedési probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!