hirdetés

A kutyakiképzés 5 vadonatúj trendje: az online tréning és az engedetlenség dicsérete is szerepel köztük

Buzgó Csilla

2021. február 4

Akár a gyereknevelésben, a kutyák oktatása terén is rendre új felfedezések látnak napvilágot. Vajon melyik válik be hosszú távon, és melyik vész a feledés homályába?

hirdetés

A kutyatartás évezredei során számos nevelési elvet kifejlesztettek a gazdik. Ezek természetesen nagyban függtek az adott állat életmódjától is. Más kiképzésre volt szüksége egy juhászkutyának, és másmilyenre egy őrző-védő négylábúnak.

Manapság a házikedvencként tartott kutyusok sem úszhatják meg az alapoktatást a harmonikus együttélés érdekében. De melyek azok az új irányzatok, amik esetenként igen meglepőnek tűnhetnek első ránézésre?

Az engedetlenség dicsérete

Amikor egy eb nem szeretne valamilyen tevékenységben részt venni, például berzenkedik, ha a körmét vágják, vagy orvosi vizsgálaton kell átesnie, különböző gesztusokkal adja ezt gazdija tudomására. Ilyenkor a türelmét vesztett személy általában fegyelmezi az ebet, de az egyéni beleegyezést tiszteletben tartó oktatók ezt nem tartják helyesnek.

Ők úgy fogják fel ezeket az engedetlenségi megmozdulásokat, mint értékes kommunikációs eszközöket, melyeket bátorítani, megerősíteni szükséges dicséret által. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy amikor a kutya tényleg valamilyen kellemetlen dolgot csinál, például kieszi a szemetet a kukából, vagy szétrágja a bútorokat, nem kell korrigálni a hibáit.

Itt egyszerűen csak arról van szó, hogy adjon a gazdi lehetőséget a kutyának arra, hogy kifejezze önmagát, és türelemmel szoktassa hozzá kedvencét egy kezdetben idegen tevékenységhez.

Készenléti állapot

Egy kutya figyelmét nem mindig egyszerű fenntartani, a tökéletes készenlétet épp ezért komoly munkába telhet elérni. Ez a gyakorlat tulajdonképpen arról szól, hogy egy bizonyos pontra küldik a kutyát, aki ott marad, de közben aktív figyelemmel kíséri gondozóját, várja utasításait.

Laikusok talán azt gondolhatják, hogy ez egyáltalán nem nehéz, és a kutya nem is csinál semmit, miért érdemel dicséretet? A trénerek azonban nagyra értékelik ezen gyakorlat helyes kivitelezését, ezért bőségesen meg is jutalmazzák az állatot.

A gondozás türelmes elviselése

Ha emberek részére létezik illemtanóra, ebek számára miért ne lehetne megtanítani mindazokat a gyakorlatokat, melyek szükségesek ahhoz, hogy egyes szituációkban példaértékűen viselkedjenek?

Például mennyivel könnyebb dolga van egy állatorvosnak, ha a kutyus magától nyújtja oda a mancsát vérvételhez, vagy a kozmetikusnál zokszó nélkül tűri, hogy minden egyes testrészét kicsinosítsák?

Az egyik legnépszerűbb kapcsolódó alapfeladat az “állat az ölbe vagy kézbe”, mely nagy segítségetekre lehet, ha az orvos injekciót szeretne adni a kutyusnak, vagy épp kinyomná a bűzmirigyét. De az sem árt, ha az eb nyugodtan viseli a fogápolást, a fürdetést, vagy bizonyos kiegészítők, például a szájkosár feladását.

Online tréning

Sajnos ez jelenleg aktuálisabb, mint valaha: a fejlődni kívánó gazdi-kutya páros ugyan valamilyen szinten képes elboldogulni az írott, képes, vagy előre felvett videós anyagok segítségével, de néha szükséges az élő visszacsatolás egy szakértő részéről.

Ő pontosan látja, mikor mit csinál a kutya, mikor és hogyan kell korrigálni. Időt spórolhattok, hiszen az esetleg nem gyalogos távolságra lévő iskolába nem kell külön elutazni. Az online tréning másik nagy előnye, hogy a kutya megszokott, zavaró ingerektől mentes környezetében van lehetőség a gyakorlásra, így az egyes trükköket akár gyorsabban is elsajátíthatja. Persze a puding próbája mindig az evés, azaz az éles helyzetben történő kivitelezés, ezért amint tehetitek, ismételjétek át őket séta közben vagy társaságban is!

Kutyakiképzés mint rekreációs tevékenység

Egyre több ebtulajdonos nevezi meg a “kutyázást” egyik hobbijaként. Sokan azt gondolják, és nyilván ez számos esetben igaz is, hogy a kutyatartás kimerül abban, hogy leviszik sétálni, etetik-itatják és néha állatorvoshoz hordják az állatot. Ám rengeteg gazdi számára ez életstílus, melynek középpontja a kutya jóléte, fejlesztése, illetve kettejük kapcsolatának minél bensőségesebbre, bizalmasabbra fűzése.

A kutyakiképzés nem csak az ebnek tesz jót, a gazdit is frissen tartja mentálisan és fizikailag is. Kiváló program, mely lehetőséget ad a társas kapcsolatok építésére, a szabadidő hasznos és egészséges eltöltésére, s nem utolsó sorban segít gazdinak és kutyának közös nevezőre kerülni.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatorvosi vizsgálat kölyök kutya tanítása kozmetika kutyakiképzés otthon oktatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink